Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Stort intresse från statsministern för Frälsningsarmén i Visby

I söndags fick Frälsningsarmén i Visby besök av självaste statsministern. Där stöttas utsatta, i synnerhet kring jul. Stefan Löfvén fick även själv slå in en klapp till ett barn. ”Det blev ett jättefint samtal och jag tror att vi nådde fram gällande att människor som hamnar utanför samhällssystemet far illa”, säger Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig.

Statsministerparet i julklappsrummet på Frälsningsarmén där de själva sedan fick slå in varsin julklapp till ett barn.

I Visby finns förutom Frälsningsarméns kår (församling) den verksamhet som går under namnet Krukmakarens hus och som har ett omsorgs- och rehabiliteringsarbete med syftet att bygga upp människor genom ett helhetstänk. När statsminister Stefan Löfvén höll sitt jultal på Gotland i helgen så passade han på att göra ett besök där. Detta då han önskat få se en verksamhet som stöttar utsatta i jultid.

Först hälsades han och frun Ulla välkomna och fick höra om huset och lokalerna och de fick se det konstverk i gränden som verksamhetsnamnet syftar på. Nämligen en kruka med sprickor i men som omformas så att den blir hel igen.

Hjälpte till att slå in julklappar

Parallellt med besöket pågick den årliga julutdelningen på kåren så paret Löfvén fick komma till julklappsrummet och själva slå in varsin klapp till ett barn. Statsministern valde en bok som han tyckte kunde passa någon i åldern 10-12 år medan hans fru slog in en kofta.

Då det var söndag förmiddag var det även förberedelser inför gudstjänsten så det var full fart i huset och när rundvandringen var över samlades några medarbetare och volontärer till ett möte med statsministerparet.

Där berättades det om den stora ökningen man sett runt år 2010 inom verksamheten gällande behovet av hjälpinsatser. Då var det många människor som utförsäkrades från sjukförsäkringssystemet. De hänvisades till Arbetsförmedlingen med resultatet att de slutligen fick hanka sig fram på försörjningsstöd. År 2009 låg summan för bidrag till behövande från Krukmakarens hus på 50 000 kronor och efter år 2013 har den legat på 350 000 kronor årligen.

Statsministern blev påtagligt berörd

Detta mynnade ut i programmet ”Hela livet” på Krukmakarens hus. Tre volontärer med helt olika bakgrund berättade för besökarna om hur de hamnade i utanförskap men som gått programmet och vilken betydelse det har haft för dem.

— Det var väldigt starkt och känslosamt. Statsministern blev påtagligt berörd och ställde frågor med ett stort engagemang, berättar Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig för Krukmakarens hus i Visby och Stockholm.

— Det blev ett jättefint samtal och jag tror verkligen att vi nådde fram angående att människor far så illa och blir helt utslagna och nästan förlamade av att hamna utanför systemet. De förmår inte att själva ta sig ur den situationen utan behöver hjälp, fortsätter hon.

Människor står i kö

”Hela Livet” innefattar bland annat arbetsträning i samverkan med Arbetsförmedlingen och utformas individuellt efter varje persons olika tillstånd och behov. Man arbetar efter ett holistiskt sätt med hänsyn till hela individen genom en kartläggning och mätning av måendet inom områdena psykisk, fysisk och existentiell hälsa. Men också hur man har det beträffande det sociala livet och försörjningsförmågan.

Dessa parametrar påverkar varandra och därför är det viktigt med en helhetsbild för att kunna hjälpa var och en på bästa sätt. En personlig handledare finns också med under hela processen mot ett bättre liv.

Ann-Christine Karlsten berättar att många de möter drar en lättnadens suck och uttrycker att ”äntligen finns det någon som ser hela mig.” Flera står i kö för att få ta del av programmet men Arbetsförmedlingen har tyvärr blivit en bromskloss i det hela på grund av eventuell nedläggning och/eller omorganisation.

Människor drabbade av långvarig psykosomatiskt eller psykisk ohälsa

Ett annat program inom verksamheten går under namnet ”Hela Du” och startades för tre och ett halvt år sedan och går mer på djupet. Det innefattar de som är drabbade av långvarig, komplex psykosomatisk eller psykisk ohälsa och då den traditionella vården inte har räckt till. Dessa individer remitteras till Krukmakarens hus från den psykiatriska kliniken eller primärvården på Gotland.

De två programmen har gett mycket god effekt bland dem som har deltagit i dem på så vis att deras hälsa på de olika områdena har förbättrats avsevärt och även hållit i sig nio månader efter avslut när det gjorts en uppföljning.

— Så länge nöden finns så kommer Frälsningsarmén och Krukmakarens hus att finnas där men det behövs samverkan för att ro detta i land, påpekar Ann-Christine Karlsten.

En och samma person följer med under hela processen

Mycket av den hjälp som ingår i dessa program finns redan att tillgå i samhället. Men den stora skillnaden är att den som deltar i det som Krukmakarens hus erbjuder är att en och samma person följer med under hela den process som kan vara ganska jobbig för den utsatte. Ann-Christine Karlsten påpekar att Frälsningsarméns ledord soppa, tvål och frälsning, då man ser till både ande, kropp och själ utgör en viktig helhet för en människas välmående.

— Om man har brist på tillit till samhället så stärks den när man är i kontakt med myndigheter om man känner att det inte finns någon där som orkar lyssna, säger hon.

— Att någon ger sig tid att göra det och som förstår betyder otroligt mycket, fortsätter hon.

Många kristna som ber för statsministern och hans arbete

Hon menar också på att just kyrkan som är en helig plats kan vara det bästa stället att bli hel på. Under statsministerns besök fick medarbetarna även skicka med en hälsning om att det är många kristna som ber för honom och det stora viktiga uppdrag han har.

— Och vi kände att han verkligen tog det till sig, säger Ann-Christine Karlsten.

Ann-Christine Karlsten, nämner bibelordet i Jeremia 18:3-6 där det står: ”Då gick jag ner till krukmakarens hus och såg att han arbetade på drejskivan. Och kärlet som han höll på att göra av leran misslyckades i hans hand. Då började han om och gjorde det till ett annat kärl, så som han ville ha det. Och Herrens ord kom till mig. Han sade: Kan jag inte göra med er, ni av Israels hus, så som den krukmakaren gör? säger Herren. Som leran i krukmakarens hand, så är ni i min hand, Israels hus.”

— Statsministern visade stort intresse för det, verkligen, så det var roligt, avslutar Ann-Christine Karlsten.

Text: Teresia Jansson

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha JUL till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2019-12-18Skriv ut