Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

30-årigt akutboende vill ge mer än tak över huvudet

I år är det 30 år sedan Frälsningsarmén öppnade sitt akutboende i Midsommarkransen i Stockholm. Det firades med öppet hus med julgröt, pepparkakor, livemusik och mingel den 12 december. Biträdande verksamhetschef Sofia Fållsten hoppas att dagen ska bli startskottet för en årlig mötesplats kring frågor om hemlöshet och utanförskap.

Sofia Fållsten, biträdande verksamhetschef för Frälsningsarméns akutboende Midsommarkransen.

– Vi vill lyfta frågan om hur vi kan stötta människor att bli inkluderade i samhället. I Sverige är vi duktiga på behandling, men vi tror att vi måste fokusera mer på relationer och grundläggande funktioner. På Midsommarkransens stödboende driver vi till exempel ett tre månaders pilotprojekt med kontaktmannaskap, vilket är unikt för akutverksamheter. Vi ser redan positiva effekter, säger Sofia Fållsten.

Leif Alm, FrälsningsarménHärbärgen sedan 1882

Ända sedan Frälsningsarmén startade i Sverige 1882 har härbärgen för hemlösa varit en viktig del av verksamheten.

– Länge drevs till exempel härbärget och ångköket i Gamla Stan som i folkmun fick namnet ”ärtkliniken” tack vare all ärtsoppa som serverades, berättar Leif Alm, en av dem som ligger bakom grundandet av akutboendet i Midsommarkransen 1989.

Mer än tak över huvudet och mat

Från början var det bara natthärbärge på Midsommarkransen, i kombination med uppsökande verksamhet med hjälp av volontärer. Boendet var endast öppet under de kalla delarna av året, på somrarna drevs vandrarhem i lokalerna.

I dag är akutboendet öppet dygnet runt och året om, med anställd personal på plats. Det finns också en våning med sex egna rum för gäster som är mer motiverade att ta sig ur sin situation.

Förutom tak över huvudet och mat erbjuder verksamheten aktivt stöd för ett värdigt liv bort från missbruk av droger, kriminalitet och utanförskap. Boendet har också börjat med aktiviteter nästan varje dag, såsom filmvisning, gudstjänster, sällskapsspel och olika utflykter.

– Vi vill gå från förvaring till att stötta gästerna att öppna sig för nya möjligheter. I vår kommer vi att ta in volontärer igen som kan hålla i olika typer av aktiviteter, säger Sofia Fållsten.

”Vi vill ge kraft till förändring”

Det kristna tron är också en viktig grund för verksamheten.

– Vi vill ge hopp till gästerna och visa dem att den här världen behöver dem, att vi alla är lika viktiga.

Vi vill vara ett ljus som bidrar till att skingra mörkret i deras liv och som ger kraft till förändring, avslutar Sofia Fållsten.

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius

Sofia Fållsten tillsammans med kommendör Sven Nilsson, Frälsningsarmén som gästade jubileumet.

Publicerat: 2019-12-13Skriv ut