Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

En oas mitt i vardagsstressen för kvinnor i Luleå

Den 13 till 16 juni samlades kvinnor i Luleås omnejd till en traditionsenlig långhelg på Frälsningsarméns sommargård. I år blev den en liten skara men tack vare det desto mer förtroliga samtal. Flera deltagare har ett tufft förflutet men här har de kunnat släppa vardagen, dela gemenskap och njuta av vacker natur och fint väder.

Varje sommar sedan 2013 har Frälsningsarméns kår i Luleå anordnat kvinnodagar för dem som sökt någon form av stöd och hjälp hos Frälsningsarmén medan andra fått nys om det hela via stadens kvinnojour. Men även kårens soldater och medlemmar från andra kyrkor deltar ibland. Det brukar bli ett tiotal, varav de flesta har passerat 50-årsstrecket. I år var det endast sex personer och då inklusive Elisabeth Carlsén Svärdtorp, föreståndare för det sociala arbetet i Luleå kår. Men det innebar fördelar också.

- I en sådan liten grupp vågar man öppna sig och prata om sitt liv. Det har varit jättefina dagar som har gett både mig och deltagarna oerhört mycket, säger Elisabeth och understryker att det som sagts där och då också stannar där.

300 kr för hela helgen

Som vanligt höll man till, och övernattade, på Frälsningsarméns sommargård som ligger 1,8 mil utanför Luleå och nära strand och hav. Torsdagen 13 juni inleddes långhelgen med eftermiddagsfika och söndagens lunch avrundade det hela. Elisabeth påpekar att många svenskar idag inte har råd att äta ute på restaurang då priserna blivit så höga men priset för hela kvinnohelgen var satt till endast 300 kronor.

- En del av deltagarna är ganska ekonomiskt blottställda på grund av skilsmässa eller missbruk exempelvis och jag tror att de tycker det känns skönt att de själva har kunnat betala den summan, säger Elisabeth.

”Jag har sovit så gott dessa nätter”

Det har hänt att det anordnats liknande dagar då även barn fått vara med men tillfällen som detta när man som kvinna kan komma bort och släppa vardagens stress och press har efterfrågats. Stina var med även förra året och hon har tidigare varit fast i både alkoholmissbruk och destruktiva relationer. Hon uppskattar just det lugn som dessa dagar präglats av och att dela gemenskapen och vara i ett sammanhang.

- Det har varit jättefint och gården ligger på ett underbart ställe. Och att ha fasta rutiner i en alkoholfri miljö har varit jättebra och jag har sovit så gott dessa nätter, säger hon varmt.

”Idag är jag alkoholfri och mår så bra!”

När Stina tidigare lyckades fly från en farlig tillvaro i en annan stad och kom till Luleå var hon i behov av hjälp i flera avseenden. Hon blev då tipsad om Frälsningsarmén så hon gick till kåren och träffade Elisabeth som har varit ett stort stöd för henne.

- Idag är jag alkoholfri och mår så bra! Jag tror att någon har bett för mig, menar Stina och nämner att hon har en gudstro även om hon i dagsläget inte riktigt kallar sig kristen eller frälst.

Samtal kring bönens makt

Varje dag under kvinnohelgen startades med en morgonbön och lördagkvällen ägnades åt att se filmen ”War room” som handlar om bönens makt och betydelse.

- Filmen är jättebra och deltagarna var väldigt tagna och vi samtalade mycket kring den. Flera av kvinnorna har ju varit i krångliga sammanhang och av filmen förstår man att Gud kan förvandla ens tillvaro fullständigt och när man ber så kan Gud öppna upp vägar, säger Elisabeth.

Fick lära sig hjärt- och lungräddning

Man hade även en kläd- och prylbytardag och det fanns symaskiner på plats och möjlighet att måla. Då vädret dessutom visade sig från sin bästa sida så blev det en del utomhusaktiviteter såsom kubbspel och bad. En förmiddag lärde sig deltagarna hjärt- och lungräddning av en brandman, något som Elisabeth ansåg väldigt lärorikt och viktigt, delvis med tanke på att några av kvinnorna ska hjälpa till på gården i sommar och dit kommer en del i den äldre generationen. Där finns numera en hjärtstartare också.

”Jag har min fasta punkt hos Frälsningsarmén”

Tre av kvinnorna hade aldrig varit där förut och de uttryckte att ”det här vill vi vara med om fler gånger.”

Elisabeth nämner att kvinnomiddagarna på onsdagkvällar kommer starta upp igen i höst. Några av de som var med under helgen kommer redan regelbundet till kåren, särskilt under öppet hus på torsdagar då det finns tillfälle att fika, delta i andakt, läsa eller låna böcker eller pyssla, såsom att sy. Till måndagsträffarna inbjuds föreläsare, någon från kommunen eller en pastor/präst som åhörarna kan lyssna till. Stina är på kåren så ofta hon kan.

- Om Frälsningsarmén hade fler aktiviteter så skulle jag vara där ändå mer. Där har jag min fasta punkt där kan vara mig själv. Jag känner värme och trygghet och människorna där har gjort jättemycket för mig, säger hon.

Text: Teresia Jansson

Ge någon äkta sommarminnen

Swisha "SOMMAR" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Publicerat: 2019-07-12Skriv ut