Att arbeta som utbildningsledare i Liberia har länge varit utmanande på grund av konflikter, ebolasmitta och extrem fattigdom. Att i samarbete med regeringen och andra ta itu med enorma luckor i utbildningsutbudet med hjälp av begränsade resurser tillhörde vardagen. Då kom covid-19.
— Att vara en del av en organisation som tror på människor och på vikten av att utveckla unga människor har varit en enorm välsignelse i denna utmanande situation, säger David S Massaquoi, utbildningsdirektor på Frälsningsarmén i Liberia och Sierra Leone.
Många börjar ett nytt år med personliga och yrkesmässiga ambitioner vars framsteg kan bedömas i slutet av året. David S Massaquois utbildningsgrupp hade gjort en grundlig utvärdering av utmaningar och prestationer under 2019 och kunde starta 2020 med drömmar om att gå framåt och tydliga planer för att uppnå dessa.
Utmaningen att erbjuda distansundervisning
— Inlärningsmetoden i våra skolor och högskolor baserade sig på traditionellt klassrumsbaserat, interaktivt lärande. Över natten var det plötsligt inte längre möjligt, berättar han.
Redan förut var det bara 44 procent som gick i skolan med en låg läskunnighet på bara 48-52 procent som följd. Med den plötsliga nedstängningen av skolor på grund av covid-19 var den största omedelbara utmaningen att erbjuda möjlighet till distansundervisning.
— Som ett första steg började vi med att leverera tryckt inlärningsmaterial till våra elevers hem. Denna lösning passade bra in i vårt traditionella inlärningsprogram, även om vi behövde implementera en lång rad hygienrutiner för att skydda både våra anställda och studenterna, säger David.
En fjärdedel av eleverna nåddes online
Genom personalens hårda arbete nåddes på detta sätt 3 582 av de 4 460 eleverna. Nästa steg blev att öppna ett klassrum online i sociala medier och att införa andra former av lärande med hjälp av teknik. Endast en fjärdedel av studenterna kunde dock ta del av denna undervisning. Tillgängligheten och priset för teknisk utrustning utgör en allvarlig begränsning för de flesta familjer.
— En annan utmaning var att vi hade rekryterat våra lärare på grundval av deras erfarenhet av klassrumsundervisning snarare än deras tekniska färdigheter. Som ett resultat av pandemin har vi nu börjat utveckla teknikutbildningar för lärarna och börjat tänka på den långsiktiga inriktningen för utbildning och lärande, berättar David S Massaquoi.
I slutet av juni kunde de äldre studenterna börja återvända till skolan och sistaårseleverna prioriterades så att de fick det stöd de behövde inför examen, som ägde rum mellan den 17 augusti och 2 september.
I nära samråd med Frälsningsarméns Internationella högkvarter utvecklades säkra lokala riktlinjer, som blev de första inom Liberias skolväsende. Covid-säkerhetsutbildning har genomförts för all skolpersonal så att alla har god kunskap om riktlinjerna för att upprätthålla hälsa och säkerhet.

Av de 542 sistaårselever som förväntades tillbaka till skolan återvände 440 den första veckan. Under de efterföljande veckorna ökade antalet gradvis till närmare 500. Vissa studenter återvände inte på grund av sjukdom, graviditet, orolighet eller flytt från området. För dem som återvände utvecklade lärarna en komprimerad läroplan.
— Våra skolor är bland väldigt få i landet som har kunnat fortsätta att betala lärare under hela pandemin. Ekonomiskt stöd från den internationella Frälsningsarmén har gjort det möjligt för oss att göra detta. Stödet har inneburit att vår personal har kunnat behålla fokus, förbli starkt motiverad och redo att arbeta, säger David.

Föräldrarna har blivit mer delaktiga
Efter examen har de andra årskurserna fått återvända gradvis och på ett säkert sätt. Under pandemin har elevernas föräldrar fått en ökad insikt i undervisningen. Föräldrarna har fått spela rollen som ställföreträdande lärare under de veckor som deras barn varit hemma och nu ser de skolan och personalen ur ett helt annat perspektiv.
— Det har medfört att de också har varit samarbetsvilliga och hjälpt till att förklara för sina barn vikten av att hantera social distansering när de skulle återvända till skolan. Behovet av att upprätthålla sociala avstånd har skapat en utmaning med hur mycket utrymme vi behöver tilldela varje elev. Vi har också behövt skaffa nya möbler eftersom studenterna inte längre kan dela skrivbord, berättar David.
Andra delar av arbetet fortsätter att genomföras online. Det gäller till exempel kommunikation med personal och med myndigheterna.
— Möjligheten till flexibla arbetstider hemifrån har också varit positiv. Jag har kunnat minska min restid och lägga mer fokus på mitt jobb. Även om min fru och mina barn också är hemma och ibland har konkurrerat om uppmärksamheten, säger David S Massaquoi.

Frälsningsarméns skolor bland de bäst presterande i landet
Davids barn har också gått på Frälsningsarméns skolor. Sonen har precis slutat på William Booth High School och dottern går klass 11 på Len Millar Junior- och Senior High School.
— För mig är det viktigt att de av oss som arbetar med våra Frälsningsarméskolor i Liberia själva låter våra barn gå dessa utbildningar, och dessutom är de av hög kvalitet, förklarar han. Även om Frälsningsarmén startade våra skolor först 1992 går vi snabbare framåt än många andra skolor när det gäller kvalitetsutbildning och ledarskap och är bland de bäst presterande i landet.
Utbildningsteamets mål i dessa utmanande tider är att fortsätta arbeta för att upprätthålla denna kvalitet och att utöka utbudet till Sierra Leone och Guinea när tiden är rätt.
— Med fortsatt stöd från vår engagerade personal och våra internationella partners vet vi att detta är möjligt. Digitalt lärande kommer att ligga i fokus under de kommande månaderna och åren och vi ser att vi efter covid-19 kommer att ha såväl möjlighet till som behov av ett helt annat utbildningsprogram – som passar för 2000-talet.
David S Massaquoi framhåller att det, precis som med ebola, kommer att ta tid efter att viruset har passerat för att ställa om, men så småningom kommer de sociala interaktionerna och sätten att arbeta att landa i ett nytt mönster.
— Vad jag redan kan se är dock att covid-19 har gjort mig till en helt annan slags utbildningsdirektor än vad jag var innan pandemin började, avslutar han.
Text: Jo Clark, IHQ Översättning/bearbetning: Eva Gustin
Foto: TT/EPA/Ahmed Jallanzo, Shutterstock, United nations deelopment progtramme, Salvation Army IHQ
Fakta
Frälsningsarméns strategi för skolor
- Tillhandahålla kvalitetsutbildning som leder till höga prestationer för alla
- Relationer och partnerskap
- Förbättra infrastrukturen och maximera resurserna
- Utveckla en plan för hållbarhet
- Ständigt förbättra kvaliteten på lärare och ledningssystem
- Utveckla minimistandarder och riktlinjer för barnsäkerhet och skydd
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 1-2021