Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sprider ljus och värme i Nordstan

Polisen har under det senaste året varnat folk för att vistas i Nordstan i Göteborg eftersom platsen är osäker och kriminaliteten hög. Just därför vill Anki, ledare för sociala arbetet på Frälsningsarméns Östra kår, vara där. ”Om vi visar kärlek och omtanke så kan det goda och ljusa ta över”, säger Anki.

Många flyktingkillar vistas i Nordstan

Polis och media vittnar om att Nordstan i Göteborg har blivit en alltmer orolig plats där kriminalitet och missbruk har blivit vardag. Där vistas många flyktingkillar.
– Jag ser att det finns ungar med behov som vi vill stötta, både sådana som redan har hamnat snett och de som riskerar att göra det. Visst har det hänt saker där men vi har aldrig någonsin blivit attackerade, säger Anki.

Delar ut fika och bygger relationer med kvinnor som lever i prostitution

Hon har som ledare för Jesaja, Östra kårens sociala arbete, i drygt tre års tid funnits i området Rosenlund en kväll i veckan. Hon och volontärerna delar ut fika och försöker bygga relationer med kvinnor som lever i prostitution och bjuder dem in till verksamheter på Östra kåren.

Ungdomarna lever i skräck inför framtiden

På senare tid har man utökat sin närvaro i området Nordstan under gatukvällarna. Många ungdomar som vistas där har hamnat mellan stolarna och de lever med skräck inför framtiden. En del av killarna bor på HVB-hem, andra hos kompisar, medan vissa inte har någonstans att ta vägen. De som fyllt 18 år eller som har skrivits upp i ålder har inte rätt att bo på HVB-hem. Då placeras de ofta på Migrationsverkets asylboenden och enligt Anki är det många som inte trivs där och som därför sticker därifrån.

"Vår närvaro bidrar till att Nordstan blir en tryggare plats"

En del går i skolan, andra drar runt utan någon sysselsättning. Faran att falla offer för droger eller människohandel är stor. Under kvällarna när Anki och hennes kollegor är ute bjuds omkring 50-60 personer på fika efter butikernas stängningstid.
– Det är mycket populärt, många blir glada. Vi får leenden från de flesta och kramar från dem som har lärt känna oss, säger Anki.
– Vi ser ett jättestort behov av vår närvaro där och vi vill bygga relationer med ungdomarna och tillgodose deras behov. Därmed bidrar vi till att Nordstan blir en tryggare plats, fortsätter hon.

Samverkan mellan organisationer behövs

Det händer att de hjälper någon vidare i kontakten med myndigheter. Nyligen har gruppen utökats med en arabisktalande frälsningssoldat som är en stor tillgång vid dessa tillfällen. Anki hoppas att fler kyrkor och organisationer börjar engagera sig i Nordstan då hon tror på samverkan.

Frälsningsarméns styrka är att vi inte är en myndighet

Hon tar som exempel det arbete som bedrivs på Migrationsverket på Sagåsen i Göteborg sedan många år tillbaka då flera aktörer är inblandade. Anki anser att polisen fyller sin funktion med sin närvaro i Nordstan och sociala myndigheter sin. Frälsningsarméns styrka är att man inte är en myndighet vilket kan göra att dess representanter får en annan roll när de bygger relationer med killarna.

Hur ensamkommande flyktingbarn behandlas

Anki är kritisk till hur Sverige nu behandlar ensamkommande flyktingbarn och är stolt över att Frälsningsarmén ställt sig bakom rörelsen "Vi står inte ut" och dess krav på amnesti för dem som varit här i minst ett år.
– Många av ungdomarna har börjat skolan och har lärt sig svenska. Ett flertal har varit med om hemska saker i sina hemländer och på vägen hit. Att vi då rycker undan den trygghet de fått del av är fruktansvärt och att vi skickar dem tillbaka till helvetet är oacceptabelt och orättfärdigt, säger Anki.

Text: Teresia Jansson

Skriv ut