Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Jag vet att gåvan når fram”

Här är ett axplock av de företag som väljer att stötta Frälsningsarméns julinsamling som bland annat gör att fler får möjlighet till ett fint julfirande i år. ”Jag litar på att pengar man ger till Frälsningsarmén når ända fram”, motiverar en av entreprenörerna sitt stöd. Även mat och presentkort är sådant som skänks.

Kampanjbild. Foto: Jonas Nimmersjö

Flera av Frälsningsarméns kårer/församlingar och sociala verksamheter får livsmedel skänkta för att kunna bjuda in behövande till julbord och julfest. Zara Watanen, kåreldareför Frälsningsarmén i Östersund, berättar att de under flera år ringt runt till lokala mathandlare och frågat om de vill vara med och duka upp julbordet för de behövande. De har fått choklad, mögelostar och bröd för flera tusen kronor.

- Alla säger ja. Förra året kom en cateringfirma och lastade av hur många brickor med julmat som helst som blivit över från en fest, det var riktigt lyxig mat då, säger Zara Watanen.

Lokala kändisar i Östersund hjälper till att samla in

Nytt för i år är att några lokala kändisar kommer vara med på en utmaning. De startar en egen insamling till Frälsningsarmén på sina Facebook-sidor och om de får in en förutbestämd summa tänker de göra en god handling på eget initiativ. En av dem är Fia Gullikisson, matinspiratör som hörts i radio och grundat koncernen ”Food In Action.” I den ingår ett flertal varumärken och bolag såsom restauranger i flera länder men även coaching kring PR och varumärke.

- Frälsningsarmén gör en jättefin insats och alla har rätt till en god och schysst jul, speciellt om man är ensam, motiverar Fia Gullikisson sin medverkan.

En annan som deltar i initiativet är Simon Jaktlund som driver ”Surfbukten”, ett ställe i Östersund där man kan hänga under somrarna. På plats finns volleybollplan, hängmattor och möjlighet att testa på olika sporter såsom wakeboard i en linbaneliknande variant. Det anordnas även konserter och annat där.

- Kring jul är utsatthet och ensamhet extra påtaglig och vi vill samla in 10 000 kronor så att 80 personer kan få äta julbord, få matkassar, matcheckar och julklappar till barnen, säger Simon Jaktlund.

- Lyckas vi med det så bjuder vi alla som vill in till bastu, isvak och häng i värmetälten i bukten, fortsätter han.

Marcus Izzo är barista och driver Big Lake Coffee och har en passion för gott och bra producerat kaffe. Han växte upp i USA och hans mor- och farföräldrar var engagerade som volontärer i en katolsk välgörenhetsorganisation där. På så vis blev även han invigd i den typen av verksamhet. Hans företag genomsyras av ett hållbarhetstänk med miljö och konsumtion i åtanke.  

Min utmaning kommer att bestå av någon form av samhällsnytta. Jag funderar på att ge bort kaffepaket till de matkassar Frälsningsarmén delar ut kring jul men också att uppmana andra här att göra liknande insatser, säger han.

Redan nu har hans kunder möjligheten att betala för en extra kopp kaffe så att en hemlös kan få komma in i värmen och njuta av den svarta drycken. Entreprenörernas insamling börjar i slutet av november och pågår till jul eller tills summan är uppnådd. 

Julmat och julklappar från gymnasieskola i Norrköping

I Norrköping brukar Frälsningsarmén bjuda in till julbord för de hjälpsökande man har kontakt med men i år samarbetar kåren med gymnasieskolan Norrköping Fria Läroverken. Eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer att tillaga julmat av råvaror som skänkts av olika leverantörer. De serverar sedan måltiden i skolans matsal där de 110-120 gästerna även får njuta av den vackra utsikten över Motala ström.

- När vi i arbetslaget presenterade detta för eleverna i årkurs ett till tre så fick vi responsen: ”Ja, jätteroligt! Det vill vi verkligen göra!”, säger Boel Dollerup, arbetslagsledare/lärare i serveringsämnen.

