Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommarläger vid havet ska bli möjligt för alla i Lettland

I över 20 år har Frälsningsarmén i Lettland arrangerat sommarläger för familjer på Östersjökusten. Nu ska lägerplatsen, som ligger på gångavstånd till hav och en härlig strand, bli tillgänglig för ännu fler och anpassas speciellt för personer med funktionsvariationer.

Vissa som kommer till familjelägret på Girti i Lettland har aldrig tidigare sett havet eller kommer från trasiga familjer och har aldrig haft ett riktigt sommarlov.

Östersjökuststaden Liepaja är Lettlands tredje största stad och en populär turistort. Sedan 1998 driver Frälsningsarmén lägergården Girti i Bernati, nära Liepaja. Under många år har platsen varit en möjlighet för barnfamiljer, som inte har finansiell möjlighet att ta en sommarsemester, att koppla av och återhämta sig under ett sommarläger.

Girti ska bli en officiell, certifierad lägerplats

De verksamhetsansvariga har under lång tid bett för möjligheten att utveckla lägerplatsen och tack vare två donationer och en del missionsstöd är planerna nu på väg att förverkligas. Verksamheten tillgänglighetsanpassas och utökas och Frälsningsarmén har ansökt om att Girti ska få bli en officiell, certifierad lägerplats.

– Även om vi varje år arrangerar läger för barn, ungdomar och familjer så har vi inte kunnat utnyttja lägerplatsen till dess fulla potential, bland annat eftersom den inte har uppfyllt alla normer för att vi ska kunna registrera officiella läger. Efter uppgraderingsprojektet kommer vi inte bara kunna arrangera läger och sammankomster för Frälsningsarmégrupperna, utan också vara värdar för andra läger, såväl inhemska som från andra länder, berättar major Anna-Maria Tuftström, regionchef på Frälsningsarmén i Lettland.

Blir anpassad för personer med funktionshinder

Ombyggnationerna ska också anpassa lägergården så att den passar alla, även till exempel personer med nedsatt rörlighet, blinda och synskadade. De som i dag inte kommer ut ska få möjlighet att göra det.

– Det finns många barn med funktionshinder i Lettland som inte har någon möjlighet att åka på utflykter till havet eller till ett läger. Det gäller både dem som bor med sina föräldrar och dem som bor på institutioner. Vår dröm är att skapa en lägerplats som kan välkomna människor med alla typer av funktionsvariationer, säger Anna-Maria.

Barn från trasiga familjer får komma på sommarläger vid havet

Ett läger som nu kan bli tillgängligt för fler är Frälsningsarméns familjeläger för 100–120 barn, föräldrar och vuxna, som hålls i fem dagar under sommaren. På lägret finns det tid för både olika typer av aktiviteter och avkoppling. Man kan delta i gudstjänster, bön, lovsång, bibelstudier och kreativa workshops, bada i havet och njuta av sol och frisk luft. Vissa av dem som kommer har aldrig tidigare sett havet eller kommer från trasiga familjer och har aldrig haft ett riktigt sommarlov.

– Tillsammans bildar vi under dessa dagar en stor familj där alla hör till. Den stora familjen består av en salig blandning av människor; unga, gamla, studenter, singlar, gifta par, barnfamiljer, letter och personer från andra länder. Vi lagar all mat själva och bor enkelt i tält eller i vår lada. I år kunde vi erbjuda toaletter och duschar på området tack vare det projekt som vi bett för och som nu har blivit verklighet, säger Anna-Maria.

Lägerplatsens anpassning i tre steg

 • Steg ett - Under 2019 byggdes en ekonomibyggnad med handikappanpassade duschar och toaletter, ett stort lägerkök, tvättstuga, kontor, en personallägenhet samt fyra uppvärmda stugor som är anpassade för rullstolar.
 • Steg två är att bygga en enkel byggnad för samlingar, möten och måltider, med väggar och tak som skyddar mot regn. I planen ingår också att bygga gångar så att människor med funktionshinder kan ha tillgång till alla faciliteter, samt en asfalterad parkeringsplats.
 • Steg tre är att renovera den stora ladan, där det ska finnas sovplatser för 20 personer, och det kommer att installeras utrustning för avloppsrening.

”Lägerplatsen kommer att bli till en välsignelse för ännu fler”

Anna-Maria Tuftström hoppas också på att kunna få in pengar för att bygga tio enklare stugor. Dessutom behöver man fixa trädgård och utemiljö, samt förbereda för gångar och ramper för ökad tillgänglighet.

– De fyra nya stugorna med gott om utrymme och bra sängar, öppnar vägen för den som inte har möjlighet att bo i tält eller i ladan, till exempel funktionshindrade, äldre som har svårt att gå och familjer med spädbarn. När vi blir officiellt certifierade kommer lägerplatsen kunna bli till en välsignelse för ännu fler, säger Anna-Maria.

Socialt program där människor får hjälp att ta hand om sig själva

Frälsningsarmén driver också ett socialt program där fattiga familjer välkomnas till Girti. Familjerna får tillgång till förberedda trädgårdar där de kan odla grönsaker för sitt personliga bruk. Det fungerar också som ett livsfärdighetsprogram där människor får hjälp att ta hand om sig själva. Målet är att göra även detta rehabiliteringsprojekt tillgängligt för ännu fler människor och speciellt för personer med nedsatt rörlighet.

– För att kunna genomföra uppgraderingsprojektets alla delar kommer vi att behöva ytterligare finansiellt stöd och fler donationer. Vi vill göra allt vi kan för att få allt på plats, vi rullar upp skjortärmarna och tar tag i detta på ett mycket praktiskt sätt. Och framför allt tror vi på att Gud förser, avslutar Anna-Maria Tuftström.

Text: Eva Gustin
Foto: Aivis Ilsters

Fakta Frälsningsarmén i Lettland

 • Tillhör regionen Sverige och Lettland. Startade 1923 i Jelgava, återkom 1990 efter att Lettland blev fritt igen. Finns på 14 orter.
 • Antal kårer (församlingar): 10, 5 utposter, 4 institutioner.
 • Sociala verksamheter: Riga Socialt center, Riga 2 Halvvägshus, Daugavpils Rehab center, Patverum och Seda eftermiddagsverksamhet för barn från utsatta familjer.
 • Antal lägergårdar: 1 (plus Skangal som är både pensionat och kursgård).
 • Antal anställda: 34.
 • Antal medlemmar: 181 soldater, 35 rekryter, 68 juniorsoldater och 178 civilmedlemmar.
 • Ledare: Majorerna Robert och Anna- Maria Tuftström, regionchefer.
 • Invånare i Lettland: 1,9 miljoner.

Fakta – Lägergården Girti, Bernati, Lettland

 • Plats: Ligger på Östersjökusten nära Liepaja.
 • Öppnades: 1998.
 • Max antal gäster per dag: I stugor 5x5 personer, ladan 20 personer, gammelstugan 7 personer, tält – många.

Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 1 - 2020

 

Publicerat: 2020-02-25Skriv ut