Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vad bidrar man till som fadder?

Frälsningsarméns fadderbarnsverksamhet stöder dagcenter, skolor och andra projekt som fokuserar på barn i bland annat Afrika och Sydamerika. Här kan du läsa om Gilda, Sofia, Jesús, James och Eva, några av de barnen och hur de har blivit hjälpta.

Glada barn i Viacha, Bolivia. / Sommarutflykt i Lettland. Foto: Frälsningsarmén

Frälsningsarmén driver verksamhet med fokus på just de mest utsatta barnen, för att ge så många som möjligt av dem en bättre chans i livet På dagcentren till exempel, får barnen mat, omsorg, hjälp med läxläsning, möjlighet att duscha, tillgång till hälsovård och en trygg plats att vara på före och efter skolan.

Allt fler center arbetar också direkt med föräldrarna, eftersom man mer och mer inser hur grundläggande det är för barnens bästa. De håller bland annat informationsträffar om näringslära, hygien och mänskliga rättigheter och ordnar samtalsterapi för att förbättra relationerna inom familjen.

Gilda får riktig mat och hjälp med sitt trauma

Gilda från Ecuador blev övergiven av sina föräldrar redan som liten, och har vuxit upp hos sin mormor. Nu är hon 13 år och nyligen dök mamman upp igen och ville att Gilda skulle flytta hem till henne, eftersom hon träffat en ny man och hade ett stabilt hem att erbjuda. Mormor misstänkte att mannen skulle utsätta Gilda för övergrepp och tillät inte flytten. Nu får Gilda och hennes två systrar hjälp att hantera det trauma det innebär att bli övergiven samt får tillgång till näringsriktig mat.

Centret är ett andra hem för Sofia

Sofia från Lettland bor med sin familj i en lägenhet utan värme och varmvatten. Ingen av föräldrarna har en fast inkomst och pappan har alkoholproblem. Båda föräldrarna är ofta för upptagna med att gräla för att ta hand om sina barn. Centret har blivit som ett andra hem för Sofia, eftersom det utöver mat och omsorg också ger henne ro från de ständiga grälen hemma.

Jesús fick hjälp med sjukhuskostnaderna

Jesús från Ecuador trillade i parken och bröt armen. Familjen hade inte råd att ta honom till sjukhuset, vilket gjorde att armen riskerade att läka ihop på fel sätt och ge honom stora besvär för resten av livet. Jesús fick hjälp av centret med kostnaden för att ta hand om hans brutna arm. Armen läkte fint och han har inga men av händelsen.

James fick hjälp tillbaka till skolan

James från Zimbabwe miste sin mamma när han var var åtta år. Hans pappa gifte om sig och i den nya familjen fick James väldigt litet omsorg. Han hoppade av skolan redan i tredje klass. James fångades upp av fadderprogrammets uppsökande verksamhet och fick chans att komma tillbaka till skolan. Han går nu i sjunde klass.

Eva får hjälp med mat och läxläsning

Eva från Bolivia kommer från en fattig familj som kämpar för att få inkomsterna att räcka till. Alla sex barnen måste hjälpa till med jordbruket, vilket gör att det är svårt att hinna med skolarbetet. Maten räcker sällan till alla barnen. Eva är fast besluten att fortsätta hjälpa till i familjens jordbruk så mycket som möjligt. Genom maten och läxläsningshjälpen på centret får Eva ro att fokusera på skolarbetet på dagen och ork att jobba när hon är hemma.

Det här är några glimtar av hur verkligheten ser ut för många barn. För dem är mycket av det som vi ser som absolut grundläggande – mat, rent vatten, trygghet, möjlighet att tvätta sig och att få gå i skolan – långt ifrån något självklart. Även om föräldrarna kämpar så hårt de kan gör deras livsvillkor att de helt enkelt inte har skuggan av en chans att ge sina barn det de behöver.

Det yttersta målet

Det bästa skulle förstås vara att helt enkelt ändra på villkoren, så att alla får möjlighet att försörja sig själva. Det är också det som är det yttersta målet för Frälsningsarméns internationella utvecklingsarbete. Det går dock långsamt och barnen lever i fattigdom nu. Just nu.

Men att hjälpa så många barn som möjligt är fortfarande bara en liten del av alla barn som skulle behöva komma till centren. Behoven är mycket stora och Frälsningsarmén har begränsade resurser, särskilt i de länder där de bäst behövs.

Som fadder

Här har våra faddrar en viktig roll. Som fadder  skänker man en summa varje månad till ett av fadderprojekten. Gåvan går till barngruppen och inte till ett enskilt barn. Pengarna möjliggör inte bara att verksamheten kan fortsätta och nå fler barn, utan kan också användas till det där lilla extra: en julfest eller en utflykt som man annars inte skulle ha råd med.

Som allt arbete med fokus på barn är det i grunden en långsiktig satsning. Målsättningen är i slutänden att barnen ska växa upp med kunskap och möjlighet att bygga sin framtid på egna villkor, att deras barn i sin tur ska ha bättre förutsättningar och på ännu längre sikt att samhället förändras till det bättre för alla.

Det är naturligtvis svårt att följa de barn som nu finns inskrivna vid centren så länge och att kunna se några säkra samband mellan framsteg i samhället och centrets egen verksamhet. Därför är det lättare att fokusera på mer kortsiktiga mål som till exempel att Maria är starkare nu efter att ha fått ordentlig mat i några månader, att det går bra för Blessing i skolan och att Carlos och hans familj mår bättre nu när de lärt sig grunderna för god hygien.

De fem barn som nämndes i texten och som får hjälp är inte så många, kanske du tänker. Men de här barnen är bara några få exempel bland alla dem som fått hjälp genom fadderverksamheten. Det finns hundratals, ja tusentals andra barn att berätta om och varje god berättelse är en liten seger. Våra faddrar är en del av de segrarna och en del av lösningen, mitt i vardagen.

"Vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig" är ett citat från en av Jesus liknelser som bland annat handlar om att hjälpa barn.

Fakta - Frälsningsarméns fadderprojekt

  • 9 fadderbarnsprojekt i 5 länder: Bolivia, Ecuador, Lettland, Zimbabwe och Kenya.
  • Många dagcenter skulle inte kunna fortsätta sin verksamhet utan stöd från fadderverksamheten.
  • Som fadder skänker man en gåva varje månad till en av barngrupperna.
  • Att vara fadder är ett åtagande på lång sikt i åtminstone ett år.

Läs mer och bli fadder

Text: Lena Wickberg

Publicerat: 2018-10-23Skriv ut