Det var skolan som kontaktade kårledare Sara Beijer för detta samarbete. Eleverna kommer också att laga och paketera julmat i lådor som kåren sedan kan dela ut till behövande. Med i projektet är även elever på Samhällsprogrammet och Handelsprogrammet, som läser kursen Entreprenörskap, och driver UF företaget ”Hjälp utan gränser.” Deras affärsidé är att samla in kläder och sponsormedel och ge vidare som julklappar till Frälsningsarméns julutdelning.

- Det är ett fantastiskt berikande samarbete för både Norrköping Fria Läroverk och Frälsningsarmén, tycker Boel Dollerup.

Julklappar från Volvoanställda i Göteborg

Centrumkåren i Göteborg har ett nytt samarbete för i år då Volvos anställda kommer att samla in julklappar som Frälsningsarméns personal får hämta där. Så även Odd Fellows medlemmar i Teresa orden. De bidrar även med presentkort till tonåringar. 

- Det kan vara på SF och Kicks bland annat och vi har önskat att klapparna ska vara riktade till just ungdomar då vi oftast får till yngre barn, säger Jennie Gallardo, ansvarig för det sociala arbetet på Centrumkåren Haga Mölndal.

De senaste åren har även en gammal husmorsförening, ”Hem och samhälle”, skänkt vantar, strumpor och småbarnskläder som medlemmarna har stickat under året.

”Jag vet att pengarna verkligen hamnar där de gör nytta”

Teknikföretaget RackTech har stöttat Frälsningsarméns julinsamling i cirka 15 år genom att skänka en summa på omkring 10 000 kronor. I den digitala julhälsningen till sina kunder och affärskontakter uppmanar man även dem att skänka en gåva via en bifogad länk till Frälsningsarméns insamlingssida. Det var företagaren Mats Häregård som själv sökte upp och valde att stötta just Frälsningsarmén.

- Jag kontaktade Frälsningsarmen för att vara säker på att vår gåva når hela vägen fram och jag vet att pengarna verkligen hamnar där de gör nytta, säger han.

- Jag har stor respekt för det ideella arbete som genomsyrar hela organisationen och känner stor ödmjukhet inför de människor som varje dag arbetar för att hjälpa utsatta människor i vårt samhälle, fortsätter han.

Mats Häregård uppmanar alla företagare att göra som han och menar att alla vinner på det i slutändan. Själv har han fått mycket positiva kommentarer av dem som nåtts av RackTechs julhälsning.

Många generösa företag på Gotland

På Gotland är det alltid många företag och butiker som engagerar sig i Frälsningsarméns julhjälp. De ger pengar och flera restauranger och företag skänker fina varor som blivit över inför julen. Bistrobaren lagar Janssons frestelse för 150 personer varje år och kåren får beställa vad de önskar hos Keges grosshandel.

- Keges ger oss en trygg bas för att vi säkert ska ha en bredd på julbordet. De är så generösa, säger Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig för Krukmakarens hus i Visby som är Frälsningsarméns omsorgs- och rehabiliteringsarbete.

Då Visby utsetts av UNESCO till världsarv så får en lokal företagare skapa årets världsarvsprodukt och i år är det guldsmeden Annika Gustavssons tur. Hon har designat ett silverarmband där hon låter 50 kronor per såld artikel gå till Frälsningsarméns julinsamling. Armbandet som heter just Visby finns i två varianter och pryds av stadens siluett. Annika Gustavsson har även tidigare skänkt tusentals kronor till Frälsningsarmén.

- Jag anser att fattigdom är en oerhört viktig sak att bekämpa och det är barnen jag värnar om främst. De har inte valt sin situation och kan inte heller utan vuxnas hjälp ta sig ur den. Därför har jag valt att stödja de familjer som har det svårt ekonomiskt på Gotland så deras barn kan få en julklapp, säger hon.

Tomteparad i Visby samlar in julklappar

Varje år anordnar Visby Företagarförening en tomteparad som går genom staden och samlar in julklappar i butiker som skänkts av kunder. Vid en uppsamlingsplats på stora torget bjuder Frälsningsarmén på sång och tar emot julklapparna som går till behövande på Gotland. För tredje gången anordnas en julgranskamp då företag tävlar om vem som pyntar sin gran finast. Allt fler företag har deltagit och i år hoppas man på 15 stycken. Samtliga betalar 500 kronor för att vara med och pengarna går oavkortat till Frälsningsarmén.

