Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Från onykter och hemlös till nyktert leverne och chans till eget boende

Peter blev av med arbete och tjänstebostad och började dricka. Det ledde i sin tur till skilsmässa. Han skaffade en husbil att bo i men blev av med körkortet och var plötsligt bostadslös. Efter en kämpig tid har han nu arbete och tack vare att han blivit betrodd med en så kallad referenslägenhet så väntar drömmen om eget boende bakom hörnet.

Foto: Jonas Nimmersjö

Peter är idag 61 år gammal och har både barn och barnbarn. Tidigare var han gift och bodde tillsammans med sin fru och de två barnen utanför Göteborg. Men när Peter blev av med arbetet blev de även av med hans tjänstebostad och flyttade in till stan, något som påverkade Peter negativt och han började dricka allt oftare.

Hans höga alkoholkonsumtion ledde till skilsmässa

- Tidigare drack jag på helgerna men nu blev det lördag hela veckan så jag drack varje dag, berättar han.

Hans höga alkoholkonsumtion ledde slutligen till skilsmässa och då hade Peter ingenstans att ta vägen eftersom han aldrig stått i någon bostadskö. Det slutade med att han skaffade sig en husbil att bo i och den var hans hem i två och ett halvt år även om exfrun gav honom tak över huvudet under den kallare årstiden.

- Det var ganska trevligt att bo i husbilen och då kunde jag söka jobb både i Norge och i hela Sverige, säger han.

Men efter att ha kört bil på fyllan blev han av med körkortet och därmed tvungen att sälja husbilen så därefter fick han fokusera på att endast söka jobb i göteborgstrakten.

Efter två år på Frälsningsarméns stödboende fick han en så kallad referenslägenhet

Han bodde på olika tillfälliga ställen men främst på Frälsningsarméns stödboende, Nylösegården. Där hade han eget rum och trivdes bra även om han var ganska påpassad. Efter två år där gav socialtjänsten honom förtroendet att flytta till en så kallad referenslägenhet som är till för att man ska skaffa sig goda vitsord för att lättare få en alldeles egen bostad.

I referensboendet är han fri och betalar sin egen hyra men en regel är att man har ett nyktert leverne och är skötsam.

- Dem som får en referenslägenhet är personer som det finns hopp om att de sköter sig, säger Peter.

- Det går hyfsat bra och jag har aldrig fått någon störningsanmälan, fortsätter han.

"Det går åt rätt håll"

Peters högsta önskan just nu är att få ett första- eller andrahandskontrakt på bostadsmarknaden men han tycker att det känns lite hopplöst med tanke på bostadsbristen. Han har rätt att bo i referenslägenheten till och med 15 november men han tror att kontraktet kommer förlängas eftersom han känner till andra som haft samma typ av boende i ett par år.

- Men det går åt rätt håll. Meningen är ju att jag ska få min egen lägenhet så småningom så det här är ju ett steg på vägen, påpekar han.

"Frälsningsarmén har betytt jättemycket för mig"

Sedan maj arbetar han heltid som vaktmästare på en restaurang och i princip dagligen besöker han Nylösegården där han bland annat hjälper till i trädgården.

- Frälsningsarmén har betytt jättemycket för mig. De som arbetar på Nylösegården är de enda vännerna jag har och de har stöttat mig även om jag trillat dit ibland, säger Peter.

Text: Teresia Jansson

Hemlöshet Vårt arbete mot hemlöshet 

Sätt punkt för hemlösheten - Swisha "hemlös" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka
Skriv utKommentera (
)