Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Många far väldigt illa just nu”

På Frälsningsarméns Sociala Center vid Hornstull i Stockholm upplever man ett ökat tryck från gäster i större drogmissbruk och en mer utbredd ensamhet bland äldre. Det goda samarbetet med exempelvis Socialtjänsten är ett viktigt led i att fler ska få hjälp.

Sociala Centret vid Hornstull i Stockholm är en verksamhet för människor som lever i hemlöshet och missbruk, eller som på annat sätt har hamnat i utsatthet. Här kan man få något att äta, kanske duscha och byta kläder. Centret erbjuder också samtal, hjälp i kontakter med myndigheter och regelbundna andakter. Hit skänks även kläder som delas ut till gästerna.

Fler fast i drogmissbruk än tidigare

Bodil Nilsson är verksamhetschef och berättar i filmen ovan att man på Sociala Centret upplever att gästerna lever i en större utsatthet nu än tidigare. Fler och mer droger är i omlopp och många far väldigt illa av det. Besöksantalet ökar och trycket på centrets kuratorer är högt.

-Att vara hemlös behöver inte alltid handla om att man bor under bar himmel. Våra besökare kan till exempel bo i träningslägenhet, på institution eller i någon annan form av boende, säger Bodil Nilsson.

Många äldre åker långt för att få en matkasse

De äldre utsatta blir fler, och kan komma långväga ifrån för att hämta den matkasse som delas ut på centret. De stannar inte länge och verkar ganska obekväma med att vistas där, berättar Bodil Nilsson.

 -Det gör att vi får svårt att nå den äldre målgruppen, som också är mer ensamma, säger Bodil Nilsson.

Högt tryck på Sociala Centrets kuratorer

Att bli ålderspensionär gör att livet förändras mycket för dem som lever i utsatthet. Från att ha haft hjälp med papper och blanketter via Socialtjänsten måste man hantera det själv, och där får Sociala Centret ofta hjälpa till. De två anställda kuratorerna månar om att samarbeta med andra beslutsfattare som gästerna har i sina liv.

-Vi vill vara ett komplement till befintlig socialtjänst, så ett bra samarbete är viktigt, säger  Bodil Nilsson.

Behöver ge mer stöd i gästernas kontakt med myndigheter

Hon påpekar att med större resurser hade man kunnat ha centret öppet längre och oftare, samt erbjuda besökarna fler aktiviteter och mer sysselsättning.

-Dessutom hade vi kunnat lägga ner mer tid på att följa med våra gäster till olika beslutsfattare och myndigheter eftersom det tar mycket tid för kuratorerna, avslutar Bodil Nilsson i filmen.

Text: Carina Tyskbo

Swisha 100 kr för att ge en varm jacka eller lite mat till någon som är utsatt

Sätt punkt för utsattheten - Swisha "Punkt" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Om hemlöshet Våra sociala center, akut- och stödboenden 

Publicerat: 2018-10-30Skriv ut