Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Att börja året på minus

När julen är över är också pengarna slut för många. Det lilla de hade har gått till de ökade kostnader som alla barnfamiljer får när skolor och förskolor stänger ner. Hela familjen äter lunch hemma. Att det dessutom varit jul har inte gjort saken bättre. Januari är för många en svår månad.

I Jönköping och Huskvarna sätter det sociala arbetet på Södra Vätterbygdens kår igång redan den 2:a januari.

– Vi har arbete i både Jönköping och Huskvarna, berättar Karin Hansson som arbetar med kårens sociala arbete. I Huskvarna har vi frukost för EU-migranter och så har vi matutdelning. Det är många stora kedjor som sponsrar våra matutdelningar.

Från 16 december är det långt till januari är slut

Matkassar delades ut redan den 16 december och julklapparna som samlats in delades ut den 21 december. Från den 16 december är det långt till januari och den hjälp de fått då tar snabbt slut. Karin berättar att redan första veckan i januari kommer många behöva hjälp igen.

Hjälp med skuldsanering för de som behöver

– Det här med SMS-lån drabbar många, säger Karin Hansson. Det är många ensamma mammor som tecknat sådana lån för att försöka rädda julen, men när kravet kommer på återbetalning i januari finns inga pengar kvar till annat. Många har skulder och många finns i Kronofogdens register.

Karin berättar att Södra Vätterbygdens kår tack vare en ekonom, som är medlem i kåren, möjlighet att erbjuda hjälp till skuldsanering. De behövande får hjälp att se över sina skulder och lån. De får hjälp i kontakt med Kronofogden och med banker. De flesta av de hjälpsökande har anmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

– Då finns det inga marginaler. Kronofogden tar inte hänsyn till om det är jul eller om det är födelsedag, menar Karin Hansson.

Ensamma föräldrar och fattiga pensionärer blir fler

Att antalet hjälpsökande har ökat är något som Karin Hansson säger sig se. Särskilt är det några grupper som hon tycker ökat oroande mycket. Dels är det fler ensamma föräldrar, som mammor som jobbar deltid, berättar hon. Men hon ser också att många pensionärer i dag har ont om pengar och därför kommer till Frälsningsarmén för att få hjälp. De har inte råd att köpa julklappar till sina barn och barnbarn och de har inte råd att köpa mat.

– Jag tycker det är marigt för många, säger Karin. De äldre kan inte byta till billigare bostad för de har kronofogden på sig.

Vi fokuserar på det vi kan göra för att hjälpa

Karin menar att ett riktigt stort problem är bostadsfrågan. De bostäder som finns är för dyra och många som inte har råd att bo kvar riskerar att tvingas lämna dem.

– En mamma som fått avslag från Försäkringskassan har inte råd att bo kvar, säger hon.

Frälsningsarmén kan inte hjälpa alla men vi gör skillnad för några, menar Karin.

– Det är viktigt att fokusera på det vi kan göra, inte på det vi inte klarar av, säger hon. Och jag tänker varje dag att idag har jag gjort skillnad för någon.

Långsiktig hjälp

— De hjälpsökandes situation kan se ut på olika sätt, berättar Ywonne Eklund metodstödjare på Frälsningsarméns högkvarter för kårernas sociala arbete. Några kommer till Frälsningsarmén för första gången i januari för att söka hjälp då de under julen kanske har handlat på kredit och nu söker ekonomiskt hjälp i en akut situation.

Långt ifrån alla hjälpsökande har handlat på kredit eller tagit lån, berättar Ywonne. Ofta har de använt alla sina pengar för att göra en så fin jul som möjligt för sin familj och det får då ekonomiska konsekvenser i januari. Det finns också de som fått hjälp av Frälsningsarmén i december som även skulle behöver hjälp i januari, men Frälsningsarmén har då oftast inte möjlighet att återigen ge någon ekonomisk hjälp. Frälsningsarmén vill framförallt under resten av året erbjudna mer kurativt stöd, för att hjälpa personen mera långsiktigt. Det kan vara i form av ekonomisk rådgivning, stöd vid myndighetskontakter, utbildning i vardagsekonomi och så vidare.

Olika orsaker till den låga inkomsten

När det gäller att leva i en svår ekonomisk situation handlar detta oftast inte om oförmåga att hantera sin ekonomi, menar Ywonne Eklund. Det kan bero på en separation där man helt plötsligt blir ensam om familjens försörjning, att man av någon anledning måste gå ner i arbetstid, att man blir arbetslös, långtidssjukskriven, studerar, har försörjningsstöd eller av andra orsaker har en låg inkomst.

— Många lever hela tiden på marginalen och om något oförutsett händer så rasar hela deras ekonomi, menar Ywonne. Många kommer från andra länder och kan inte språket och klarar därför inte av att ta reda på vad man har för rättigheter och skyldigheter.

Text: Jonas Nimmersjö

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 1 - 2018

Skriv ut