Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vårt sociala center bjuder på jultallrik till 225 behövande

Frälsningsarméns Sociala Center i Hornstull ordnar varje år en uppskattad julfest för sina gäster där det bjuds på julbord. Men i år har pandemin gjort att årets julbord ändrats till en god jultallrik som gästerna kan äta på plats eller ta med.

Stammisen Clas är en av gästerna på Sociala centret som överraskades med jultallrik och godis. Foto: Kerstin Tillenius

Under två dagar bjuder vårt Sociala Center i Hornstull 225 gäster på julmat och godis. Centret brukar ordna en stor julfest för sina gäster varje december men i år har rutinerna fått ändras. Istället för att bjuda in många personer till ett julbord har man i år ordnat så varje gäst får en påse med portionsförpackad färdiglagad mat och godsaker som hör ett julbord till. I lokalen som under julfirandet brukar vara fylld med människor är det i år få och utspridda gäster och den som vill kan ta med sig en papperspåse med julmat redan i entrén.

Elva personer åt gången

Anna-Lena Hjerpe som är kaplan på Centret står med munskydd i entrén och hälsar glatt på alla välbekanta ansikten och välkomnar gästerna. De flesta vill komma in och sitta ned en stund medan andra väljer att ta sin jultallrikspåse. Pandemin har gjort att Centret fått ändra sina rutiner, alla som kommer in får handsprit redan i entrén och antalet gäster i lokalen är begränsad. Just de två dagarna jultallriken serveras är det endast elva personer som får komma in åt gången. Vid varje bord sitter endast en gäst och de får stanna i 30 minuter för att alla som vill ska få möjlighet att komma in.

Sociala centrets kaplan Anna-Lena Hjerpe välkomnar gästerna.

I år hade Centret valt att inte gå ut med information om julmaten som ordnats, de ville att deras vanliga gäster skulle få det som en överraskning. Och det blev en glad överraskning för många! De flesta valde att ta en smörgås och kaffe på plats för att sedan ta med sig sin påse med julmat att äta senare.

Tack vare en stor gåva och hjälp från Ica-butiken

Just i år har den lokala Ica butiken gjort en extra stor insats med att ordna med julmaten, två ur personalen är avsatt till att ordna så all mat finns tillgänglig för gästerna. Cail Madrid som är butiksansvarig började arbeta kl. 04.00 för att ordna allt inför första dagen.

— Det är kul att ha ett samarbete, att vi kan hjälpa personer i utsatthet på vårt sätt och att kunna bidra med något konkret, säger Cail och skyndar vidare till butiken på andra sidan gatan.

Sociala Centret har även fått en stor gåva från det familjeägda fastighetsbolaget Olov Lindgren som avsatt en del av gåvan just för att Centret ska kunna dela ut jultallrikarna.

Cail Madrid som är butiksansvarig på den lokala ICA-butiken började arbeta kl. 04.00 för att ordna allt med jultallrikarna inför första dagen på sociala centret.

Stammisen Clas orkar äntligen ta tag i sin hälsa

Clas är en av ”stammisarna” som besökt Centret under många år, det var här han fick hjälp med att få igång sin pension 2012 och sedan dess besöker han Centret flera dagar i veckan. Clas kommer för att få frukost, matkassar, lite gemenskap och han uppskattar Gudstjänsterna som är på söndagarna.

Efter ett långt arbetsliv i bland annat i Stockholms hamnar försvårades livet i och med en skilsmässa vilket gjorde att han hamnade i ett alkoholberoende som så småningom ledde till att han förlorade jobbet. Under åren har han kämpat fram och tillbaka med att blir fri från beroendet och idag mår han bättre och har funnit ork att ta tag i sin hälsa. I perioder har han bott på gatan med sedan åtta år tillbaka har han en lägenhet. Han tillbringar mycket tid hemma och har varit särskilt isolerad nu under pandemin.

”Jag klarar mig nu men kan aldrig unna mig något extra”

Mariatta sitter vid ett bord och äter sin smörgås, papperskassen med julmat tänker hon ta med sig hem och äta senare.  Även hon är en återkommande gäst på Centret, som hon besöker flera dagar i veckan, hon uppskattar särskilt söndagsgudstjänsterna och de vegetariska matkassarna hon får. Efter ett aktivt föreningsliv är hon numera mest hemma och uppskattar att komma till Centret, för att vara i ett sammanhang och att känna sig sedd. Mariatta har en egen bostad men pensionen är knaper så den räcker bara till det nödvändigaste men med matkassar hon får från Centret klarar hon sig.

— Men jag kan aldrig unna mig något extra såsom glass eller en tidning, säger hon.

Hennes tre barn bor utomlands vilket gör att de sällan ses, tidigare år har det försökt träffas vid jul men i år blir Mariatta hemma själv men hon lyser upp när hon pratar om katten som håller hennes sällskap. Efter att hon ätit upp sin smörgås tackar hon personalen för maten och beger sig hemåt.

Lasse kommer till Centret fem dagar i veckan

Lasse känns verkligen ”hemmastadd” på Centret, han skämtar med personalen och slår sig ned vid ett bord för att äta en smörgås och dricka kaffe. Lasse besöker Centret fem dagar i veckan för att äta frukost, få lite gemenskap och deltar gärna på Gudstjänst på söndagarna. Han har även fått hjälp med att söka bostadsbidrag och uppskattar att ha kuratorerna som stöd och bollplank.

Under perioder när han varit helt utan boende har han kommit till Centret för att duscha och få kläder. Genom åren har han har bott på väldigt många olika vandrarhem och även på gatan. Just nu bor han fyra månader på vandrarhem och trivs bra, där har Lasse som är kock sedan tidigare fått tillbaka lusten att laga mat och kan rå om sig själv mer. Under pandemin har han hållit en social distans men på julafton hoppas han på att yngsta sonen ska komma på besök.

Text och foto: Kerstin Tillenius
Personerna som är med på bilderna har godkänt publiceringen.

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2020-12-17Skriv ut