Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fridfull uppesittarkväll mitt i julstressen

På Frälsningsarméns kår i Örnsköldsvik har uppesittarkväll före julafton blivit en tradition. Det serveras tacos och bjuds på sång och musik, lekar och gemenskap. Alla är välkomna, även den som har det skralt i kassan. Kvällen är ett populärt, avslappnat och stämningsfullt inslag innan julen brakar loss på riktigt.

Stämningsfulla ljus framför julgranen. Foto: Jonas Nimmersjö

Varje år dagen före julafton så inbjuder kåren i Örnsköldsvik till uppesittarkväll. Efter att ha ätit tacos tillsammans vid 17-snåret brukar det bli lekar, tävlingar och andakt. Förra året bjöds det till och med på konsert. Kåren har 95 medlemmar men alla som vill är välkomna och det brukar komma runt 50-70 personer.

Anita Allansdotter, kårledare i Örnsköldsvik- Det är jättepopulärt och både rofyllt och glatt. En del kommer för att äta och andra för att lyssna på musik. Och de som är ensamma får del av gemenskapen, säger Anita Allandotter, kårledare.

- För dem som är stressade kring julen är det också ett andningshål, att få slappna av en liten stund, lyssna till julevangeliet och sjunga julsånger, fortsätter hon.

Presentkort och matkassar

För att även de som har det knapert ska få möjligheten att njuta av uppesittarkvällen så kan den som vill betala för två, det vill säga ge en hundralapp istället för femtio kronor.

- Det kommer många utifrån, en hel del barnfamiljer som vi brukar stötta, säger Anita Allandotter.

- Vi brukar skicka ett ”presentkort” till dem och bjuda in dem till detta, fortsätter hon.

Dessa kan få matkassar eller presentkort att köpa mat för via kårens sociala arbete.

Tidigare har kåren testat med grötfrukost på julafton och med nyårsfirande men då har det varit glesare med gäster och speciellt till nyår krävs mer resurser för att få till det hela. Att förbereda inför uppesittarkvällen däremot är en fröjd tycker både Anita Allandotter och kårmedlemmarna. Det är heller inte lika mycket jobb att planera för en taco-middag.

- Det är lika trevligt att ordna inför den kvällen som att delta i den. Många vill hjälpa till och det brukar råda en fridfull julstämning, säger Anita Allandotter.

Julbord för de hemlösa

Kåren har även ett soppkök under veckorna då många som lever i hemlöshet och/eller har problem med missbruk brukar komma. För dem dukas det upp julbord torsdagen före jul. Förra året var det en del privatpersoner som skänkte bort säckar fulla med julklappar och då kontaktade kåren en kvinnojour i stan.

- Mammor därifrån kom och fick julklappar till sina barn, det kändes bra att kunna ge dem det, avslutar Anita Allandotter.

Text:Teresia Jansson

flicka_nalle_ge_en_gava.jpg

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i jul

Ge fler en god jul - swisha "JUL" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse
Publicerat: 2018-12-05Skriv ut