Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Politiker och organisationer i samtal om utsatthet

”Flera av politikerna vittnade om matnyttiga insikter och ny förståelse av människors tillvaro. Flera av berättelserna och behoven kommer nu att följas upp på riksdagsnivå. Direktdemokrati när den är som bäst!” säger Jacob Sunnliden, Svenska kyrkan.

Bild 1: Samtalet leddes av Jacob Sunnliden, Svenska Kyrkan, och bland medlemmarna i gruppen syns Larisa Lacatus och Natalia Ginghina, från Frälsningsarméns EU-center i Sockholm. Bild 2: Kvinnorna från Frälsningsarméns projekt Pofta Buna ansvarade för lunchen. Foto: Kerstin Tillenius

I onsdags, på Frälsningsarméns EU-center i Stockholm, höll EAPN Sverige, ett nätverk av organisationer som arbetar mot fattigdom och social utslagning, ett antal gruppsamtal kring frågor som berör människor som lever i utsatthet. Dessa frågor var vägen till jobb, missbruksvård, det sociala skyddsnätet och flyktingar. EAPN är en förkortning av European Anti-Poverty Network.

Jacob Sunnliden, Svenska kyrkan

Vad innefattar ett drägligt liv?

Samtalet leddes av Jacob Sunnliden, Svenska kyrkan som berättar:

— Vägen till arbete är i många fall en mångfacetterad resa. Det är sällan ett arbete är den enda bidragande orsaken till ett drägligt liv. Områden som bostad, hälsa, relationen till sig själv och andra är minst lika viktiga områden. Det är något som blev klart när ämnet diskuterades på Dialogmötet i Frälsningsarméns lokaler på Kungsholmen i veckan, säger Jacob Sunnliden.

Medverkande i samtalet

Gruppsamtalet utmynnade sedan i konkreta motioner som sedan tas vidare i den demokratiska processen. En handfull politiker dök själva upp och medverkade i samtalen samt Larisa Lacatus och Natalia Ginghina, från Frälsningsarméns EU-center i Sockholm.

"Man utnyttjar människor systematiskt"

En av deltagarna i samtalet beskriver sin erfarenhet av jobbsök i Sverige:
—Jag skulle provjobba som diskare och efter 8 timmars hårt slit säger restaurangchefen att jag inte diskat tillräckligt bra och att jag inte får anställning. Jag är säker på att nästa dag var det en ny person som skulle "provjobba" och som heller inte fick anställning. Man utnyttjar människor systematiskt.

Samhällets attityder och bristen på mänsklighet

En annan beskriver svårigheten av att ha en psykisk funktionsvariation eller att hitta anpassade arbetsplatser.

—Som arbetsgivare vågar man inte anställa människor utan stora stöd från staten. Det hindrar arbetslösheten att minska, säger en annan deltagare och pekar på att bekymret kanske lika mycket sitter i samhällets attityder och bristen på mänsklighet som blir tydlig i våra vattentäta system.

Behoven kommer nu att följas med upp på riksdagsnivå

—En känsla av förväntan och tillfredsställelse att ha fått berätta sin historia präglade dagen. Flera av politikerna vittnade om matnyttiga insikter och ny förståelse av människors tillvaro. Flera av berättelserna och behoven kommer nu att följas upp på riksdagsnivå. Direktdemokrati när den är som bäst!, avslutar Jacob Sunnliden.

Utsatta kvinnor har blivit kursledare i matlagning

För lunchen ansvarade kvinnor från projektet "Pofta Buna" som Frälsningsarmén driver i samarbete med Svenska kyrkan. Där får kvinnor som försörjer sig genom tiggeri en möjlighet att validera sina kunskaper i matlagning, lära sig hantera ett kök och livsmedel och efter det själva bli kursledare för matlagningskursen som erbjuds för allmänheten.

Publicerat: 2017-10-12Skriv ut