Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Äntligen ett hem för Stefan och barnen

Livet har bjudit tufft motstånd för Stefan på Gotland. Från en tillvaro med sambo i Stockholm hamnade han i hemlöshet, men har nu bostad och barnen hos sig igen. Frälsningsarmén finns med som stöd.

Ett tag bodde Stefan i sin bil intill en pendeltågsstation i Stockholm. ”Det var hemskt, jag kunde inte ha barnen hos mig”, minns han. Men nu har han ett hem för sig och flickorna. Foto: Carina Tyskbo

Det bräker, frustar och grymtar. En doft av varmt hö och fårpäls ligger i solgasset och countrymusik strömmar ur högtalarna. Nej, vi befinner oss inte på en ranch i USA, utan på Gotlands djurpark, där Stefan och hans två barn Sara och Simone åkt med Frälsningsarmén och Clarion Hotel Wisby på daglägerverksamhet.

Stefan har en blå keps, svart t−shirt och jeansshorts. När han ler blottas flera luckor där tänderna saknas. Men han ler ändå och håller ett ständigt vakande öga på sina flickor, som han är ensamstående pappa till.

−Ja, barnens mamma är på fastlandet, säger Stefan. Flickorna bor hos mig och träffar henne inte så ofta.

Orolig inför sommaren men fick plats på dagläger

Att som sjukskriven ha barnen ensam på heltid är tufft, intygar Stefan. Inför sommaren hade han ingen aning om hur alla veckorna skulle lösa sig. När sms:et kom från Frälsningsarméns kår i Visby om att man tänkte ordna dagläger för barn i utsatthet blev Stefan väldigt glad. Tidigare har han och flickorna varit med och firat jul med kåren.

−De skrev att det fanns en plats kvar och att de tänkte på mig. ”Ok!” Skrev jag tillbaka. Sara är alldeles till sig över detta, hon babblar oavbrutet när hon kommer hem från lägret på kvällarna, säger Stefan och ler.

Utkastad och fick bo i bilen

Familjens väg är lång och ordentlig trasslig. Stefan kommer ursprungligen från Gotland men levde tillsammans med sin sambo i Stockholm under flera år. De fick två fina flickor men separerade 2014. Han fick hyra rum hos en kompis som tyvärr hade problem med alkohol. Så en dag blev Stefan plötsligt utkastad tillsammans med sina prylar.

−Jag blev en hemlös som bodde i bilen och inte kunde ha barnen hos mig. Det var hemskt, minns Stefan.

Till slut egen lägenhet

Förgäves försökte han få hjälp av vänner och av Socialkontoret. Modern till barnen krävde att han skulle skaffa boende innan han fick träffa sina flickor. Samtidigt mådde de inte bra hos henne. Det var en rävsax.

Men Stefan tog sig tillbaka till Gotland och fick där en lägenhet norr om Visby. Så småningom lyckades han få barnen till sig.

−Nu är de mycket tryggare och lugnare men de saknar förstås sin mamma. Var tredje vecka ses de, säger han och fortsätter:

−Barnen åker färjan över till fastlandet för att träffa henne. Det är kämpigt för flickorna. Men nu har vi i alla fall börjat ses lite alla fyra och hade en fin helg här på Gotland häromveckan.

Tunga jobb gett ständig värk

Stefan har svåra ryggproblem efter många års jobb på slakteri. Naprapater och liknande är alldeles för dyrt för honom i en redan pressad ekonomisk situation. Tidigare gick han en städutbildning och började arbeta − allt såg ut att ordna sig.

−Men det blev för mycket för mig, jag gick in i väggen och blev sjukskriven, säger Stefan.

Han drömmer om att återgå till det finsnickeri han en gång sysslade med, men vill kunna arbeta i sin takt. Samhalls tempo är numer alldeles för stressigt, så han blev avrådd från att söka sig dit.

−Och nu har Kronofogden gjort en utmätning på min sjukpenning och vill dra 3000 kr i månaden, säger han uppgivet och ser ner i marken.

Stefan med dottern Sara gläds över att vara med Frälsningsarmén på Gotlands djurpark. Stefan och de två döttrarna har tuffa år bakom sig, med bland annat hemlöshet och separation. Foto: Carina Tyskbo

Glad ändå för döttrarnas skull

Men just den här dagen lyser solen och Stefan och barnen får ett avbrott i bekymren för några timmar. Föräldrar ska egentligen inte vara med på daglägret men då Sara har flera kraftiga allergier ville Stefan finnas här för säkerhets skull. Och då fick lillasyster också följa med.

Sara, som kommit skuttande tar Stefans hand.

−Ja, pappa är med idag så jag inte snuddar vid några pälsdjur, säger hon glatt. Kom nu pappa så går vi till grisarna!

Text och foto: Carina Tyskbo

Reportaget med Stefan ägde rum i juli 2019 på Gotland och har tidigare publicerats i Frälsningsarméns Vardagsängelrapport

Swisha 100 kr för att ge en varm jacka eller lite mat till en hemlös

Swisha 100 kr

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Om hemlöshet Vårt arbete mot hemlöshetVåra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-03-18Skriv ut