Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Påsklunch och påskägg till personer i utsatthet

Frälsningsarméns sociala center i Stockholm överraskade sina gäster med en påsktallrik och ett påskägg. 115 gäster fick i lugn och ro äta god mat, en stunds vila och gemenskap.

Bild 1: Olle får påsktallrik och ett påskägg. Bild 2: Anna-Lena Hjerpe förbereder påskägg. Bild 3: Carolina Nilsson serverar påsktallrikar. Foto: Kerstin Tillenius.

Till Frälsningsarméns sociala center i Hornstull kommer personer i missbruk, hemlöshet och annan utsatthet. Här får de sitta ned en stund i lugn och ro för att äta, få kläder, boka samtal med en av kuratorer samt annan praktisk hjälp såsom kontakt med myndigheter och sjukvård. 

Nu dagarna innan påsk överraskar personalen på Frälsningsarméns sociala center sina gäster med en påsktallrik och ett påskägg. Maria och Simon står i entrén och hälsar bekant på alla gäster som välkomnas in i omgångar. Alla får handsprit innan de går ned i lokalen. Totalt får 11 gäster vistas i lokalen samtidigt och varje person får ett eget bord där de får maten serverad och kan sitta ostört i 30 min. 

Ger ut påskägg tack vare extra insamling 

De som inte vill komma in får med sig en frukostpåse och ett påskägg. Gästerna sitter utspridda och det ligger ett slags lugn över hela lokalen, centret känns som en oas där gästerna får en möjlighet att äta lugnt och bara få sitta ned och vila utan att någon stör. Det märks att besökarna är vana med de anpassade pandemi-rutinerna nu och de är glad för möjligheten att få komma in och äta. 

Det är tack vare centrets kaplan Anna-Lena Hjerpes insamling som de har kunnat köpa påskägg och godis till sina gäster. 

- Jag är väldigt tacksam för gåvorna som kommit in och jag måste tacka dem som bidragit, säger Anna-Lena. 

Jurister hjälper till varje onsdag 

Just denna dag är även Gatujuristerna på plats, de finns tillgängliga på centret varje onsdag. Gatujuristerna är ett välkommet komplement till centrets kuratorer som har en hög arbetsbelastning. Juristerna finns där för att besvara och hjälpa gästerna med frågor som kan gälla överklagande av hyresuppsägning, arvsrätt, familjerätt men även annan juridisk hjälp som att tolka myndighetspapper. 

”Här blir man mottagen som en människa” 

En av gästerna idag är Olle 67 år som kommer till centret ca fyra gånger i veckan för att äta, få kläder och en matkasse. Han har även fått kuratorsamtal och stöd i möten med myndigheter när det har behövts. 

- Det här stället betyder mycket för många, man blir mottagen som en människa, det är ingen som kollar snett på en utan man får vara som man är, säger han. Han uppskattar att centret alltid haft öppet under pandemin och att centret är dem som skött de anpassade rutinerna bäst. Efter att han ätit upp påsktallriken och stoppat ned påskägget i fickan beger han sig av, men först pratar han kort med kurator Maria som varit ett stort stöd för honom. Olle gillar att cykla så hans nästa projekt är att men grannens hjälp fixa cykeln för att kunna ge sig ut och cykla. 

Eva är tacksam för mat och gudstjänstgemenskap 

Eva är en annan gäst som besöker centret regelbundet. Hon tycker påsklunchen var en väldigt fin överraskning och trivs med att få vara del av gemenskapen. Hon uppskattar att trots pandemin kunna sitta ned för att äta och få möjlighet att läsa dagstidningarna. Eva älskar att sjunga och brukar under normala omständigheter delta på gudstjänsterna på centret där hon mer än gärna sjunger. Eva har bostad men då hon inte har någon TV läser hon väldigt mycket. 

Hon berättar att hon just nu håller på att rensa bland sina böcker och ger gärna till Myrorna, som drivs av Frälsningsarmén. 

- Man får vara tacksam, det finns alltid de som har det värre, säger hon och äter upp det sista av sin lunchtallrik. 

Text och foto: Kerstin Tillenius 

Publicerat: 2021-04-01Skriv ut