Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén hjälper runt om i landet trots pandemi

Frälsningsarmén vill stötta de utsatta, så även i kristider som denna med risk för corona-smitta. Många verksamheter justerar nu rutinerna för att kunna fortsätta hjälpa och på vissa ställen startas nya initiativ.

Smörgåspaket och matkassar delas ut på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.

Såhär i Corona-tider följer Frälsningsarmén myndigheternas rekommendationer och justeringar görs i rutinerna för att man ändå ska kunna stötta dem som behöver det mest.

Minst två veckor på akutboenden i Stockholm för hemlösa som är en riskgrupp

I Stockholm låter man hemlösa vara på akutboenden i minst två veckor för att minska spridningen av covid-19.

Det var Stockholm stads centrala krisledning för stadsdelarnas socialtjänster som kom med den nya rekommendationen i veckan.

Sofia Fållsten som är verksamhetsansvarig på Frälsningsarméns akutboende i Midsommarkransen välkomnar det beslutet.

— Det här är högriskgrupper som har staden som sitt vardagsrum som inte kan lyda rådet att hålla sig hemma, säger Sofia Fållsten till Stockholm Direkt.

Många som kommer till Midsommarkransens akutboende är äldre och sjuka och tillhör därför också riskgrupperna. Av de Sofia Fållsten möter som är i hemlöshet är många väldigt stressade, de upplever att de inte får information om hur de ska hantera situationen, eftersom de inte kan lägga sig hemma när de känner sig förkylda då de ju inte har något hem.

— De är i vanliga fall väldigt utsatta och nu ökar den utsattheten ännu mer, säger Sofia.

Kontakt med de äldre över telefon i Umeå

På kåren i Umeå är det ganska glest med besökare just nu.

— Men många ringer och är oroliga så då får vi lugna och inge hopp, säger Frans Ljungblahd, ansvarig för det sociala arbetet.

Han påpekar att det trots allt är viktigt att anordna gudstjänster, att kunna lyfta människors böneämnen och oro, vilket kåren gör på onsdagar och söndagar. Men nu har man tydliga restriktioner gentemot de närvarande angående hälsa och handhygien.

På onsdagar serveras middag men nu senast var maten istället portionerad och förpackad för att minska risken för eventuell smittspridning. Vanligtvis brukar det komma omkring 50 personer men den här gången 22 och då främst småbarnsfamiljer som alla var friska.

— Jag tror de uppskattade väldigt mycket att vi hade öppet och om vi kan fortsätta med möten i den formen så vill vi göra det, säger Frans Ljungblahd.

Många gruppträffar är inställda då en hel del av deltagarna tillhör riskgrupperna. Men man ser till att hålla kontakten med de äldre medlemmarna genom att slå en signal och höra hur de mår. Förhoppningen är att kunna ha söndagsgudstjänster men även där är medelåldern hög. Enligt Frans Ljungblahd tycks den stora Corona-vågen inte ha nått Umeå än men den beräknas komma nästa vecka.

— Vi tar en söndag i taget och utvärderar efteråt men vi håller lite koll och måste vi stänga så gör vi det. Och vi gör omprioriteringar så att vi kan stötta våra äldre som att handla åt dem om de behöver det, säger han.

Matpaket och matkassar delas ut

Kåren Templet i Stockholm har i vanliga fall öppet för fika/frukost på vardagsförmiddagar. Nu välkomnas målgruppen samma tider men stolarna i foajén är bortplockade och istället delas smörgåspaket ut och nu även matkassar.

— Det är i alla fall någonting extra men våra gäster är inte så oroade för coronaviruset utan mer för andra saker som att bli vräkta till exempel, säger Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet

— Situationen slår hårdast mot dem som har mest behov av hjälp då många volontärer och en del personal behöver stanna hemma, fortsätter han.

Jönköping delar ut matkassar och familjepåsar

Södra Vätterbygdens kår i Jönköping och Huskvarna skriver på sin Facebook-sida: “Vi har en särskilt angelägen situation i vårt samhälle och vi anar att många av våra besökare och hjälpsökande kommer att drabbas hårt den närmaste tiden. Vi vill hjälpa till på bästa sätt och samtidigt sprida lite hopp och glädje i vårt samhälle. Därför har vi idag beslutat att varje hjälpsökande familj ska kunna få en familjepåse tillsammans med sin matkasse. Dessa kan också delas ut separat om behov finns. Familjepåsen innehåller ritblock, pennor, familjespel eller pussel, inneleksaker, pysselkit eller serietidningar och även förpackat godis.”

Många familjer tvingas nu vara hemma med sina barn som visar förkylningssymtom eller är sjuka. För familjer vars ekonomiska situation redan är ansträngd är det en utmaning att aktivera barnen och skapa roliga och meningsfulla aktiviteter i hemmet. I vissa familjer kanske man inte ens har råd att köpa ritpapper eller pennor, än mindre sällskapsspel eller pussel eller annat som hela familjen kan ha roligt med.

Hjälper drabbade i Kalmar med inköp

Enligt Fredrik Ringbäck, socialkonsulent på den nystartade kåren (eller kårplanteringen) i Kalmar, så tycks utvecklingen beträffande viruset hos dem ligga en till två veckor efter Stockholm. Men han och kollegorna har kontakt med en skola i närheten och häromdagen var 150 av 500 elever hemma.

— Så oron har börjat komma och vi försöker vara ute i god tid, säger Fredrik Ringbäck.

Därför skrev de i måndags på Facebook och Instagram att de vill erbjuda dem i riskgrupperna hjälp med inköp. I skrivande stund har bara en person hört av sig och som de förmodligen kommer stötta vid behov men Fredrik Ringbäck hoppas på mer respons längre fram. Lusten att bidra verkar också finnas. Han nämner att en tjej hörde av sig efter att inläggen legat ute i ett par timmar.

— Hon skrev att hon jättegärna ville hjälpa till och hon är varken med i Frälsningsarmén eller bekant till oss så det är kul, påpekar han.

Teresia Jansson

Hjälp en hemlös

Swisha 100 kr

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - En kasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Vårt arbete mot hemlöshet Våra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-03-24Skriv ut