Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén ställer fram årets julgrytor

I mer än hundra år har Frälsningsarmén inför julen gått ut med sina julgrytor runt om i landet. Kring första advent är det premiär för årets julgryteinsamling där pengarna som samlas in ska användas för att hjälpa utsatta barnfamiljer, ensamma äldre och hemlösa att fira en riktigt god jul.

Premiär för julgrytan på Östermalmstorg i Stockholm. Foto: Kerstin Tillenius

Trots den stigande julstämningen med vänligare ansikten, strålande ljus och välbekant julmusik, är julen för vissa en tid av mörker och utmaning. Faktorer som gör julen till en positiv upplevelse – familjen som samlas, gemenskap, glädje, generositet och god mat – kan ha motsatt effekt för människor som lider av ensamhet, fattigdom, hemlöshet eller är utsatta på andra sätt. Många har varken ork eller råd att förbereda något julfirande.

Många ber om hjälp

Före jul kontaktar många våra lokala verksamheter för att be om hjälp. Småbarnsföräldrar behöver hjälp med mat, kläder och ibland till och med en varm sovplats för natten. Vi möter också många ensamma äldre.

Tack vare alla generösa bidrag från människor på olika platser runt om i landet kan vi inför julen dela ut matkassar, presentkort, varma kläder och julklappar till barnen. Julgåvorna kommer att delas ut till behövande som beviljats stöd i mitten av december. Det ordnas också gemensamma måltider och julfestligheter runt jul.

Frälsningsarméns julgryta har blivit en symbol för kärnan i julbudskapet: ”Fred och godhet till alla människor”. Tillsammans vill vi arbeta för att de som oroar sig för julhelgen i stället ska få uppleva den glädje och det hopp som julen handlar om.

Text: Eva Gustin

Frälsningsarmén hjälper fattiga stockholmare 1915

Källa: http://tuben.edu.stockholm.se/stockholmskallan/julmat_till_fattiga_1915.mp4

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha JUL till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2019-11-28Skriv ut