- Frälsningsarmén gör ett fantastiskt jobb på ön, vi har ett tätt samarbete med dem och vi vill hjälpa till så mycket vi kan, säger Magnus Ohlsson, på Företagarföreningen.

Tack vare alla dessa bidrag kan upp till 140 personer delta i julaftonsfirande på kåren i Visby. Det är främst för dem som inte har möjlighet att delta i något julfirande annars, kanske på grund av ensamhet, brist på pengar eller annat. Det blir julbord, dans kring granen, lekar och Kalle Anka på storbildsskärm. Givetvis kommer tomten också. Julbidrag delas ut till 350 hushåll av medel som är insamlade på Gotland. De består av presentkort från Visbys Företagarförening och Ica. 

- Alla får ett personligt möte och de julklappar som samlats in av Företagarföreningen i Visby delas ut till barnfamiljer i samband med detta. På så vis kommer julklapparna i första hand till familjer med ekonomisk begränsning, säger Ann-Christine Karlsten.

Julmarknad i Södertälje genererar julklappar och julhjälp till behövande

Frälsningsarmén i Södertälje bjuder in till julmarknad på kåren 24 november. Omkring 200-250 personer beräknas komma och man samarbetar med runt 27 företag som skänker gåvor till flera olika lotterier. Ett kallas Delikatessbordet då man kan vinna lax i olika former, havtornsdelikatesser, lokala, närproducerade och ekologiska produkter som olivoljor, stenugnsbakat bröd och fårfiol men även korgar med dessa godsaker. Till detta kommer fin choklad och marsipan från bland annat Bräutigams.

- Allt är skänkt och vi försöker se till att det är "lite extra" eftersom vi har en stark målgrupp som kommer tillbaka år efter år, säger Ewa Ahrnéll, ordförande i kårnämnden och med i projektgruppen för julmarknaden.

Målgruppen hon syftar på är generösa människor i alla åldrar som handlar frikostigt. Ett av de involverade företagen är Ica Maxi som skänker presentkort att handla för där. I julbordslotteriet lottas det varje år ut tillfällen att äta julbord på ställen som Scandic Hotel Skogshöjd, Taxinge Slottscafé, Vidbynäs gård och konferens, Bommersviks kursgård och golfklubbar i omnejden.

Flera av Södertäljes populära restauranger skänker luncher som vinster och blomsteraffärerna skänker blomstergrupper. Ett annat företag är Björcks resor som varje år ger bort presentkort på resor till reselotteriet. Det lottas även ut biljetter till hockeymatcher. Arkitektkopia printar alla trycksaker inför Julmarknaden.

- Intäkterna från Julmarknaden går till att bedriva och stödja verksamheter för barn, unga och vuxna och kårens ekonomigrupp ser till att placera intäkterna där de mest behövs för tillfället, säger Ewa Ahrnéll.

En av de trognaste sponsorerna till julmarknaden är hotellkedjan Nordic Choice Hotels. Quality Hotel Park, Södertälje, erbjuder i år två övernattningar på valfritt hotell och tre frukostar för två personer via reselotteriet. Varje jul gör de också en stor insats med att be hotellets gäster och anställda att skänka julklappar till Frälsningsarmén.

- Ledningsgruppen för Quality Hotel Park är helt fantastisk! Förra året slog vi rekord i antal julklappar. Vi delar sedan ut julklapparna lokalt till barnfamiljer och exempelvis till Frälsningsarméns skyddade boende och Akalla Kvinnocenter, säger Ewa Ahrnéll och uttrycker sin tacksamhet till alla som stöttar Frälsningsarméns julinsamling.

Text: Teresia Jansson

flicka_nalle_ge_en_gava.jpg

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha "JUL" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

Ditt företag kan hjälpa fler i jul

Läs mer och ge en gåva så vi kan hjälpa fler utsatta

Publicerat: 2018-11-28Skriv ut