Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Stöd och rehabilitering till utsatta i prostitution och människohandel

Projektet syftar till att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och integrera dem i samhället genom samtalsstöd, utbildning och hjälp att hitta alternativ försörjning.

Bild: Frivilliga som genom Frälsningsarmén besöker byar i syfte att hjälpa människor ut ur prostitution.

Frälsningsarmén i Bangladesh genomför utvecklingsprojekt och ett fokusområde har sedan länge varit att hjälpa fattiga människor som är fast i prostitution till ett bättre liv. Ett sådant projekt finansieras just nu av Frälsningsarmén i Sverige.

Projektet syftar till att hjälpa kvinnor ut ur prostitution och integrera dem i samhället genom samtalsstöd, utbildning och hjälp att hitta alternativa försörjningar. I projektet besöker personal fattiga byar, dess byråd, skolor och familjer som prostituerade kommer ifrån för att minska det stigma som kvinnorna drabbas av, vilket hindrar många från att kunna återvända hem till sina familjer och byar. Till sist hjälper projektet kvinnorna att bilda självhjälpsgrupper där de kan diskutera sina problem, få en gemenskap utanför bordellerna och bilda små kooperativ för att få inkomster.

Parvin blev såld av sin chef för 6500 kr

En kvinna som deltar i projektet är Parvin från Dhaka. Hon började gå till centret i januari 2015 och arbetade under flera år i en textilfabrik. En högre chef på fabriken tog med henne till ett hotell och sålde henne för cirka 6500 kronor för att kompensera en skuld som Parvin hade. Där tvingades hon sälja sex. Efter några år tog hon sig tillbaka till sin familj men de vägrade att ta emot henne. Då började hon arbeta på en bordell, vilket pågick i tre år.

Nu har Parvin fått hjälp, flyttat hem till familjen igen och utbildar sig

Frälsningsarméns projektpersonal träffade Parvin utanför bordellen en dag och bjöd in henne till centret och hon började delta i projektets aktiviteter i början av 2015. Hon säger att utbildningen och samtalsterapin har hjälpt henne mycket. Projektpersonal besökte hennes familj vilket hjälpte till att förbättra relationen med familjen. Parvin har nu flyttat hem till familjen igen, håller på att utbilda sig och ser positivt på framtiden.

Sumaya blev såld, inlåst och neddrogad

En annan kvinna i projektet är Sumaya. Hennes föräldrar skilde sig när hon var sju år och då lämnade de henne på ett barnhem. När hon var 15 år blev hon lurad av en kompis som tog med henne till en kvinna som drev bordellverksamhet på ett hotell. Hux flux blev hon såld för ungefär 1000 kronor, inlåst, neddrogad och tvingad att sälja sexuella tjänster. En klient köpte sedan henne fri för 2000 kronor. Hon sökte då upp sin mamma och vädjade om att få flytta hem igen. Men glädjen blev kortvarig då mamman vägrade att ta emot henne. I brist på alternativ i denna hopplösa situation återgick hon till prostitution vid Kamalpurs tågstation för att få inkomster.

Nu försörjer Sumaya sig genom att sy saker till Frälsningsarméns Fairtradeaffär

Sumaya kom i kontakt med Frälsningsarméns projektpersonal på ett annat socialt center. Hon har nu deltagit i projektets aktiviteter sedan i maj 2014. Hon lever numer ett normalt liv och hyr ett litet rum där hon bor. Genom projektet försörjer hon sig genom att sy saker till Frälsningsarméns fairtradeaffär Others som ligger i Dhaka. Sumaya känner sig ännu inte redo att lämna projektet utan vill fortsätta gå på aktiviteterna ett år till för att därefter försöka klara sig på egen hand.

Projektnamn: Empowerment and rehabilitation of commercial sex workers and trafficked women

  • Plats: Dhaka, Bangladesh
  • Längd: 3 år
  • Storlek: 1 350 personer, 67 000 USD
  • Finansiering: Egeninsamlade medel 

Vill du stödja vårt arbete?

Ge en gåva till Pg 90 04 80-5 och märk betalningen "Projektfonden"

Publicerat: 2015-12-16Skriv ut