Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Vi förmedlar hopp till många”

Under julen vill Frälsningsarméns Hisingskår samla in mycket pengar och sprida glädje i Göteborg. Behoven är större än vanligt då coronapandemin slår hårt mot utsatta grupper. ”Det är ett sådant enormt tryck av hjälpsökande denna jul”, säger Rebecca Lindqvist, socialkonsulent.

Rebecca Lindqvist och Lotta Lundell ansvarar för det sociala arbetet på Hisingskåren i Göteborg. Nybakade lussekatter och två sorters hembakta julkakor i hemsydd påse säljs av Hisingskåren. Det och mycket annat ska bidra till att människor i social utsatthet kan få fira en drägligare jul.

— Igår bakade vi lussebullar för fullt. Och så syr vi de här tygkassarna!

Rebecca Lindqvist och Lotta Lundell håller upp ett par kassar med juligt röda mönster framför kameran, eftersom vår intervju sker via dator. De båda arbetar på Hisingskåren i Göteborg, Lotta som ansvarig för kårens sociala arbete, Rebecca som socialkonsulent. Tyget till påsarna är skänkt av Myrorna som drivs av Frälsningsarmén.

— Dessa kassar fyller vi med nybakade Lussekatter och två sorters hembakta julkakor och säljer för 150 kronor. Alla pengar går till vårt arbete med personer i utsatthet, fortsätter Rebecca och ser glad ut.

Bråda tider hos Frälsningsarmén på Hisingen. Kåren har tagit emot väldigt många ansökningar om julhjälp detta år. Presentkort på mat och julklappar kommer att delas ut till runt 80 personer eller hushåll.

Enormt tryck och nya hjälpsökande grupper

Men så blir hon allvarligare. Coronapandemin har slagit mycket hårt mot de grupper som kåren vanligtvis brukar hjälpa i Göteborg - personer i missbruk, ensamstående mammor, ensamma äldre samt familjer och enskilda som lever gömda. Dessutom ser kåren hur nya hjälpsökande grupper kommer nu.

— Det är ett sådant enormt tryck av hjälpsökande i jul så vi har fått tala in ett meddelande på telefonsvararen att man behöver komma hit och hämta sin ansökan och fylla i den. Förra veckan gick vi igenom alla, säger Rebecca.

Väldigt pressad situation för många

Utdelningen av matkassar och presentkort kommer sedan att ske vid olika tillfällen istället för under en samlad dag. När påsen med mat och presentkort lämnas över brukar Rebecca, Lotta och deras kollegor fråga om de får be en bön för personen. De flesta vill och blir berörda av frågan.

— Många lever i en sådan pressad situation att man gärna tar emot förbön, oavsett om man kallar sig troende eller ej. I år vill vi gärna be för dem som vanligt och tror att det kan fungera med ett bord emellan, säger Lotta.

”Vi ber för alla vi har kontakt med”

Hon hämtar en tom kakburk med lock och visar. Här läggs alla personer man har kontakt med, på så sätt finns de finns med i personalens morgonbön.

Rebecca flikar in:

— Socialtjänsten får in fler anmälningar än vanligt runt julen, men nu blir det tyvärr ännu fler säger färska siffror. Människor utnyttjar varandra när de är mer instängda. Barn och kvinnor råkar illa ut, våld och människohandel ökar.

Ska stå med insamlingsbössorna i Brunnsparken

Ja, allt är annorlunda denna advent och jul och inte bara fysiskt blir människor lidande. Gemenskapen hotas också när man inte kan ses. Kåren har pendlat mellan att ha sitt kafé stängt, öppet utomhus, inflyttat igen när restriktionerna lättade – för att nu åter tvingas flytta ut i kylan.

Dock hoppas man innerligt på att få in lika mycket pengar som tidigare. Julkassen med fikabröd är ett sätt, den viktiga julgryteinsamlingen är en annan.

— Men på grund av smittorisken får vi inte stå med ”grytan” i Nordstan, vårt största köpcenter. Vi får ställa oss utomhus i Brunnsparken istället. Det är också är väldigt centralt, säger Lotta.

Goda samarbeten med företag försvåras nu

Hisingskåren har sedan flera tidigare jular ett mycket gott samarbete med ett antal företag varje jul. SJ har skickat personal som slagit in julklappar till personer i utsatthet, frisörskolan har ställt upp med gratis klippningar, Skandinavium med biljetter till familjeföreställningar. Listan kan göras ännu längre på hur goda krafter samverkat med Frälsningsarmén.

— Men nu har i princip allt lagts ner, flera firmor har till och med gått i konkurs i virusets fotspår. Men vi ringer runt till dem som fortfarande är igång. Och några trogna kontaktar också oss och frågar på vilket sätt de kan hjälpa till i år, säger Rebecka.

Inte heller kan kåren ha den traditionella Änglagranen där besökare kommer in och hämtar en ängel som representerar ett barns eller en vuxens önskan om julklapp. Änglarna finns däremot digitalt på Facebooksidan, där man kan gå in och skänka pengar.

Räknar med att dela ut 80 matkassar

— Vårt hopp står verkligen till den digitala insamlingen nu, understryker Lotta. En julklapp kostar mellan 100-150 kronor. Vi hoppas att människor swishar eller använder inbetalningskort och tittar på vår sida för att se hur de kan hjälpa till.

Hon hoppas också på att Willys kan hjälpa kåren med att packa julmatkassarna som tidigare. Förra året kunde Hisingen lämna ut 80 kassar, där all julmust dessutom sponsrades av matkedjan.

Stort jobb med att förmedla hopp

Lotta summerar:

— Mitt i allt tillåter vi oss att känna oss ganska nöjda med vårt jobb. Det har varit så mycket roddande utöver det vanliga i år. Men vi får hjälpa och förmedla hopp till så många som möjligt, säger hon.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Frälsningsarmén Hisingskåren

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2020-12-02Skriv ut