Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Har den äran på födelsedagen – vi fyller 135 år den 28 december!

Frälsningsarmén i Sverige leddes från starten av en kvinna, något synnerligen ovanligt i slutet av 1800-talet. Kårer/församlingar och sociala institutioner växte fram runt hela landet. Frälsningsarmén såg behoven, ofta bland samhällets olycksbarn, och lyckades ofta möta dem.

Plaketten som sitter uppsatt vid Östermalmstorg i Stockholm. Hanna Ouchterlony, första ledaren för Frälsningsarmén i Sverige.

Frälsningsarmén i Sverige fyller 135 år den 28 december. När Hanna Ouchterlony, bokhandlerska i Värnamo och ganska snart utbildad frälsningsofficer hos Frälsningsarméns grundare William Booth i London, för första gången mötte den nya märkliga rörelsen från England, anade hon knappast vad följderna skulle bli.

Det första mötet vid Östermalmstorg i Stockholm

Förmodligen tänkte inte Hanna Ouchterlony att mötet med familjens engelske vän, William Booths son Bramwell, som befann sig i Värnamo för rekreation, skulle medverka till att Hanna några år senare, tillsammans med några medarbetare höll det första officiella frälsningsarmémötet på dåvarande Ladugårdslandsteatern vid Östermalmstorg i Stockholm.

Hånad och bespottad rörelse – och ledd av en kvinna

Kanske funderade hon inte heller just då på vilket resultatet skulle bli av det fortsatta arbetet i det som till att börja med var en hånad och bespottad väckelserörelse. Det kyrkliga etablissemanget och svensk allmänhet gjorde mycket för att sätta stopp för den rörelsen där även kvinnor fick en framträdande roll. Frälsningsarmén, som i vissa kretsar sektstämplades leddes ju av en kvinna, något synnerligen ovanligt i slutet av 1800-talet!

Blev välvilja och respekt

Glåpord, misshandel och fängelsevistelser byttes dock snart i respekt och välvilja, inte minst då man såg hur Frälsningsarmén lyckades få gudstjänstliv och kristen tro att gå hand i hand med diakoni/socialt hjälparbete.

Soppa, tvål och frälsning

Även i Sverige blev William Booths kortfattade målsättning, Soppa, tvål och frälsning, högst relevant att följa från slutet av 1800-talet och framåt i ett fattigt land. Under kort tid växte kårer och sociala institutioner fram runt hela landet. Slumsystrar, övriga frälsningsofficerare, civilanställda och soldater såg behoven, ofta bland samhällets olycksbarn, och lyckades ofta möta dem.

Dagens motto – Jesus till alla

Frälsningsarmén har under 135 år fortsatt att på olika sätt även fullfölja devisen Hjärtat mot Gud och handen mot medmänniskan. När nu Frälsningsarmén tjänat det svenska folket på så många olika sätt under så lång tid blir dagens motto Jesus till alla, ännu en anledning att hylla jubilaren och önska Guds välsignelse i det fortsatta arbetet tillika med framgång och växt! Har den äran på födelsedagen!

Text: Karin Larsson

Publicerat: 2017-12-26Skriv ut