Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fredsfrämjande projekt i Kenya

I augusti 2017 var det dags för parlamentariska val i Kenya. Skulle våldsamheterna från tio år tidigare upprepas? Insatser genomfördes för att motverka våldet och lyfta upp fredliga sätt att hantera motsättningarna. Frälsningsarmén i Kenya, det internationella högkvarteret och Frälsningsarmén i Sverige och Schweiz genomförde tillsammans ett sådant projekt som pågick under sex månader.

Bild 1: En av de elever som deltog i musikvideon. Bild 2: Frälsningsarmén marscherar för fred och enhet i Kibera. Bild 3: Checklista i valtider.

Situationen och rädslan i slumområdet Kibera

I slumområdet Kibera utanför Kenyas huvudstad Nairobi är ett val alltid en orolig tid. Här är fattigdomen utbredd och de flesta som bor i området saknar tillgång till det mesta av bekvämligheter som rent vatten, toaletter, elektricitet och vägar. De får betala höga hyror för att kunna bo i sina skjul och ofta delar många på utrymmet för att ha råd.

När valperioden närmar sig stiger rädslan i området. Motsättningarna mellan olika politiska partier, vilka grundar sig i traditionella motsättningar mellan olika stammar, ökar under valperioden och risken är alltid att de högre tongångarna blir gnistan som får Kibera att explodera i våld och övergrepp mellan olika grupper och stammar.

Våldsamheterna vid valet 2007

Vid valet 2007 hände precis det, inte bara i Kibera utan över hela Kenya. Val¬resultatet ifrågasattes och våldsamheterna som följde lämnade mellan 1000 och 1300 döda och mer än en halv miljon människor på flykt.

Insatser för att motverka våldet

Den här gången, tio år senare, genomfördes flera insatser för att motverka våldet och lyfta upp fredliga sätt att hantera motsättningarna. Frälsningsarmén i Kenya, det internationella högkvarteret och Frälsningsarmén i Sverige och Schweiz genomförde tillsammans ett sådant projekt som pågick under sex månader.

Identifiering av nyckelpersoner med mycket inflytande

Titus Kithinji är officer i Frälsningsarmén och kårledare i Kibera, och deltog i projektet, först genom en kort, nationell utbildning som gav honom många idéer och insikter, och sen praktiskt på plats i Kibera. Där var han med om att starta en samarbetsgrupp av pastorer från området.

— Vi var överens om att vi inte ville se en upprepning av det som hände 2007, säger han. En idé vi kom på var att identifiera nyckelpersoner med mycket infly¬tande – alla känner alla i Kibera, så det var inte så svårt – och försöka påverka dem. Vi samlade ihop dem och några av pastorerna, och åkte på en utbildningsresa till Rwanda.

Fredsarbetet i Rwanda

Det har gått drygt tjugo år sedan folkmordet i Rwanda, och där arbetar man fortfarande mycket aktivt för att motverka de nedärvda motsättningarna mellan olika stammar och skapa enighet och fred.

— Där diskuterade vi frågor som stamidentitet och hur skadligt det kan vara att bygga sin politik på vilken stam man tillhör, hur vi kan skapa fred och vad vi kan lära oss av folket i Rwanda.

När de kommit hem igen fortsatte resedeltagarna att arbeta för en fredlig valperiod i Kibera. Deras inflytande hade stor del i att projektet blev så framgångsrikt.

Fotbollsturnering, fredsmarscher och fredsseminarium för ungdomar

Titus pastorsgrupp startade en fotbollsturnering där lag från både kristna kyrkor och andra religiösa grupper deltog. I samband med varje match hölls diskussioner och samtal om fred och samförstånd. Fredsmarscher organiserades regelbundet under veckorna före valet, bland annat med hjälp av Frälsningsarmén och hornmusikanter från kåren.

— Vi marscherade runt i Kibera åtminstone två gånger i veckan den sista månaden, berättar Titus. En gång marscherade vi 12 kilometer. Vi höll fredsmöten också, dit många människor kom och lyssnade på det vi hade att säga. De fredsseminarier vi hade för ungdomar fick 200-300 deltagare varje gång.

Sista söndagen före valet

Pastorsgruppen jobbade också genom sina egna kyrkor. Gudstjänster och bibelstudier handlade mycket om fred och samverkan under den här tiden.

— Den sista söndagen före valet predikade alla kyrkorna över samma text. Det var ett mycket starkt budskap, och jag kände verkligen att vi stod tillsammans för fred, oavsett vilken kyrka vi tillhörde.

Praktisk information och opinionsbildning

På nationell nivå jobbade fredsprojektet med både praktisk information och opinionsbildning, till exempel genom ett resurspaket som Titus delade med sig av till sin pastorsgrupp.

— Där fanns en bok med massor av idéer för predikningar, bibelstudier, dikter, sånger, böner, personliga berättelser, bokmärken och klistermärken, berättar Titus.

Checklista för att kunna vara i säkerhet vid eventuella våldsamheter

Som ett praktiskt hjälpmedel fanns också en checklista för allmänheten. Titus och hans kollegor använde den för att hjälpa invånarna att förbereda sig inför valet. Listan är handgriplig och ger i sin enkelhet en isande känsla av stämningen i Kenya strax före valet: "lagra nog med mat och vatten för fem dagar", "rösta tidigt och gå sen direkt hem" och "ta fram en utrymningsplan och en mötesplats för familjen".

Musikvideo av skolbarn

I paketet ingick också en specialgjord musikvideo där barn från sju olika skolor deltar. Verserna sjungs på olika lokala språk och refrängen på engelska. Barnen sjunger om allt som är bra i Kenya, och videon slutar med flera olika barn som på olika språk säger "Kenya är mitt hem. Jag väljer fred!" Filmen delades ut till organisationer och kyrkor och visades också på nationell TV.

Och sen kom valet. Hur gick det?

— Valresultatet ifrågasattes, vilket vi nästan räknat med, och det blev våldsamma protester – men bara på tre ställen i Kibera. Och det var inte sammandrabbningar mellan olika grupper, utan en grupp som slogs med polisen. Det låter kanske konstigt, men det var en stor seger. Våldet trappades aldrig upp och spreds mer än så. Det förekom inget våld mellan olika stammar, och i stort sett gick allting fredligt till.

"Det allra största var att folk från olika stammar samlades och arbetade för fred tillsammans"

— Jag tror verkligen att vår insats och liknande projekt spelade en stor roll i det här. Vi var många som arbetade tillsammans, vilket gjorde budskapet starkt.

Motsättningar mellan människor med olika stamtillhörighet var den största ris¬ken för att valet skulle leda till en upp¬repning av det som hände år 2007 När Titus får frågan om vad som gjorde mest intryck på honom i projektet, och vilken den största skillnaden var som projektet förde med sig svarar han:

— Det allra största var att folk från olika stammar samlades och arbetade för fred tillsammans. Ett av de mest fantastiska ögonblicken för mig var när jag hörde flera olika stamspråk som talades på samma kampanjmöte. Det var starkt!

I skrivande stund är det oklart om det kommer att bli ett omval i landet efter det att en domstol förklarat det första valresultatet ogiltigt. Titus och hans kollegor är beredda på att fortsätta sitt arbete för fred så länge det behövs.

Text: Lena Wickberg
Foto: Frälsningsarmén

Artikeln finns publicerad i tidningen Stridsropet nr 5 - 2017

Skriv ut