Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nya vägar för Nytt Hopp i Ecuador

När förutsättningar förändras och nya behov upptäcks behövs mod, styrka och övertygelse för att ändra inriktning och hitta nya vägar framåt. Det är vad som händer i Guayaquil i Ecuador, där Frälsningsarmén i Sverige stöder fadderprojektet Nueva Esperanza.

Kårledarna på kåren i Guayaquil guidar besökare utanför entrén. I bakgrunden klättrar det fattiga bostadsområdet Mapasingue upp längs bergsluttningen. Foto: Frälsningsarmén

— Där, säger major Henry Gutierrez och pekar upp mot berget. Däruppe bor de, de flesta av våra medlemmar.

Vi befinner oss vid kusten i Ecuador, i en förort till staden Guayaquil. Det är juni och vädret är fuktigt och varmt trots att det tekniskt sett är vinter här just nu. Ekvatorn är bara 25 mil norrut, och skillnaden mellan sommar och vinter är inte så stor.

Kåren (församlingen) i Guayaquil leds av majorerna Henry och Ximena Gutierrez, har församlingsverksamhet med gudstjänster och gruppaktiviteter, och driver dessutom ett dagcenter för att ge barnen i området en bättre start i livet.

Risk för äldre att bo uppe på berget Mapasingue

Bostadsområdet uppe på berget heter Mapasingue, och de som bor där tillhör de fattigaste, de som inte har råd med något annat. Vägarna upp är branta och dåligt underhållna, och eftersom delar av dem består av trappor går det inte att köra bil dit upp. Det gör att det är svårt för befolkningen att få akuthjälp, till exempel av brandkår och ambulans, men det innebär också att man måste vara i god form för att orka ta sig både upp och ner. De äldre behöver ha med sig någon som är ung och stark för att kunna besöka kåren, och ta sig hem igen efteråt.

Faktum är att major Gutierrez rekommenderar alla som börjar bli till åren att flytta ifrån Mapasingue om de kan. Risken är annars att de en dag upptäcker att de inte längre kan ta sig ner från berget, eller ens klarar av att gå omkring däruppe. Många familjer ser sig tvingade att låsa in sina äldre medlemmar i husen för att de inte ska gå ut, trilla och skada sig.

Stor arbetslöshet

De yngre generationerna har det inte heller så lätt. Arbetslösheten är stor, och många av ungdomarna har inte möjlighet att vidareutbilda sig efter grundskolan, vilket gör att deras chanser att få ett bra jobb är nästan obefintliga.

Ett vanligt yrke är att vara gatuförsäljare. Det är osäkert, dels för att man inte vet hur mycket man kan tjäna från dag till dag, men också för att man har sin arbetsplats mitt i trafiken, och riskerar att bli påkörd av sina potentiella kunder.

Dagcentret ger barnen lunch och hjälp med läxor och trygghet

Kårens dagcenter, och verksamheten som är kopplad till det, kallas Nueva Esperanza – Nytt Hopp. Det är det man vill förmedla till alla som kommer dit: hopp för framtiden, både andligt och jordiskt. Centret stöds bland annat av Frälsningsarméns faddrar i Sverige, och har som huvuduppgift att servera lunch till skolbarnen, hjälpa dem med läxorna och ge dem en trygg plats att vara på före och efter skolan. Det finns så många barn här att skolorna har delat upp dagen så att hälften av eleverna har lektioner på förmiddagen och hälften på eftermiddagen.

Med luncher, läxhjälp och en trygg plats att vara på före eller efter skolan vill kårens dagcenter förmedla hopp för framtiden till barnen från Mapasingue.

Sjukvård, mediciner och vattenflaskor

Kåren har kontakt med en läkare som kommer dit och kollar barnens hälsotillstånd med jämna mellanrum. Hon kan också dela ut enklare mediciner, till exempel mot malaria, ge rådgivning och hänvisa dem som behöver det till sjukhuset, inte bara för barnen utan även för deras familjer.

En annan tjänst kåren har är att de säljer vatten till folket på berget. De flesta däruppe har inget dricksvatten, och det är dyrt att köpa vatten i flaska. Men kåren har bra kontakter och kan köpa mycket vatten till ett lågt pris, vilket också kommer medlemmarna till godo. 

Trots att vi är där en dag när centret är stängt och tomt, märks det att verksamheten är bra. Sjukrummet är välutrustat, köket är stort, och i förrådet står massor av stora vattenflaskor och väntar på att transporteras upp till bostäderna i Mapasingue. 

Utanför klassrummen finns en basketkorg uppsatt och bakom kåren finns en sandig fotbollsplan och ett mindre utrymme av outnyttjad sankmark. Området är ganska stort, så det finns gott om plats för barnen på centret att springa omkring, även om det inte finns någon lekutrustning som gungor eller klätterställningar.

Centrets fotbollsplan med Mapasingue i bakgrunden. Basketkorgen har sett bättre dagar, men tjänar fortfarande sitt syfte.

Yrkesskola för tonåringar

Dagcenterverksamheten har fungerat bra under många år, men kostnaderna är höga, och kåren har numera bara råd att ha centret öppet två dagar i veckan. Nu funderar kårens ledning över om det fortfarande är det här som bäst behövs i området, och det som är bäst att använda de begränsade resurserna till.

De har märkt mer och mer att kårens ungdomar känner hopplöshet över sin situation och allt oftare får problem med droger och kriminalitet. Ungdomarna skulle behöva få chansen att göra något mer av sina liv, en chans att utbilda sig och kunna få bättre arbeten än att springa omkring i avgaserna på vägen och sälja frukt.

Därför överväger man nu att ändra inriktning för verksamheten, från dagcenter för skolbarn till yrkesskola för tonåringar. Skolan skulle inrikta sig på dem som just slutat grundskolan, ungdomar i 14–15-årsåldern, och ge dem träning och utbildning i yrken som rörmokare, hårfrisör och elektriker. Under utbildningen finns goda chanser till praktik uppe i Mapasingue, vilket skulle vara till stor hjälp för många av dem som bor där, och det är nästan omöjligt att överskatta betydelsen utbildningen skulle ha för elevernas framtidsutsikter.

Oavsett hur framtiden ser ut för kåren, vill den fortsätta att spela en avgörande roll för människorna i Mapasingue, att visa på det nya hoppet som finns tillgängligt för alla människor, både barn och vuxna – och de mittemellan.

Fakta Nueva Esperanza, Ecuador

  • Nueva Esperanza betyder ”Nytt Hopp” på spanska, och är ett dagcenter som drivs av Frälsningsarmén i Guayaquil för 203 barn.
  • Guayaquil ligger vid kusten i Ecuador, cirka 25 mil söder om ekvatorn.
  • Frälsningsarmén i Ecuador är en division i Sydamerikas västra territorium.

Text: Lena Wickberg Foto: Frälsningsarmén

Bli Vardagsängel Fadder

Vill du stödja projektet Nueva Esperanza i Ecuador? Mejla till vardagsangel@fralsningsarmen.se

Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 5 - 2019

Publicerat: 2020-01-13Skriv ut