Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Tatuerare i Visby stöttar Frälsningsarméns julinsamling

Studion Tatuering Visby har idag fredagen den 22 december välgörenhets-drop in då kunderna får välja mellan ett antal motiv för summan 500 kronor som oavkortat går till Frälsningsarméns julinsamling. ”Jag visste inte mycket om Frälsningsarmén innan men nu har jag förstått hur många projekt samfundet har och hur stor skillnad det gör”, säger Stefan Börstad, tatuerare.

Biild 1: Tatueringarna i full gång. Bild 2: Till höger; Stefan Börud, Anna Fransson och Kija Barudi på Tatuering Visby, till vänster: Frälsningsarméns personal som var på plats. Bild 3: Kö både utanför och inne på Tatuering Visby.

Flera företag i Visby stöttar Frälsningsarméns hjälpinsatser kring jul. Lite ovanligt är det kanske däremot att en tatueringsstudio valt att göra det i år.

– När vi fick höra talas om Frälsningsarméns julinsamling som stöttar familjer som inte har det så bra ställt tyckte vi att det var väldigt fint, säger Stefan Börstad som är en av de tre tatuerarna som har studion tillsammans.

”Nu har jag förstått hur stor skillnad Frälsningsarmén gör”

Han medger att han inte visste så mycket om Frälsningsarmén tidigare mer än att medlemmar spelar musik och samlar in pengar på stan men efter att han haft ett möte med Roslyn Bennett, verksamhetssamordnare på Visby kår, kände han sig väldigt överraskad och glad inombords.

- Nu har jag förstått hur stor skillnad Frälsningsarmén gör och just att människor inte bara får käk utan att de alltid ges möjlighet att prata med någon. Att bli sedd och få mänsklig kontakt är ju lika viktigt som att äta, menar han.

Lång kö redan innan öppning

Studion har generösare öppettider under dagen för att man ska hinna med så många kunder som möjligt och därmed få in ett rejält bidrag till ändamålet. Redan några minuter innan öppning stod 40 kunder på kö utanför och ett par timmar senare var samtliga 53 sittningar bokade. Det är vad man beräknar hinna med under dagen och det innebär en förtjänst på 25 000 kronor.

”En möjlighet för oss att visa vilka vi är”

På tatuerarnas begäran finns personal från Frälsningsarmén på plats hela dagen för att berätta om verksamheten och svara på frågor.

– Jag tycker att det är det viktigaste av allt för när folk står/sitter i kö så uppstår samtal på ett naturligt och otvunget sätt och jag tror att många, inklusive mig, ofta bara har en vag uppfattning om vad olika hjälporganisationer gör, säger Stefan Börud.

– Det här är en möjlighet för oss att visa vilka vi är och att bryta fördomar om att vi bara spelar på stan och är jätteallvarliga. Vi skrattar och skojar och vill förmedla kärlek och en gemenskap som alla är välkomna att ta del av, säger Roslyn Bennett.

Sjukskrivna som utförsäkrats och familjer som står helt utan inkomst

Hon blev även intervjuad av Radio Gotland med anledning av dagens projekt när studion slog upp portarna i morse. En annan som är på plats i studion är Lars Björkqvist, soldat i kåren och som nu utbildar sig till frälsningsofficer. Han är även ansvarig för arbetet ”Hela livet” som stöttar människor utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka.

- Jag har mött dem som har tagit emot vår julhjälp och har sett hur värdefull den är. Det är den största behållningen för mig, säger han.

Han nämner sjukskrivna som utförsäkrats och familjer som står helt utan inkomst flera månader. Frälsningsarmén kan erbjuda matkassar och julklappar till barnen. Vissa företag har även skänkt produkter som är riktade till en viss målgrupp, såsom skönhetsprodukter till ensamma kvinnor. Kåren bjuder även in till öppet hus med julfirande på julafton då det blir gratis mat, dans runt granen och paket och i nuläget ser det ut som att alla 140 platser blir fyllda.

- Det vi ger kan rädda julen för dessa människor. Det kan förvandla den här laddade högtiden då alla vill göra något extra, säger Lars Björkqvist.

Pengarna går oavkortat till hjälpverksamheten

Stefan Börud och kollegorna Anna Fransson och Kija Barudi har ritat varsina ark med lite mindre motiv som brukar vara populära och som kunderna får välja mellan idag. Kunderna betalar direkt till representanter från Frälsningsarmén, bland annat för att alla ska känna sig trygga med att pengarna går oavkortat till hjälpverksamheten.

”Vi kan göra stor skillnad fastän vi bara är tre personer”

Tatuering Visby har de senaste åren haft som tradition att erbjuda ett drop in-tillfälle inför julen då pengarna går till välgörenhet. Att personalen gör det just den här tiden på året beror på att de upplever att folk är mer generösa då jämfört med annars och mer villiga att hjälpa den som har det svårt. Tidigare organisationer studion har stöttat är bland annat en kvinnojour, Sjöräddningen, ett härbärge och ett ställe som erbjuder aktiviteter för funktionsnedsatta människor.

- Vi kan göra stor skillnad fastän vi bara är tre personer. Vi skänker bara en arbetsdag och lite material, en ganska liten insats från oss men den gör att människor med behov får hjälp, säger Stefan Börud.  

Text: Teresia Jansson

Ge en gåva

Sätt punkt för en jul utan fröjd - Swisha FRÖJD till 9004805

Publicerat: 2017-12-22Skriv ut