Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Matkassen räddar julen i Ronneby

En kasse julmat kan göra enorm skillnad. Det vet Frälsningsarmén i Ronneby, där de äldre kårmedlemmarna arbetar hårt för att lindra nöden för personer i utsatthet. I år blir det dock tuffare för dem att stå ute med insamlingsbössorna. ”Men vi hoppas på många swishgåvor under kårens direktsända julkonsert” säger Lennart Fransson, kontaktperson.

Två slags matkassar delades ut av Frälsningsarmén i Ronneby: En till ensamstående och en till barnfamiljer. Foto: Jonas Nimmersjö

I Ronneby är det bråda tider under december månad. Här samarbetar Frälsningsarmén med Pingstkyrkan för att dela ut julmat till dem som bett om hjälp eller som man uppmärksammat som behövande under året. Även Svenska Kyrkan hör ibland av sig om matkassar. Förra året sammanställde kåren hur behoven såg ut innan ICA Maxi kontaktades. Lennart Fransson är frälsningssoldat och kontaktperson på kåren, som har ett femtiotal mestadels äldre medlemmar.

Lennart Fransson— Vi berättade om våra behov och butikschefen hjälpte oss med urvalet av julmat. Vi beställde en matkasse till ensamstående för 750 kronor och en till familjer för 1050 kronor.  Runt 40 personer fick tre fyllda kassar var, säger Lennart.

Kassarna innehåller den klassiska julmaten såsom prinskorv, skinka, potatis, Janssons frestelse och köttbullar men även, frukt, mjölk och smör, bröd, ost och något gott som lite julmust och choklad.

”Vi mötte väldigt stor tacksamhet”

-Vi fick en fantastisk respons och mötte väldigt stor tacksamhet. Människor uttryckte att vi räddat deras jul, berättar Lennart.

De som kommer i kontakt med Frälsningsarmén i Ronneby är mest ensamstående med barn, barnfamiljer utan inkomst, personer i missbruk och invandrare med barn som väntar på asylbesked. De allra flesta är födda i vårt land. Matkassarna finansierades främst av Frälsningsarméns julgryteinsamling och Lennart är stolt över att kåren i fjol på två veckor lyckades samla in 47 000 kronor.

— Men i år blir det mycket knepigare på grund av coronapandemin. Vi vet inte hur det ska bli, de av oss som samlar in mest pengar är ju i karantän. Vi måste vara rädda om våra äldre, poängterar Lennart.

Ska försöka hjälpa många trots corona

Kåren ska dock göra allt för att slantarna ska räcka till att hjälpa lika många som förra julen. För behoven har inte blivit mindre, snarare tvärtom. Kårens julkonsert ska sändas på facebooksidan och under tiden uppmanas tittarna att swisha. Matkassarna som sedan packas av ICA körs ut till behövande med buss från kåren.

— Vi kan inte ha en stor samling med utdelning här på kåren. Antalet smittade stiger nu så snabbt i Blekinge och somliga har ändå svårt att ta sig ut, menar Lennart.

Frälsningsarmén i Ronneby samarbetar med Pingstkyrkan kring julmatsutdelningen. Här står fjolårets gäng redo för att köra ut kassar till personer i utsatthet. Foto: Sydöstran

Kåren ringer och stöttar isolerade

Själv är han ensamstående och brukar bjuda hem några från kåren för att fira jul. Också det blir ovisst i år. Många uttrycker överlag stor oro och ångest i denna tid.

— Vi gör allt för att hålla kontakten med ensamma, äldre och sjuka. Vår sociala stödjare Solveig Björnestrand ringer runt till dem som är isolerade. Igår skickade vi blommor till några som fallit och skadat sig, blivit sjuka och som vårdar en anhörig, säger Lennart och tillägger:

— Vi får ta en dag i taget nu. Var dag är i Guds händer, där får vi försöka ha vårt hopp.

Linus Dennerlöv, butikschef på ICA Maxi i Ronneby - hur började ert samarbete med Frälsningsarmén för att minska utsattheten kring jul?

Linus Dennerlöv— Frälsningsarmén tog kontakt med oss förra året. Det var vi glada för, ingen hade gjort så tidigare. De bad om vår hjälp med förslag på matkassar som skulle passa olika hushåll. Vi har god kompetens om varor och priser och såg till att var och en fick så mycket julmat som möjligt.

Hur gick ni vidare?

— Utifrån förslaget packade vi kassarna som Frälsningsarmén sedan betalade i vår internetbutik. På så sätt slapp de gå runt här själva. Sedan kom en person från dem och hämtade allt med buss. Vi försöker vara så flexibla som möjligt och ge goda råd - det är en rolig del av att driva företag. Människor har olika mycket datavana också, att sköta alla inköp online kan kännas svårt om man är äldre.

Måste det vara dyrt med julmat?

— Vi har ju mat i flera priskategorier, där basutbudet är det billigaste. Man kan komma ner ganska mycket i pris genom att tänka till innan man väljer och ändå skapa goda rätter. Det är viktigt att vi kan erbjuda alternativ för alla familjer.

Vad är överst på listan när folk handlar inför jul?

— Jag skulle säga köttbullar, prinskorv, skinka, pepparkakor, julmust och choklad. Men fler efterfrågar alternativ till fläsk, till exempel kalkon eller kyckling. Och det gröna utbudet har ökat mycket.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Lennart Fransson, Katarina Wendel /Sydöstran

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Behöver du julhjälp?

Vänd dig till Frälsningsarmén på din ort. Här hittar du kontaktuppgifterna.

På många platser delar Frälsningsarmén ut presentkort på mat och/eller julklappar istället för matkasse. Presentkort ansöker man om hos respektive verksamhet.

Frälsningsarméns julhjälp och julaktiviteter kan under rådande omständigheter se annorlunda ut än tidigare år.

Publicerat: 2020-11-12Skriv ut