Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

"Många socialt utsatta hamnar mellan stolarna"

Vilka är de socialt mest utsatta i dagens samhälle? Vilka trender syns inom hemlöshet och missbruk? Hur kan vi motverka utsatthet? Det var några av frågorna som samtalades om i dagens första panelsamtal vid Frälsningsarméns tält på hamnplan i Almedalsveckan.

Foto: Jonas Nimmersjö

I samtalet som modererades av Eva Gustin, PR och Informationsansvarig på Frälsningsarmén, deltog Anko Ankarberg, ordförande i riksdagens socialutskott (KD), Mikael Hedström, före detta brukare, arbetar idag på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön, Per-Johan Fernström, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns missbruksvård i Stockholm och Per-Uno Åslund, biträdande divisionschef för Frälsningsarméns sociala division. 

Många ansökande med blandmissbruk i kombination med psykisk ohälsa

Per-Uno Åslund inledde med att berätta om den enkät som Frälsningsarmén gjort bland socialt utsatta. Där svaren visar att många utsatta hamnar mellan stolarna, mellan de olika myndigheter som ansvarar, och på så sätt missar den vård de behöver. 

– Det vill vi trycka på idag, säger Per-Uno. Och tragiskt nog ser vi ett ökat antal yngre personer i akut hemlöshet. Också ökad andel ansökande med blandmissbruk ofta i kombination med psykisk ohälsa.

Anko Ankarberg: ”Uppseendeväckande att vi inte lyckats bättre”

Anko Ankarberg tycker det är uppseendeväckande att det är så många människor i dagens välfärdssverige som inte får den hjälp de behöver.

– Det är ingen ny sak att vi ska möta människor som på olika sätt behöver hjälp, säger hon. Ändå är det så många människor som inte får den hjälp de behöver. Det uppseendeväckande är att vi inte lyckats bättre.

Ansvaret ligger för mycket på de behövande

Mikael Hedström vill gärna se en omvänd struktur i hjälparbetet där de som är hjälpsökande inte är de som bildligt talat måste klättra upp för alla trappor till de olika myndigheter och institutioner som ger hjälp. Det kan vara svårt för en hjälpsökande som kanske även lider av någon form av missbruk att mäkta med och veta hur de ska agera. 

– Kanske skulle det vara tvärtom, att de som jobbar med problemet skulle gå ner för trappan till dem som är behövande, säger Mikael Hedström.

Hemlöshet - viktigt med bostad först

Alla tre i panelen var rörande överens om att det är stort behov av en förändring så att ingen faller genom stolarna mellan social- och sjukvård. Anko Ankarberg menar att när man kommit så långt i forskningen att beroendeforskare till och med får nobelpris, då bör man även börja betrakta missbruk som en sjukdom och inte en karaktärsbrist. 

Som avslutande punkter säger Anko Ankarberg att hon vill ha en myndighet de kan vända sig till. Samt att det är viktigt med bostad först, hon menar att det inte går att lösa sina problem så länge man är hemlös och vill se en lagstiftning som tvingar kommunerna att ordna bostäder åt alla. 

Hela panelsamtalet ligger som film på Frälsningsarméns Facebooksida.

Per-Uno Åslund, biträdande divisionschef för Frälsningsarméns sociala division, Mikael Hedström, före detta brukare som idag arbetar på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön, Per-Johan Fernström, verksamhetsansvarig för Frälsningsarméns missbruksvård i Stockholm och Anko Ankarberg, ordförande i riksdagens socialutskott (KD).

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2019-07-01Skriv ut