Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julhjälpen når behövande i Östersund

Frälsningsarmén i Östersund delade ut matkassar till behövande veckan före jul. Kåransvarig Zara Watanen berättar att de beviljat omkring 50 hushåll hjälp i år. ”Det kom folk redan i augusti och frågade om de kunde få hjälp till jul. Man kunde söka hjälp fram till början av november”, säger Zara.

Zara Watanen är kåransvarig för Frälsningsarmén i Östersund. Foto: Jonas Nimmersjö

Kåren i Östersund brukar ha ett fint julbord för de som sökt julhjälp och matkassen brukar delas ut efter det, men i år blev det inte något julbord på grund av pandemin. Maten i kassen kommer dels från Willy’s, en av många sponsorer som kåren har ett bra samarbete med. Många andra lokala leverantörer sponsrar också med bröd, ost, choklad och mycket annat. Totala värdet på innehållet i kassen är 500 kronor.

— Dessutom så har vi presentkort på Willys för 500 kronor, till en del. Vi har ett jättefint samarbete med Willys och de har bra priser, säger Zara.

I alla matkassar för julhjälp 2020 finns också med ett litet blad om julens glada budskap och om kårens verksamhet, om kurser i ekonomisk matlagning samt om deras Alphakurs – en kurs i kristen tro.

Till kvinnor ger man också en gåva från Sisters International, ett skönhetskit. Männen får istället tandkräm, schampo, tandborste och en liten påse godis. Pengarna till presentkortet och till männens lilla hygiengåva kommer från kårens egna insamling med julgrytan.

— Vi har stått ute i en vecka nu på dagtid till klockan 15, berättar Zara. Efter det var det för lite folk på stan. Vi hade tänkt stå ute och sjunga och spela också, men det fick vi ställa in på grund av corona-restriktionerna.

Det var anställda, kårmedlemmar och andra frivilliga som ställde upp att vakta julgrytan och det blev många fina samtal med förbipasserande, berättar Zara. Därför tycker man det är viktigt att minst en person från kåren är med, som kan svara på specifika frågor om Frälsningsarmén, om tro och liknande.

— Vi har inte haft någon stor samling på kåren sedan de senaste restriktionerna, men vi möter människor enskilt i samtal och har haft utdelning av hjälp denna vecka, två personer per halvtimme. Alla fick en tid då de skulle komma och vi är två personer som möter dem, säger Zara.

Öppet för enskilda samtal för de som behöver

Förutom enskilda samtal och så har man också en promenadgrupp.

— Vi märker att det finns behov av att träffas och då har vi bjudit in till samtal, säger Zara. De finns ett uppdämt socialt behov, folk längtar till gemenskap och tycker det är jobbigt att inte få träffas. Folk mår dåligt i olika grad, och behöver umgänge. Men ibland söker de sig till fel personer som gör att de mår ännu sämre. Därför har vi öppet för enskilda samtal.

— Vi har också en bibelgrupp, och första advent, på internationella böndagen, gjorde min kollega, som jag delar kåransvaret med - Inger Silfverdal, en mycket fin bönevandring. Det är viktigt att man kan få en känsla av att tillhöra ett sammanhang, säger Zara.

Hon tycker att det är viktigt att hitta nya sätt att ses på i dessa tider.

— De flesta som kommer hit har inte velat ses digitalt, de behöver ett fysiskt möte. Visserligen har de vi möter kontakt med både myndigheter och sociala institutioner, men de behöver en tillhörighet och de vet att i vår lokal finns de folk som uppskattar att se dem.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Ge någon julhjälp

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2020-12-21Skriv ut