Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Samuel Ljungblahd med kör drog fullt hus

För tredje året idag anordnade Frälsningsarmén i Umeå jul/gospelkonsert med Samuel Ljungblahd i spetsen. Precis som vid de tidigare tillfällena sålde de 800 biljetterna slut. Magi, glädje och tacksamhet, sammanfattar Linnea Kampha, kårens familjekonsulent, det hela.

Samuel Ljungblahd framför"Red kettle masschoir". Foto: Daniel Örnberg/Linnea Kampha

Kring juletid har Frälsningsarmén årets största insamling till förmån för de utsatta i vårt samhälle som då kan få hjälp och stöd via organisationens sociala arbete. I söndags hade kåren (församlingen) i Umeå gospelhelg under ledning av Petra Falk, medlem i kåren, och Samuel Ljungblahd som är frälsningssoldat i den och vårt lands största gospelartist. Det hela avslutades med konsert i Idun Folkets hus.

− Det var helt magiskt, en fantastisk helg!, utbrister Linnea Kampha, familjekonsulent på kåren.

Under lördagen och halva söndagen var det körrepetitioner med omkring 175 deltagare, de flesta från Umeå med omnejd men även folk från städer som Skellefteå och Tärnaby. Vissa hade med sig hela körer medan sammanhanget var helt nytt för en del och flera hade ingen som helst kyrklig anknytning. Det var blandade åldrar och även om övervägande delen var kvinnor så fanns en hel del män bland deltagarna också.

Förmedlade ett tydligt budskap

Under själva konserten sjöngs främst låtar från Samuel Ljungblahds senaste album ”Witness”, som han hade gjort körarrangemang till, men även några klassiska jullåtar framfördes.

− Det var mer kyrka än konsert eftersom sångerna har ett så tydligt budskap och Samuel förmedlade att detta är vad han och Frälsningsarmén tror på. Han fick med sig publiken hela tiden genom att han sjöng och de fick svara, men samtidigt så sa han att de närvarande inte behöver tro så som han gör, berättar Linnea Kampha.

Allt överskott går till julgrytan

Idun rymmer 800 besökare och som vanligt var det slutsålt. Första året var det, enligt Linnea Kampha, enbart detta arrangemang och Bo Kaspers Orkester som lyckades med det. Mitt i showen berättade även Frans Ljungblahd om Frälsningsarmén, historien bakom och syftet med julgryteinsamlingen och hur pengarna används. Frans är bror till Samuel och ansvarig för kårens sociala arbete. Den sammansatta kören för samtliga tillfällen går under benämningen ”The red kettle masschoir”, ledd av Petra Falk.

− Responsen från dem som var med och sjöng var bara positiv. Alla var så tacksamma och fyllda av energi och glädje, understryker Linnea Kampha.

Körnamnet syftar just på att allt överskott, när lokalhyra, musiker och tekniker betalats, går till kårens julgryteinsamling. Samuel Ljungblahd gjorde detta helt gratis, liksom värdar/värdinnor och kökspersonal. Enligt Linnea Kampha var det väldigt lätt att få tag på volontärer. Vissa hörde tillochmed av sig ett bra tag innan gospelhelgen och anmälde intresse för detta. Studieförbundet Bilda som man har ett gott samarbete med hjälpte till med affischer och annonsering.

"Samuel Ljungbladh fick Idun att gunga"

Konserten fick även en fin recension i Västerbottenskuriren som bland annat skrev: ”Det absolut bästa botemedlet mot eländigheten utanför fönstret utspelade sig på Idun i Umeå under söndagskvällen… Redan från första sekunden gör Samuel Ljungblahd det tydligt att det inte är frågan om någon enmansshow. Det här ska göras tillsammans… Det som sedan följer är en och en halv timmes upplyftande, inkluderande och svängande gospelinferno… När sista tonen klingat ut känns det bistra vädret utanför inte på långa vägar lika tungt och oövervinneligt.” Tidningens journalist, Nils Jonsson, gav konserten en 4:a i betyg och angav att det bästa var ”svänget”. Enda anmärkningen var att det hade kunnat finnas med någon ”hjärtskärande” ballad.

Text: Teresia Jansson

Läs personporträttet om Samuel Ljungblahd i Stridsropet nr 5 - 2019

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha JUL till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2019-11-27Skriv ut