Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ska det behöva vara så här julen år 2017

Debatt Frälsningsarmén möter den hemlöse som i jul tvingas sova utomhus, den isolerade pensionären som inte har råd med julmat, den ensamme pappan eller mamman som inte ens har råd med ett par vantar i julklapp till sitt barn, den misshandlade kvinnan, missbrukaren som lider av psykisk ohälsa och människor i alla åldrar som inte får den hjälp och stöd de behöver.

Foto: Jonas Nimmersjö

Julen nalkas, en tid för glädje och gemenskap med nära och kära, en högtid vi förknippar med ett dignande julbord och en stor hög klappar under den välpyntade granen. Med julen kommer en förväntan hos barnen när tomten nalkas och tindrande ögon när omslagspapperen slits upp. Verkligheten är dock en helt annan för många människor i Sverige, idag, år 2017.

Den hemlöse, den fattiga pensionären, den ensamma mamman

I våra kårer och sociala verksamheter möter vi den hemlöse som kanske måste tillbringa julhelgen på gatan. Vi möter pensionären som varken har råd med julmat eller som inte har någon att äta den tillsammans med. Vi möter den ensamma mamman som inte ens har möjlighet att köpa ett par vantar i present till sitt barn. Vi möter kvinnan som misshandlas av sin partner och vars jul kommer präglas av allt annat än frid. Vi möter den som är slav under missbruk och den som lider av psykisk ohälsa och som kanske som en följd av detta lever mer eller mindre isolerad.

Andra har flytt från krig och förföljelse och bär på traumatiska upplevelser. De har överlevt en dramatisk resa hit men har inte lyckats komma in i vårt samhälle. Vi ser människor i alla åldrar, med olika bakgrunder och nationaliteter som på ett eller annat vis hamnat mellan stolarna och inte får den hjälp och det stöd de skulle behöva från olika myndigheter.

Det som du och jag ser som självklarheter

Gemensamt för alla dessa grupper är att de ofta inte har möjlighet att uppleva den gemenskap, värme och det överflöd som vi förknippar julen med. Detta eftersom de saknar närstående eller inte kan tillåta sig ens det mest nödvändiga som behövs för att kunna ha en dräglig tillvaro. Det blir extra kännbart kring jul. Det som du och jag, eller i alla fall de flesta, ser som självklarheter är för vissa något de inte kan köpa eller förverkliga trots att det hör till de mest grundläggande behoven.

Vår fråga är: Ska det verkligen behöva vara så här år 2017?

Vi tycker inte det. Därför startar vi vår julinsamling denna vecka, den vi kallar för julgrytan, en tradition som sträcker sig mer än hundra år tillbaka. Vi vill i och med den göra vad vi kan för att alla ska få möjligheten att fira en fröjdefull jul med de inslag som hör till. Vi vill bjuda in till att sätta punkt för ensamma julbord och en barndom utan jul? Det är vad våra insamlade medel i december kan bidra till.

Johnny Kleman
Samfundsledare Frälsningsarmén

Publicerat: 2017-12-02Skriv ut