Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Eftersökningsbyråns historia

Frälsningsarméns Eftersökningsbyrå har funnits i över 100 år. Verksamheten startades redan 1885 i London.

Hur det startade

 Det var Frälsningsarméns arbete bland de prostituerade som fick många anhöriga att höra av sig angående deras saknade döttrar.

Det var många unga flickor på landsbygden som lockades till storstaden genom annonser i tidningarna. Man trodde att man skulle få anställning i någon fin familj, men många upptäckte för sent att man hamnat på en bordell.

Det kunde också hända att man blev kontaktad redan på järnvägsstationen av vältaliga kvinnor, som försäkrade att de hade en mycket bättre anställning att erbjuda. De flesta flickor blev sedan inlåsta och hade ingen möjlighet att ta sig därifrån eller höra av sig hem.

Allt eftersom kom det så många förfrågningar angående dessa försvunna flickor, att man även organiserade en separat verksamhet för att kunna hjälpa till på bästa sätt. Det kom att bli Eftersökningsbyrån.

Startade i Sverige 1903

När Frälsningsarmén grundade kyrkor i land efter land, blev det möjligt att sända eftersökningar även dit. Man utökade också eftersökningsverksamheten genom att söka andra släktingar och av andra orsaker. Här i Sverige räknar vi starten från 1903. Först var verksamheten en del av Frälsningsarméns övriga sociala arbete, men blev en separat verksamhet 1932.

Skriv ut