Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Christinas dotter mår bättre nu

Frälsningsarméns personal kom till byn Mwaulambo och berättade om vikten av hygien och sanitet, och erbjöd dem att delta i det stora vattenprojekt som planerades i området. ”Vi levde farligt innan projektet” säger Christina. ”Vi visste inte ens att man kan rädda liv genom att tvätta händerna med tvål efter ett toalettbesök!”

”Hela byn har fått nytt liv, inte bara för min familj utan för oss allihop. Framtiden ser verkligen ljus ut!”, säger Christina Chanza. Till höger, ett barn som tvättar sig vid byns nya handtvätt.

Christina Chanza bor i byn Mwaulambo med sin man och deras tre barn. Tidigare levde de utan marginaler, helt beroende på att skörden gick bra så att de hade något att sälja på marknaden. De odlade ärter och en bra skörd gav tillräckligt för att de skulle kunna få in pengar till sånt de inte kunde odla själva, och ändå behålla en del för att äta själva.

Christinas minsta dotter drabbades om och om igen

För något år sedan drabbades området av svår torka och skörden slog fel. Det lilla som växte behöll de för att ge till barnen. Det året var inte lätt. Deras sparade pengar tog slut långt innan nästa skörd och till slut blev de till och med tvungna att hålla barnen hemma från skolan.

Det svåraste i deras situation var ändå att de, liksom de flesta i byn saknade tillgång till en toalett. Istället fick de sätta sig bakom närmsta buske. Hela området var förorenat, även dricksvattnet, och magsjukan spreds som en löpeld så fort den dök upp.

Christinas minsta dotter drabbades om och om igen av diarré och magsjuka trots att hon fick bra mat. Christina och hennes man förstod inte vad det var som var fel. De trodde till och med att någon hade förhäxat flickan, när de inte hittade någon annan förklaring.

Frälsningsarméns personal kom till byn

Det var ungefär då Frälsningsarméns personal kom till byn. De berättade om vikten av hygien och sanitet, och erbjöd byn att delta i det stora vattenprojekt WASH som planerades i området.

Invånarna i Mwaulambo hade aldrig tidigare tänkt så mycket på hur smutsigt och orent allt var i byn, men efter de första samtalen med projektpersonalen började folk diskutera saken. De la märke till att vattnet inte var rent, hur mycket skräp, avfall och mänsklig avföring som låg överallt, och hur ofta de var sjuka allihop.

Nybyggd toalett med budskapet "Bygg fler toaletter"

Toaletter byggdes och alla fick lära sig om hygien

Så de bestämde sig för att vara med i vattenprojektet. Även Christina och hennes man var entusiastiska över allt det nya.

Personal kom och undervisade om hur viktigt det är att tvätta händerna och att koka vattnet innan man dricker det. Toaletter byggdes och regnvattentankar monterades upp.

Plötsligt var befolkningen mycket friskare

Till slut hade hela byn förvandlats! Den var inte längre ohygienisk och smutsig, det luktade inte illa överallt längre, och – framför allt – plötsligt var befolkningen mycket friskare.

”Vi levde farligt innan projektet” säger Christina. ”Vi visste inte ens att man kan rädda liv genom att tvätta händerna med tvål efter ett toalettbesök!”

Hon berättar också om den svåra perioden när hon anklagade sina grannar för att ha lagt en förbannelse över den lilla dottern som alltid var sjuk. Hon inser själv hur tokigt det var, och fasar över hur hjälplös hon kände sig.  

”Framtiden ser verkligen ljus ut”

Men det var då. Nuförtiden är Christina och hennes grannar sams igen, och allt känns mycket bättre. Mwaulambo är en helt annan plats nu än för bara några år sedan. Barnen är friskare och behöver sällan stanna hemma från skolan. Själv orkar Christina jobba mer, och så är familjen inte tvungen att lägga tid och pengar på att åka till doktorn och köpa mediciner lika ofta som förr.

Den viktigaste förändringen tycker Christina är att de nu har tillgång till rent vatten att dricka på ett sätt de aldrig haft förr. Tidigare fick de gå långt för att hämta vatten varje dag. Vattnet som fanns var dessutom en del av det som gjorde dem sjuka, även om de inte visste om det då.

”Nu känner jag mig lugn och trygg”, säger Christina. ”Hela byn har fått nytt liv, inte bara för min familj utan för oss allihop. Framtiden ser verkligen ljus ut!”

Text: Lena Wikberg

Fakta om Malawi

Malawi är ett av de fattigaste länderna på jorden. Hälften av befolkningen i landet lever under den nationella fattigdomsgränsen, och omkring tre av fyra under den internationella fattigdomsgränsen, som ligger litet högre.

Landet har drabbats hårt av klimatförändringar. Perioder av torka och översvämning som tidigare var hanterbara och möjliga att planera inför, kommer nu oftare och håller på längre, vilket påverkar de fattigaste allra mest.

  • 80% av befolkningen bor på landsbygden och livnär sig mestadels på jordbruk
  • 20% saknar helt tillgång till rent dricksvatten
  • 53% måste gå 30 minuter eller mer för att hämta vatten, flera gånger varje dag
  • Av Malawis 5 500 skolor är det bara ungefär 1 300 som har toaletter

Fakta om projektet Malawi WASH

Projektet pågick 2016-2018, men som en fortsättning på verksamheten har ett nytt, liknande projekt startats i år för att man ska nå ännu fler deltagare. Kärnan i båda projekten är tillgång till rent vatten och sanitet för skolor och samhällena runt omkring dem, men det innehåller även komponenter för att förbättra jordbruket, och därmed matsäkerheten, för deltagarna.

Under det första projektets tre år uppnåddes bland annat följande:

  • 14 250 fick tillgång till rent vatten under hela året
  • 2 400 fick tillgång till bättre jordbruksmetoder
  • 10 skolor med 10 000 barn fick tillgång till toaletter

 

Publicerat: 2019-02-25Skriv ut