Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ha rimliga krav på julen – rådgivarnas tips

I år är julen tuffare än vanligt för många människor, också för familjer som inte haft det knapert tidigare. Coronapandemin har orsakat varsel, arbetslöshet och färre jobbtimmar. Margareta Lindberg från Konsumentverket och Jens Magnusson på SEB ger råd inför jultiden.

Margareta Lindberg, KonsumentverketMargareta Lindberg, utredare på Konsumentverket som stöder kommunernas budget- och skuldrådgivare och tar fram kostnadsberäkningar för hushåll.

Varför blir julen ofta extra tuff för familjer?

— Julen har många lediga dagar, familjer ska ordna mat och mellanmål till barn och vuxna flera gånger om dagen i nästan tre veckor. Julhelgen är matintensiv överlag, sedan kommer nyår då många känner att det ska vara lite extra fint och ofta dyrare mat. I coronatider äter vi hemma ännu mer och oftare än annars.

— Reser man under normala omständigheter till släktingar kostar bensin och tågbiljetter extra. Under lediga dagar vill man gärna hitta på något utöver hemmalek. Muséer, fika och lunch är kostsamt för en familj.

Hur kan en familj spara in men ändå få känna feststämning?

— Tänk smart och ekonomiskt och planera matsedeln, handla inte varje dag. Köp till exempel julskinka när priserna sänks och laga den på nya sätt under mellandagarna – det kan bli pastarätter, omelett, gratänger, plockrätter. Köp mättande livsmedel som kan användas fullt ut och på flera sätt istället för mat som blir liggande. Var lite levnadskonstnär och fråga dig: Vad är billigt nu?

— När vi blir trötta på att stå i köket lockas vi kanske av att köpa hämtmat. Men hjälps man åt kanske man kan baka en pizza med familjen istället?

— Satsa på egen matsäck på fler ställen än familjen brukar, det blir dessutom mer coronasäkert. Man kan ha termos med till stan lika väl som till skogen. Och många barntillvända museer har ett rum avsett för just egen matsäck.

Den som får ändrade livsvillkor kan vara rädd att barnen ska ta skada. Hur tänker du om det?

— Mat måste finnas på bordet och att visa på alternativ är ingen skam. De flesta barn förstår att man kan få dålig ekonomi. Involvera barnen och lär dem hur man hushåller. Säg: ” Vi har den här summan kvar. Vi kan välja att gå på bio med fika och popcorn, men då får vi äta makaroner innan. Eller så äter vi lite lyxigare och stanna hemma och se på teve”.

— Den som far illa på riktigt kan förstås söka bidrag eller vända sig till hjälporganisationer, eller kyrkor som Frälsningsarmén.

Jens Magnusson, SEBHa rimliga krav

Jens Magnusson arbetar som privatekonom på SEB och reflekterar kring den första svenska julen på många år då landet befinner sig i en rejäl krissituation.

— Julen handlar ofta om förväntningar. Ha rimliga krav. Man kan dra ner lite på de materiella ambitionerna som ofta finns i de vuxnas huvuden snarare än hos barnen. Det finns ingen direkt koppling mellan storleken på julklappsberget och barns lycka. Barn uppskattar snarare att vuxna har mer tid och man kan göra saker tillsammans, säger han.

Tala öppet om ekonomi i familjen

Jens Magnusson menar att det är viktigt att familjen kan tala med varandra om ekonomi. Att det har blivit extra tajt och sakligt berätta varför är inget att skämmas för. Barn förstår mer än vi tror.

— Men gör ingen stor sak av det och lägg inte över oro och ångest på barnen. I år blir vi dessutom extra begränsade av pandemin och måste leva på ett annat sätt än tidigare jular, säger han.

Skapa en buffert till jul

Jens Magnusson ger också några konkreta tips som kan spara pengar:

— Ta höjd för julen tidigt. Perioden kostar mer än andra veckor. Om du kan - avsätt lite pengar redan i november och tidigt i december. Undvik att handla när det är som dyrast eller när du är stressad.

Julklappar kan man köpa på exempelvis reor året om. Vuxna behöver inte ge till varandra, kanske bara något litet för en bestämd summa. Och dela upp inköp av mat om ni är flera, tycker rådgivaren.

Varning för snabblån

Under vår- och sommar såg bankerna hur fler svenskar än vanligt ville låna pengar till projekt på hemmaplan, som att bygga ut eller renovera. Många har trots covid-19 kvar sina jobb eller omfattas av stödpaket. Men för åtskilliga andra har krisen slagit väldigt hårt.

— Fall inte för frestelsen att ta snabb-, kredit- eller sms-lån! Det kan bli väldigt dyrt om man till exempel missar en betalning och får höga avgifter och räntor. Är ekonomin så drabbad behöver man börja i andra ändan, skala ner på ambitionerna och jämförelsen med andra - eller söka hjälp, poängterar Jens Magnusson.

Text: Carina Tyskbo

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Behöver du julhjälp?

Vänd dig till Frälsningsarmén på din ort. Här hittar du kontaktuppgifterna.

På många platser delar Frälsningsarmén ut presentkort på mat och/eller julklappar istället för matkasse. Presentkort ansöker man om hos respektive verksamhet.

Frälsningsarméns julhjälp och julaktiviteter kan under rådande omständigheter se annorlunda ut än tidigare år.

FAKTA

Konsumtionslånen växer snabbt

Det har blivit allt vanligare med konsumtionslån under det senaste årtiondet. På tio år har nyutlåningen som understiger 50 000 kronor ökat med ungefär 23 procent, lån mellan 50 000 och 250 000 kronor har ökat med ungefär 94 procent. Blanco- och objektslån över 250 000 kronor har ökat särskilt mycket, 370 respektive 513 procent, det vill säga nästan fem gånger under samma period.

Källa: Finansinspektionen

https://www.fi.se/contentassets/43a41c2a3077468b875858c3e7d300e0/svenska-konsumtionslan-2020n.pdf

Publicerat: 2020-11-19Skriv ut