Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Julfest i Hornstull för ensamma, fattiga och andra behövande

Varje år har Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm stor julfest för de hjälpsökande man mött under året. Datumet hålls hemligt fram till dagarna innan, för de skulle inte kunna ta emot alla som annars skulle komma. I år hölls festen den 14 december och 180 gäster fick julbord och fin gemenskap.

Mikael Ljungmark är en av de 180 personer som njöt av julbordet på Frälsningsarméns sociala center i Hornstull. Foto: Jonas Nimmersjö

"Vi utslagna är inte så farliga som alla tror"

Som utomstående kan det kanske vara skrämmande med 180 behövande på en fest, varav många är hemlösa. Men som Olle, en av besökarna, säger;

– Jämför med en vanlig restaurang så är det väldigt lugnt här. Vi utslagna är inte så farliga som alla tror. Du ser själv att det är lugnt och städat, alla är glada fast de har det svårt förstås.

För den fina gemenskapen

Olle tycker att det är jättebra för alla som brukar gå till sociala centret dagligdags. Själv brukar han gå hit för att äta frukost och för den fina gemenskapen.

– Det är trevligare att äta frukost här än hemma. Där man inte alltid har full utrustning med kaffe och marmelad och sådan där. Jag har bostad, så det är ganska ok för mig men jag är ingen miljonär, säger Olle. Jag har också jobbat här från och till och tycker det är en bra gemenskap. Jag har varit här sedan de öppnade. Både bakom disken. På bägge sidor.

– Jag håller på Frälsningsarmén, säger han. William Booths anda den finns här, det är inget snack om saken.

Mikael – hemlös sedan sju år tillbaka

En annan besökare som också uppskattar gemenskapen är Mikael Ljungmark, som är hemlös sedan sju år tillbaka. Även han är ofta här för att äta frukost.

– Julfesten betyder en gemenskap för mig och jag tycker det är jättekul att få äta julmat och umgås. Att sitta och prata, och så har jag tjejen med mig. Så det är kul.

Många julbord för hjälpsökande under juldagarna i Stockholm

Mikael berättar att runt jul finns det många julbord under juldagarna för hemlösa och andra i Stockholm, till exempel hos Stadsmissionen och Jul I Gemenskap i Immanuelkyrkan. Jul i Gemenskap är en ekumenisk satsning i Stockholm där flera kyrkor firar jul med behövande på julafton, juldagen och annandagen. Frälsningsarmén är en av kyrkorna som är med i detta.

Den dagen Frälsningsarméns sociala center i Hornstull har sin julfest fanns det också ett julbord på annat håll för behövande vilket gjorde att antal besökande detta år var något färre än förra året.

– Det finns gott om julmat men det är inget jag tröttnar på, säger Mikael Ljungmark.

"Detta behövs i väldigt stor omfattning i vårt samhälle i dag "

För att det ska gå att bespisa 180 besökare på en sådan här julfest behövs det personal och elva stycken var på plats samt tio volontärer. En av volontärerna var Manne Nyström som var där med sin fru Gunilla.

– Jag och min fru brukar vara här ett par gånger i månaden och hålla i andakten, berättar Manne. Min fru spelar piano och så sjunger vi allsånger, som jag då leder. Det är inte många i publiken som sjunger med. Men förra året var första gången jag var med på julbordet. Då stod jag på det här stället också och delade ut dricka.

– Det är full fart här idag, säger Manne som tycker det är ett bra initiativ av Frälsningsarmén.

-Jag tillhör egentligen Mälarökyrkan, ute på Ekerö. Men jag har alltid varit mycket engagerad i Frälsningsarmén också och varit med i deras musikkår i Ystad till exempel, så jag har haft uniform och allt på mig, men inte varit soldat.

– Det känns väldigt meningsfullt att vara här och den här typen av verksamhet den behövs i väldigt stor omfattning i vårt samhälle i dag, säger Manne Nyström. Dels det här att visa att man tar hand om dem som inte har det lika bra som andra och framför allt att få presentera evangeliet om Jesus.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Ge en gåva

Sätt punkt för en jul utan fröjd - Swisha FRÖJD till 9004805

Skriv ut