Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hur bekämpar vi människohandel i Sverige?

Människohandel och arbetsexploatering ökar i Sverige, detta var temat för Frälsningsarméns panelsamtal, onsdag eftermiddag i Almedalen 2019. Hur kan vi bekämpa trafficking? Hur kan samhällets aktörer samverka för att stoppa efterfrågan och garantera att de mänskliga rättigheterna gäller även för de brottsutsatta?

"Om grannen bygger en billig altan för halva priset mot din egen, för att han har svart arbetskraft, markera mot det då!", menar Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot och från justitieutskottet.

Panelsamtalet i Frälsningsarméns tält på hamnplan, Almedalen 2019 tisdag eftermiddag försökte svara på frågorna som berör människohandel och hur den går att bekämpa. Madeleine Sundell, Frälsningsarméns nationella samordnare mot människohandel var moderator.

I år har Frälsningsarmén över hela Europa en kampanj för att försöka få upp ögonen för trafficking, för att få folk i de rika länderna att förstå sanningen bakom de låga priserna.

Koppling mellan porr och människohandel - sexuell exploatering

Seminariet på förmiddagen om porrberoende berörde kopplingen mellan porr och människohandel i form av sexuell exploatering. En koppling som även eftermiddagens panel tog upp.

Madeleine Sundell, Frälsningsarméns nationella samordnare mot människohandel var moderator, Malin Bergman (C), kommunstyrelseordförande Krokoms kommun, Annika Svensson, områdespolis i Region Mitt från Uppsala, Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat på Brottsbyrån i Stockholm, Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot och från justitieutskottet, Mikael Thörn, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Medverkade i panelen gjorde

  • Malin Bergman (C), kommunstyrelseordförande Krokoms kommun,
  • Annika Svensson, områdespolis i Region Mitt från Uppsala,
  • Silvia Ingolfsdottir Åkermark, advokat på Brottsbyrån i Stockholm,
  • Maria Strömkvist (S), riksdagsledamot och från justitieutskottet,
  • Mikael Thörn, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

Tältet var fullsatt både på scen och publiksidan. Madeleine Sundell inledde med att beskriva människohandel som en av de största humanitära katastroferna i dag, i Sverige och i världen.

– Människor utnyttjas och exploateras genom olika former och i olika branscher, säger hon. När det gäller människohandel för sexuell exploatering och prostitution, så är den känd för de flesta. Men när det gäller arbetsexploatering och tiggeri kopplat till människohandel samt människohandel för kriminella ändamål så är det svårare att se och veta vad det handlar om. 

Svårt för offren att inse att de är offer för trafficking

Silvia Ingolsdottir Åkermark, beskriver hur hon dels i arbetet med Safe Havens kommer i kontakt med offer för människohandel och hur det ofta är svårt för dem att själva inse att de är offer.

Mikael Törn från Jämnställdhetsmyndigheten beskriver hur myndigheten arbetar och berättar att det numera ingår i all form av vård eller socionomutbildningar på landets högskolor att lära sig om människohandel.

Madeleine Sundell berättar om hur människor kan utnyttjas i restaurangbranschen, i byggbranschen, i nagelsalonger, i massagesalonger eller tvingas sitta och tigga utanför en Ica butik.

”Människokroppen är inget som kan säljas, köpas eller bytas”

Ordet gick därefter till Annika Svensson som beskriver hur hon och hennes poliskollegor arbetar med detta problem. I Uppsala och Knivsta arbetar Polisen med uppsökande verksamhet och har ett bra och nära samarbete med både Socialtjänsten och ideella aktörer, berättar Annika.

Malin Bergman (C) från Krokoms kommun, vill sätta större press på regeringen att agera i dessa frågor. Och säger hon, majoriteten av dem som utsätts för människohandel är kvinnor och barn.

– Vi vill med bestämdhet hävda att kvinnan är ingen handelsvara! säger Malin Bergman.

– Människokroppen är inget som kan säljas, köpas eller bytas. 

Hon vill se ett ökat stöd samt vård för de som är utsatta för människohandel.

”Vi måste alla ställa oss upp och säga att det här inte är ok!”

Maria Strömkvist (S), som är riksdagledamot och sitter i justitieutskottet ställs lite mot väggen då de andra paneldeltagarna menar att det görs för lite i denna fråga från regeringens sida. Maria Strömkvist menar att hon som riksdagsledamot inte kan representera regeringen. Men säger att hon arbetar för att dessa frågor ska komma upp på borden och att alla som fått upp ögonen för detta problem har ett gemensamt ansvar att reagera.

– Problemet är att vi har köpare av olika tjänster, menar Maria Strömkvist. Om vi håller oss till sexköp så ser vi att det handlar om män som inte kan tillfredsställas av sin fru för att de har tittat på porr. Vi måste göra mycket för att stoppa detta, för att stoppa att våra barn kan se porr. Man måste jobba i alla åldrar och på alla plan och vi alla måste ställa oss upp och säga att det här inte är ok.

Det är lättare att göra när det gäller köp av sex, men svårare när det gäller massören, rörmokaren eller snickaren. Men det är inte heller ok. Om grannen bygger en billig altan för halva priset mot din egen, för att han har svart arbetskraft, markera mot det då!, säger Maria Strömkvist.

Larmrapport och filmvisning

Senare på eftermiddagen efter det i förväg annonserade samtalet om människohandel hölls ett extra insatt samtal om larmrapporten från Plattformen Civila Sverige mot Människohandel.

Båda panelsamtalen sändes live på Frälsningsarméns Facebooksida och går att se i efterhand.

Senare på kvällen visades filmen Safe Havens i Oskarssalen på Krukmakarens hus följt av ett samtal med Madeleine Sundell och producenten av filmen Tamme de Leur från Holland. Frälsningsarmén i Europa har under de senaste två åren arbetat med EU-projektet Safe Havens för att skapa en trygg tillflykt för personer i riskzonen. En del i projektet är produktionen av filmen Safe Havens, som skildrar människohandelns verklighet i Moldavien, Sverige, Rumänien, Holland, Polen, Ukraina och England, som nu visas i Sverige. Nedan kan du se en teaser från filmen.

FIlmen kommer inom kort att publiceras i sin helhet med svensk text på Frälsningsarméns youtube-kanal.

Denna filmvisning var en del av alla (G) som i Gud seminarierna som tidningen Dagen, Pingst och Frälsningsarmén har gemensamt under Almedalsveckan. 

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2019-07-03Skriv ut