Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Jul i Gemenskap för den som är ensam firar 10 år

För tionde året i rad anordnas alternativt julfirande för den som är ensam eller inte har möjlighet att fira jul som folk i allmänhet. – Gästernas oro och ångest kring julen släpper när de får uppleva vilket trevligt julfirande vi har, säger projektledaren, Magnus Helmner.

Jul i Gemenskap från tidigare år. Infälld i bild 3 - Magnus Helmner. Foto: Lena Wahlstedt, Mikael Karhunen

För den som är ensam eller inte har möjlighet att fira jul på vanligt sätt

Under juldagarna erbjuds den som inte har möjlighet att fira jul på vanligt sätt till Jul i gemenskap som anordnas av Jul i Gemenskap i samarbete med olika samfund, exempelvis Frälsningsarmén, och andra organisationer.

Under juldagarna tre i Immanuelskyrkan i Stockholm

Firandet hålls för tionde året i rad under julafton, juldagen och annandag jul klockan 17-21 och som vanligt håller man till i Immanuelskyrkan på Kungstensgatan i Stockholm eftersom där finns rymliga lokaler. Tillställningen är gratis och öppen för alla. Men trots att det är tioårsjubileum märks inga dramatiska förändringar av.

– Jag hoppas att vi får en fin julhelg tillsammans! Vi kommer göra julfirandet ganska traditionellt precis som vanligt för våra gäster tycker bäst om att ha ett lugnt ställe att gå till och är inte så intresserade av ett jippo, säger Magnus Helmner.

Julmat, julklappar, julspel, själavårdssamtal och andakter

Förutom att det kommer bjudas på traditionell julmat så blir det julklappsutdelning och de som vill får möjlighet att delta i ett julspel. Både kända och mindre kända artister kommer också dela med sig av sång och musik och för dem som har barn finns ett speciellt rum för pyssel och annat. Själavårdare kommer finnas på plats för den som känner behov av att ha någon att prata med och det kommer även finnas möjlighet att delta i andakter.

En brokig skara människor som tillsammans skapar väldigt god gemenskap

Omkring 400-600 gäster förväntas komma. Det brukar vara lite fler män än kvinnor och det är människor i alla åldrar. Ofta är de hemlösa eller lider av ensamhet eller annan form av utsatthet men det kommer även folk som vill fira jul på ett alternativt sätt. Enligt Magnus Helmner brukar det vara en brokig skara av människor som kommer och det skapas en väldigt god gemenskap under de tre dagarna. Men han nämner att stämingen brukar vara lite spänd under den första kvällen.

Oron och ångesten släpper och det blir fest

– Kommersen har bidragit till föreställningen om att under en lyckad jul är allt väldigt mysigt och glatt och man umgås med hela familjen och delar ut julklappar men så inser vissa att så kommer det inte bli för dem. Så våra gäster kan känna sig lite spända, oroliga och ångestfyllda. Men det släpper när de får se vilket trevligt julfirande vi har så i slutet av helgen har vi fest och det brukar bli spännande och färgglatt, säger han.

Bostadslösa, volontärer och frälsningsofficerare dansade tillsammans

Magnus Helmner delar med sig av ett tillfälle när de bjudit in ett showband och när artisterna riggade sin storslagna ljusutrustning och drog på med sin högljudda discomusik och några gäster började dansa så kände han sig lite oroligt för hur det hela skulle sluta.

– Men när jag såg frälsningsofficerare, volontärer och bostadslösa leende dansa tillsammans så insåg jag att vi alla har samma behov av och möjlighet till att le och uppleva glädje. Det var väldigt starkt, säger han.

Hur Jul i Gemenskap startade för 10 år sedan har inspirerat andra

Upprinnelsen till Jul i Gemenskap startade för att flera församlingar på Norrmalm i Stockholm kände ett intresse av att göra något för utsatta kring jul och arbetet utvecklades och allt fler gäster har strömmat till under åren.

Sedan man började anordna Jul i Gemenskap har många liknande initiativ tagits. Bland annat är det flera församlingar som inbjuder till luncher i samma anda och det har på flera håll öppnats caféverksamhet som bygger på samma metod. Under julhelgen kommer flera samarbetspartners finnas på plats för att informera om detta och annat som erbjuds för stadens utsatta.

– Vårt julfirande manifesterar att det går och att det är många i Stockholm som vill göra något positivt tillsammans, säger Magnus Helmner.

– Jag vet att det pågår samtal mellan Stockholms stad och andra aktörer om exempelvis hur de ska kunna hjälpa utsatta EU-emigranter och deras samarbetsmetod påminner mycket om hur vi arbetar med Jul i gemenskap, avslutar han.

Ge fler en god jul här

Text: Teresia Jansson

Publicerat: 2016-11-16Skriv ut