Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fler utsatta faller mellan stolarna

Många personer i utsatthet hamnar mellan stolarna, mellan de olika myndigheter som ansvarar, och missar på så sätt den vård de behöver. Det visar en färsk enkät som Frälsningsarmén presenterade i Almedalen den 1 juli 2019. Samtidigt ökar antalet yngre personer i akut hemlöshet liksom andelen med blandmissbruk ofta i kombination med psykisk ohälsa.

Foto: Jonas Nimmersjö

Ofta förknippas hemlöshet med personer som saknar tak över huvudet, som sover ute eller på ett härbärge. Men kartläggningar visar att det inte finns "en typisk hemlös". Det handlar istället om ett antal situationer som man kan befinna sig i, för kortare eller längre tid. Enligt Socialstyrelsens senaste nationella mätning 2017 av hemlöshet i Sverige, rapporterades omkring 34 000 personer in som hemlösa eller utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Bostadsbristen är inte enbart koncentrerad till landets storstadsregioner, utan bristen på bostäder som folk har råd att bo i är utbredd i hela landet.

Frälsningsarmén har under flera år, senast hösten 2017, gjort uppföljningar över hur läget ser ut på de platser i landet där vi har verksamhet som möter personer i hemlöshet.  I en ny lägesrapport sammanfattas resultatet av en enkät som genomfördes under juni 2019.

– Vi kan se en trend att personer i stor utsatthet hamnar mellan olika myndigheter, och förmår inte att komma till tals och få den hjälp och det stöd de är i behov av.  De ”hamnar mellan stolarna”. Många som skrivs ut från en behandling eller verksamhet återkommer också senare till samma verksamhet, säger Per-Uno Åslund, bitr divisionschef på Frälsningsarmén, som har sammanställt enkäten.

I kartläggningen framkommer också att droger är mycket lätt att få tag på och priserna är låga. På senare år ser vi att gästerna som kommer till oss är i sämre skick än de var tidigare, vilket kan peka på att personen får vänta längre innan insatser görs.

Fler personer kommer till Frälsningsarméns hjälpcenter på grund av att de blivit utförsäkrade från Försäkringskassan eller inte fått bistånd eftersom de inte anses ha uppfyllt sin del av samhällets myndighetskrav, och inte minst stora administrativa krav på människor i till exempel akut hemlöshet.

Läs mer i lägesrapporten.

Lägesrapport Hemlöshet Juni 2019.pdf

Text: Eva Gustin

Publicerat: 2019-07-10Skriv ut