Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julfirande på härbärge i Sundsvall

Frälsningsarméns härbärge och stödboende, Klippangården, i Sundsvall anordnar firande på julafton. Även vissa som har bott där tidigare brukar dyka upp då, liksom anhöriga. På så vis kan fler njuta av en alkohol- och drogfri jul men också slippa ensamheten som kan göra sig påmind kring högtiden.

Gästerna på stödboendet och härbärget Klippangården får julmat och klappar på julafton. Foto: Jonas Nimmersjö

Lokalerna som nu används som natthärbärge och stödboende i Sundsvall har funnits i Frälsningsarméns ägo i 70 år. Klippangårdens stödboende har 13 platser som oftast upptas av män med missbruksproblematik. På julafton dukas ett långbord upp med traditionsenliga rätter och det blir även julklappsutdelning. Då kan det röra sig om exempelvis hygienartiklar, en blomma, julgodis eller något klädesplagg som inte kostar alltför mycket.

- Ibland blir det personliga saker som muggar med namn på. Vi brukar hålla oss kring en hundralapp men det är i alla fall en gest som gör att de som kommer känner sig ihågkomna, menar Tiina Svelander, tillförordnad verksamhetschef.

- Jag tror att det här julfirandet har ganska stor betydelse då människor slipper ensamhet och istället får tillhöra ett sammanhang som dessutom är nyktert, fortsätter hon.

I matsalen ryms omkring 20-25 personer runt långbordet och det händer att tidigare gäster kommer dit för att fira jul. Vissa tar även med sig släkt och vänner medan andra saknar familj och anhöriga.

Hemlösa får värmande julklappar såsom vantar och strumpor

Natthärbärget kan ta emot sex personer åt gången och även där består klientelet främst av män. Dessa får också del av julmaten, likaså klapparna även om de kanske är av annat slag.

- Eftersom dessa människor är hemlösa så får de ofta strumpor eller vantar som värmer, säger Tiina Svelander.

Festligt nyårsfirande

På nyårsafton blir det ytterligare festligheter med god mat, ost och kex med mera. Då huset ligger på en kulle ovanför centrala Sundsvall så sitter man på första parkett när invånarna smäller av sina fyrverkeripjäser. Några nyårslöften är det kanske däremot inte aktuellt att avlägga bland firarna på Klippangården.

- Det är en kamp varje dag att bibehålla nykterheten så det nya livet får våra gäster ta dag för dag, säger Tiina Svelander.

- Men vi erbjuder ett alternativ varje dag så oavsett om det är jul eller nyår finns det valmöjligheter, fortsätter hon.

Glädjande är dock att hon och personalen under åren har fått möta människor i dåligt skick men som efter en tid hos dem har lyckas bryta med sitt missbruk, skaffat egen bostad och fått ordning på sina liv.

Text: Teresia Jansson

hemlos_jul_ge_en_gava.jpg

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha "JUL" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2018-12-03Skriv ut