Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hjälper riskgrupper att handla vid coronaviruset

Frälsningsarmén hjälper utsatta och i dessa tider när behoven förändras gör man vad man kan för att möta detta. På flera orter i landet erbjuder nu kårer och sociala verksamheter att sköta inköp av livsmedel och annat åt de som tillhör riskgrupper under rådande pandemi. Här följer några exempel.

Packning av matkassar på en kår. Foto: Kampanjbild - Jonas Nimmersjö

Äldre i Jönköping och Huskvarna får stöd

Med anledning av Corona-virusets framfart har Södra vätterbygdens kår i Jönköping och Huskvarna gått samman med Jönköpings kommun, andra kyrkor och frivilligorganisationer i omnejden för att stötta personer över 70 år. Dessa får hjälp med inköp av livsmedel, apoteksvaror och hämtning av paket. Kommunen tar emot samtalen och fördelar sedan uppgifterna mellan de som står till förfogande. Kåren har under de senaste veckorna tilldelats 10-15 hjälptillfällen.

- Eftersom vi har ställt om en del verksamhet har vi kunnat frigöra personal inom det sociala arbetet till detta och de säger att dem de möter är väldigt glada över hjälpen och det trevliga bemötandet, säger Theres Frisk Svensson, kårledare.

Nätverket med kommunen fanns redan sedan tidigare och invånarna i den berörda åldersgruppen har fått ett vykort hem med löftet om att alla ska få hjälp med inköpen framöver. Enligt Theres Frisk Svensson ser kåren också till att de egna medlemmarna i den äldre generationen får det stöd de behöver.

Frälsningsarmén i Jönköping hjälper människor i riskgrupp att handla mat.

Fler söker hjälp i Malmö

På kåren i Malmö kan den som behöver få en matkasse och det brukar bli 15-20 familjer i veckan. Nu får de som tillhör en riskgrupp maten hemlevererad. Det är främst äldre och multisjuka men också de som bär på en stark oro kring Corona-viruset.

- Vi märker att asylsökande och invandrare ofta har en större rädsla för virus och sjukdomar och inte alltid samma tilltro till sjukvården, säger Bertil Divert, kårledare.

Det har också blivit fler som söker hjälp på kåren med anledning av pandemin och dessa utgörs till stor del av människor som funnits utanför den traditionella arbetsmarknaden och som livnärt sig på svartarbete. Också de mestadels asylsökande.

- De kan inte jobba nu och vi möter personer som vi inte har sett på flera år. Vi försöker hjälpa så många vi kan, säger Bertil Divert.

Innan Corona-utbrottet fick kåren lägligt nog stora mängder livsmedel skänkt från några butiker, och när den stora flyktingvågen kom runt år 2015 tog man emot två fulla långtradare med blöjor som det fortfarande finns mycket kvar av.

Frälsningsarmén i Malmö kör ut matkassar till människor i riskgrupp.

Utsatta barnfamiljer i Stockholm

Söderkåren i Stockholm har kontakt med en hel del barnfamiljer via det sociala arbetet. För att dessa fortsatt ska få samma hjälp som tidigare får de numera presentkort på mat hemskickat så att de inte behöver utsätta sig för kollektivtrafiken. Det händer också att representanter från kåren kör ut med matkassar och ibland lek- och pysselsaker till dem.

Frälsningsarméns lokala kårer uppmanas från centralt håll att ta hand om sina äldre medlemmar och bekanta genom regelbunden kontakt. Detta för att lindra ensamheten på grund av isolering men också för att finnas till hands gällande inköp av diverse förnödenheter. För den som handlar åt någon annan finns generella riktlinjer utarbetade för att allt ska gå rätt till och att risken för smitta elimineras.

Text: Teresia Jansson

Hjälp någon som är utsatt

Swisha här

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Kaffe och smörgås
  • 80 kr - Sängkläder för en natt
  • 250 kr - En varm jacka
  • 400 kr - En matkasse
Publicerat: 2020-04-22Skriv ut