Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
  • Meny

Här får många utsatta rigabor hjälp och stöd

Förutom kårerna i Lettland bedrivs även omfattande hjälpverksamhet, såsom barnhem, fritidsgård, boende för hemlösa, matutdelning, rehab för dem som lever i missbruk och stöd och mentorer för den svage. Vi har besökt några av verksamheter i huvudstaden Riga.

BIld 1: På Halfway house kan 11 personer få tak över huvudet. Färgglada lokaler välkomnar barn från fattiga familjer till olika slags aktiviteter. Bild 2: Andrejs och Irina Konovalov ansvarar för kåren Riga 2. Foto: Teresia Jansson.

De flesta kommer från fattiga familjer

Inom de beiga stenväggarna på Bruninieku iela 10a i Riga ryms, förutom kåren Riga 1, regionhögkvarteret och Riga social center men även Patverums, dit barn i åldern 5-16 år är välkomna att spendera sin tid efter skoldagens slut.

De färggranna lokalerna i källarvåningen är fyllda med spel och leksaker. Om¬kring tio barn per dag brukar komma, de flesta från fattiga familjer och vissa barn har föräldrar som lever i missbruk.

"Flickan ser det här stället som hennes hem och familj"

Här kan barnen göra läxor, sporta, hålla på med hantverk, lära sig att sköta sin hygien och att laga mat. De bjuds även på middag. Tvärsigenom köket hänger en girlang av hjärtan i olika färger och vid bordet sitter Inara Rozenberga som är en i personalstyrkan. Hon berättar om en flicka som numera bor en timmes resväg därifrån.

— Jag har frågat henne varför hon inte går till en fritidsgård där hon bor istället och då svarade hon att hon har varit här sedan hon var sex år och att hon ser det här stället som hennes hem och familj, säger Inara glatt.

"Vi blir som mammor för dem"

— Det här är ett tryggt ställe för dem som har problem hemma, en del sover dåligt om nätterna men här kan de prata om vad de vill. Vi blir som mammor för dem så det är väldigt viktigt att vi finns, fortsätter hon varmt.

750 personer i månaden bjuds på mat och gemenskap med mera

Riga sociala center leds av Aldona Vai¬neike och Anita Voznaja och besöks av omkring 750 personer per månad.

Hit kommer exempelvis pensionärer, handikappade, papperslösa och andra utsatta. De bjuds på mat, gemenskap och bibelstudier och det finns möjlighet att tvätta kläder, ta en dusch, prata med en mentor och få hjälp med att hitta en bostad.

Hembesök 

— En del tackar Gud för att centret finns. Vi kan allas namn och de är så glada och vet att vi väntar på dem, säger Aldona med värme.

— Kristus kan öppna deras hjärtan och ge dem hopp och tro. Vårt arbete är inte förgäves eftersom vi ser att deras liv blir förvandlade, fortsätter hon.

Till dem som inte har möjlighet att ta sig till centret erbjuds hembesök då man bygger upp relationer och vänskap.

Människor som drabbades hårt för nio år sedan

För kåren Riga 2 och utposten Riga 3 ansvarar paret Andrejs och Irina Konovalovs. Riga 2 ligger i ett fattigt kvarter där de flesta är rysktalande och på väg dit passerar vi många fallfärdiga hus. I området bor människor som drabbats hårt av den ekonomiska kraschen för nio år sedan och som då fick lämna hus och hem.

"Gudstjänsternas upp till 200 besökare bjuds alltid på mat"

Kring kårbyggnaden frodas rabatterna som sköts om av de hemlösa som bor i huset. På bottenplanet ligger, förutom kök och matsal, gudstjänstlokalen med träbänkar som erbjuder sittplats åt de upp till 200 personer som brukar komma på gudstjänsterna. De som kommer bjuds alltid på mat.

— På vintern måste vi låsa dörren en timme innan mötena börjar, säger Andrejs.

Halfway house ger tak över huvudet

Så populärt är det att få komma in i värmen. Vi tar den knakande trappan upp till Halfway house som idag ger tak över huvudet åt 11 personer. I det största rummet står fyra sängar på rad och en soffgrupp i brunt skinn. Tre män som ser ut att ha levt ett hårt liv kikar nyfiket fram när vi tittar in.

— Vi försöker hjälpa dem att få ett nytt liv, att hela trasiga familjer och relationer och hjälpa dem skaffa boende, utbildning och att ingå äktenskap, så de är väldigt tacksamma, förklarar Andrejs engagerat.

Fängelsebesök

Samtliga har dessutom fått en tro på Gud sedan de kom hit. På sex år har tio personer blivit helt fria från missbruket och deltar nu i någon av Rigas kårer eller församlingar. Paret Konovalovs brukar även göra fängelsebesök och samlingslokalerna brukar då vara fullsatta. De predikar, sjunger egenskrivna evangelisationssånger och samtalar med de intagna.

— Det är underbart att vara där och det är otroligt att se hur Gud gör förändringar i människors liv. Det är en mörk at¬mosfär men vi talar till dem som vänner och berättar att de är värdefulla i Guds ögon, säger Andrejs inlevelsefullt.

Särskilt kvinnorna brukar dyka upp på gudstjänster i kåren när de kommit ut därifrån.

— Det är viktigt att älska dem och att inte vara rädd, inflikar Irina, och berättar att det på ett kvinnofängelse bildats en stor kör på 400 personer som brukar sjunga vid jul och påsk.

Ytterligare verksamheter

Paret leder även kristna radioprogram och stöttar familjer med barn som har Downs syndrom.

Frälsningsarmén driver även familjehemmet/krishemmet Skangal där det bor mestadels barn men också unga mödrar. Förhoppningen är att kunna starta ett projekt där för personer med inlärningssvårigheter. Det finns också i Daugavpils ett dagcenter med rehabiliteringsprogram för missbrukare i alla åldrar och lägergården Bernati vid havet i sydvästra Lettland.

Text och foto: Teresia Jansson

Skriv ut