Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Pampigt blås och skön sång på Frälsningsarméns julkonsert

För trettionde gången arrangerades julkonsert i Stockholm till förmån för Frälsningsarméns insamling till julgrytan. Även i år var biljetterna slutsålda och 500 personer köade i regnet utanför Eric Ericssonhallen i väntan på att bli insläppta.

Bild 1: Frälsningsarméns ledare i Sverige och Lettland, kommendör Clive Adams hälsade alla välkomna till årets julkonsert. Utanför Eric Ericssonhallen fick besökarna en liten försmak i form av klassisk julgrytemusik. Bild 2: Tua Dominique sjöng till musik av Jonas Dominique på bas, Anders Ellman kornett och Marcus Möller på piano. Bild 3: Swedish Central Band leddes av dirigent Kent Jonsson. Bild 4: Anders Ekborg, aktuell i musikalen Såsom i Himmelen, sjöng bland annat sånger från musikalen. Men det som besökarna såg mest fram emot var at höra honom sjunga "O Helga Natt". Bild 5: Adolfs Fredriks musikklasser. Denna gång var det elever i klass 4CD som sjöng. Musikklassernas sång leddes av dirigent Annika Beijer och ackompanjerades av Guri Brandvik Nilsson. bild 6: Tuas operastämma matchade mycket väl med Anders Ellmans kornett. Det var som de sjöng en duett tillsammans. Bild 7: Helena Andersson höll en mycket känslosam betraktelse över temat Familjernas jul, med berättelser från personer hon mött under tiden som kårledare. Bild 8: Tua Dominique och Anders Ekborg sjöng "Time To SAy Godbye" tillsammans.

Medverkade i år gjorde som traditionen bjuder elever från Adolfs Fredriks musikklasser. Denna gång var det elever i klass 4CD som sjöng. Musikklassernas sång leddes av dirigent Annika Beijer och ackompanjerades av Guri Brandvik Nilsson. Övriga medverkande artister var Tua Dominique, Anders Ekborg, Anders Ellman, Jonas Dominique, Marcus Möller och Swedish Central Band under ledning av Kent Jonsson. De medverkande ställde upp gratis denna kväll och intäkterna för kvällen samt det som samlades in i julgrytorna på plats går till Frälsningsarméns arbete för att ge fler en god jul.

En pampig start och välkomsttal

I regnet utanför kunde de som väntade få en försmak, där en grupp blåsare från Swedish Central Band trotsade regnet och spelade julmusik, i klassisk julgrytestil. När alla var på plats inne hallen startade konserten med ”A Christmas Overture” framförd av Swedish Central Band. En pampig start som denna gör det lättare för alla eftersläntrare att hinna hitta sina platser utan att deras sorl stör konserten. Efter den pampiga starten hälsade Frälsningsarméns ledare för Sverige och Lettland, kommendör Clive Adams, alla varmt välkomna till kvällens konsert.

Den första konserten för Julgrytan i Stockholm hölls 1989, då i Blå Hallen, därefter höll man till i Berwaldhallen och för tre år sedan flyttades konserten till Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen.

- Det var en bra konsert i år, med mycket hög klass på musiken, säger en nöjd Lars Beijer från Frälsningsarméns Kommunikation och Insamlingsenhet som arrangerade konserten för tionde gången.

Två starka solister

Efter en unison sång, ”Hosianna”, till musik framförd av Swedish Central Band, var det dags för Tua Dominique tillsammans med Marcus Möller vid pianot, Jonas Dominique vid bas och Anders Ellman på kornett. Tuas operastämma matchade mycket väl med Anders Ellmans kornett. Det var som om de sjöng en duett tillsammans.

Senare under kvällen framförde Tua en riktig duett, då tillsammans med kvällens andre soloartist Anders Ekborg, aktuell med musikalen Så som i Himmelen. Anders Ekborg började sitt framträdande med att stämmningsfullt sjunga ”You Rasie Me Up”. Han sjöng också några sånger från musikalen Så som i Himmelen. Men det alla väntade på var att höra honom framföra ”O Helga Natt”, och det gjorde han med bravur i slutet av konserten.

Innan det var dags för finalnumret bjöd kvällen mycket musik och sång från de medverkande. Musikklasserna fick publiken att skratta, med överaskande rörelser till sången ”Dra vanten på”. Kent Jonsson, som ledde Swedish Central Band spelade trumpetsolo till ”Mitt hejrte alltid vanker”.

”I år kan vi fira jul hemma! Vi har fått ett hem!”

Sången och musiken under kvällen var vacker, känslosam, rolig och mäktig på alla sätt. Men det som var mest känslofullt var betraktelsen som framfördes av Helena Andersson från Frälsningsarmén som berättade om familjernas jul. Hur hon för några veckor sedan blev kramad av en glad åttaåring, en tjej som tillsammans med sin mamma länge saknat egen bostad, som fått hjälp av Frälsningsarmén. Åttaåringen sa glatt till henne. ”I år kan vi fira jul hemma! Vi har fått ett hem!” Helena berättade också om de kvinnor hon har mött i det sociala arbetet, som ännu inte har det de behöver. Intäkterna och det som samlas in vid julkonserten går till Frälsningsarméns sociala arbete, för att fler ska få en God Jul.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Publicerat: 2018-12-12Skriv ut