Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Schlagersånger och brassmusik på Frälsningsarméns julkonsert

De julkonserter som Frälsningsarmén årligen arrangerar är alltid välbesökta, årets konsert var inget undantag. Biljetterna var slutsålda. Ute var det kallt och över 500 personer sökte sig in till värmen och en två timmar lång musikupplevelse.

Bild 1: Ann-Louise Hanson, Bild 2: Frälsningsarméns Centralbrass med dirigent Alexander Hanson, Bild 3: Anna Sievers dirigerar Adolfs Fredriks Musikklasser, Bild 4 och 5: Daniel Viklund och Ludwig Fontanac, Bild 6: Frälsningsarméns biträdande samfundsledare Kjell Olausson.

Alla artisterna ställde upp gratis

Med bland andra Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark, Ludvig Fontanac och Daniel Viklund från Frälsningsarmén, Adolfs Fredriks Musikklasser under ledning av dirigent Anna Sievers och Frälsningsarméns Centralbrass med dirigent Alexander Hanson. Alla medverkande ställde upp gratis och pengarna från biljettintäkterna, samt det som samlades in i julgrytorna på plats går till Frälsningsarméns arbete för att ge fler en Fröjdefull jul.

Startade upp med brass

Som traditionen bjuder inleddes kvällen på ett pampigt sätt när Frälsningsarméns Centralbrass spelade A Christmas Overture av Kevin Larsson. Att inleda på detta sätt har många fördelar. Dels höjer det känslan för vad som väntar. Med vacker och pampig musik. Dels ger det eventuella eftersläntrare bland publiken möjlighet att hitta sina platser utan att störa. Tonerna från brassbandet överröstar allt sorl och spring. När alla satt sig ner och det första musikstycket var över tog överstelöjtnant Kjell Olausson, Frälsningsarméns biträdande samfundsledare, ordet och hälsade alla varmt välkomna.

Adolf Fredriks Musikklasser sjöng för och med publiken

Kvällens artister var som traditionen bjuder Adolfs Fredriks Musikklasser under ledning av dirigent Anna Sievers. I år var det klass 8AB som var med och sjöng julsånger för och tillsammans med publiken. Frälsningsarméns Centralbrass tog upp en änne större yta av scenen än vad musikklasserna gjorde. Inte bara scenen, även ljudmässigt fyllde de rummet med toner.

Ann-Louise Hanson och Bruno Glenmark

Kvällen innehöll inte bara julmusik. Ann-Louise Hanson, med sin digitala orkester, som hon kallade Bruno Glenmark som satt vid ett keyboard, sjöng sånger ur sin egen repertoar. Bland annat sången C'est la vie, av Thomas G:son, som hon tillsammans med Towa Carson och Siw Malmkvist sjöng på Melodifestivalen 2004.

En julbetraktelse av Daniel Viklund som återknöt till Betlehems herdar

Från Frälsningsarmén medverkade förutom Frälsningsarméns Centralbrass även Ludvig Fontanac, kårledare för Frälsningsarmén i Borlänge, och Daniel Viklund, kårledare i Strängnäs.
Daniel Viklund var först ut av de två och sittande vid pianot sjöng han bland annat Julvisa av Jean Sibelius.

När det var Ludvigs tur att sjunga Look Shepherds of Betlehem av Folke Bohlin satt Daniel vid pianot och spelade. De båda sjöng även duett tillsammans. Efter en julbetraktelse av Daniel Viklund som återknöt till Betlehems herdar sjöng Ludvig Fontanac, O Helga Natt, av Adolphe Adam, text av Ninnie Olsson.

Pampigt avslut med tackhälsningar

Kvällen avslutades med att Kjell Olausson gav alla besökare och alla medverkande en tackhälsning, ett tack för att de varit med och bidragit till att låta fler få en Fröjdefull jul. En person som också uppmärksammades och tackades av Kjell Olausson, en person som arbetat mycket med julkonsertens förberedelse, men som under kvällen satt dold i brassbandet var Lars Beijer.

Kjell önskade alla en Fröjdefull jul och Guds välsignelse. Med fullt pådrag vad gäller musik och sång med alla medverkande och med publiken sjöngs Dagen är kommen, av John Francis Wade. På så sätt avslutades julkonserten ännu pampigare än den startade.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Ge en gåva

Sätt punkt för en jul utan fröjd - Swisha FRÖJD till 9004805

Publicerat: 2017-12-06Skriv ut