Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ljusmanifestation till minne av narkotikans offer

Den 1 november kl. 17 på Sergels Torg i Stockholm är det ljuständning för narkotikans offer och hedrande av deras minne. Landstingspolitikern Marit Normasdotter (v) talar och det blir sång från Gatans Röster, en kör bestående av människor i utsatthet och hemlöshet. Frälsningsarmén är medarrangörer och finns på plats.

På onsdag 1 november hålls en ljusmanifestation på Sergels Torg i Stockholm till minne av narkotikans offer. Frälsningsarmén är medarrangör tillsammans med 35 andra organisationer. 

Syftet med ljusmanifestationen är att belysa den stora problematiken med narkotika och att hedra minnet av alla de avlidna orsakad av narkotikan. Detta görs i form av ett offentligt möte med ljusmanifestation, musik, tal och en tyst minut på Sergels Torg.

Per-Uno Åslund arbetar som metodstödjare för sociala institutioner och förskolor på Frälsningsarmén och kommer att delta på ett seminarium som hålls kl. 15 i IOGT-NTO:s lokaler. Temat på seminariet är "aktuellt inom svensk narkotikapolitik".

Vid manifestationen kl. 17 på Sergels Torg är det ljuständning för narkotikans offer och hedrande av deras minne. Landstingspolitikern Marit Normasdotter (v) kommer att tala och det blir sång från Gatans Röster, en kör bestående av människor i utsatthet och hemlöshet.

Frälsningsarmén och övriga deltagarorganisationer finns hela tiden på plats på Sergels Torg.

Frälsningsarméns missbruksarbete

Per-Uno Åslund berättar hur Frälsningsarmén arbetar mot narkotika och varför det är viktigt att vi medverkar och syns vid denna manifestation:

"Frälsningsarméns behandlingshem Kurön möter både alkohol- och drogberoende dagligen och anpassar behandlingsinnehållet utifrån gästens behov. Det går idag inga knivskarpa gränser mellan alkohol och andra droger, utan blandmissbruket är utbrett.

Vi möter missbruket på alla våra akutboenden som arbetar med vuxna, men även på stödboenden där vistelsen är mer långvarig. Den verksamma stöttningen i vistelsen kan vara att möta basala behov, men också andra behov genom samtal. MI- (Motivated Intervjues), är benämningen på dessa samtal och är en vedertagen modell för utformande av samtal. Vi möter ju personer i narkotikamissbruk inte minst på våra sociala center, och då kanske framför allt i Hornstull.

Andra inslag i vistelsen, på Kurön och stödboenden är ÅF (återfallsprevention), som också används i varierande grad på våra andra enheter.

Vi finns med i Socialstyrelsens Råd för beroende- och missbruksfrågor, och kan där vara med och påverka. 

För att en människa skall må bra

Frälsningsarmén möter varje person som kommer till oss med Omsorg om hela människan, vilket innebär att vi har en helhetssyn på de som kommer till oss och som vi möter i våra verksamheter. Denna helhetssyn kallas också holism, eller holistiskt synsätt, vilket innebär en "teori som hävdar att helheten är mer än summan av delarna".

De fyra delarna som vi jobbar med på en rad olika sätt är andligt, fysiskt, psykiskt och socialt. Alla fyra delarna behöver tillgodoses, för att en människa skall må bra.

En nollvision behövs

Svensk narkotikapolitik är restriktiv och alla goda krafter och initiativ behövs för att lyfta att just restriktiviteten har det positiva resultatet att dödstalen hålls nere.

Varje dödsfall till följd av narkotika är ändå ett för mycket. Även här behövs en nollvision."

Text: Emilia Beijer

Publicerat: 2017-10-31Skriv ut