Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Tack för 300 000 kronor till Haiti!

Efter den svåra jordbävningen i Haiti den 14 augusti har Frälsningsarmén i Sverige samlat in över 300 000 kronor till katastrofhjälp. Varje krona kom till stor nytta i den akuta fasen, intygar Christian Lerne, ansvarig för internationell utveckling på Frälsningsarmén. Han ger en uppdatering om läget i landet.

Tre veckor har gått sedan Haiti drabbades av den svåra jordbävningskatastrofen. Drygt 300 000 tusen kronor har kommit in till vår katastrofinsamling i Sverige - var behövs pengarna mest?

- Vi är väldigt tacksamma för dessa pengar! Medlen har använts till den akuta fasen för att rädda liv genom att ge mat, vatten och skydd. Frälsningsarmén har gett akut stöd till drabbade på sex platser: L'Azille, Aquin, Vieux-Bourg, Saint-Louis, Duverger och Petite-Riverie. Omkring 7000 personer har fått hjälp. Varje familj får presenningar, filtar, hygienartiklar, rent vatten, ris, bönor matolja. Ytterligare tre platser har fått hjälp i ett senare skede med samma saker.

Kan du beskriva läget i de drabbade områdena nu?

-Situationen är alltjämt svår. Efterskalv kommer att fortsätta under den närmaste tiden och kan fortgå i månader. Många människor sover därför utomhus av rädsla för att drabbas ytterligare. Mer viktig nödhjälp har nyligen anlänt. Logistiken har försvårats eftersom många vägar har kontrollerats av kriminella gäng. Annars präglas situationen av att människor försöker röja upp och frakta bort bråte och ställa samhället i ordning så gott det går.

Varför drabbas just Haiti så svårt?

-Haiti är sårbart på flera plan. För det första ligger landet i ett område som drabbas av tropiska stormar varje år. Dessa uppstår varje säsong från vindar i Atlanten och går nästan alltid över karibiska övärlden. Dessutom ligger Haiti i ett område mellan två tektoniska plattor. När de rör på sig äger jordbävningar rum. Landet har byggt hus som framför allt tål stormar eftersom det är förekommer så mycket oftare. Då Haiti dessutom är mycket fattigt och politiskt svagt har de inte resurser och kapacitet att bygga jordbävningssäkra hus.

Hur arbetar Frälsningsarmén på plats framöver?

-Vi arbetar med att ge nödhjälp och samtidigt analysera skador på byggnader för att se vilka åtgärder som behöver göras. Byggnader kan se oskadade ut men ha dolda sprickor eller skador som inte är synliga. Detta är viktigt att undersöka. Därtill är det ett stort arbete att avgöra vad man ska göra med tydligt skadade byggnader.

-Det är viktigt att få i gång undervisning i skolor och samtidigt garantera säkerheten för eleverna. Flera skolor är bekräftat skadade. Vissa delar kan lagas, andra behöver rivas och ersättas. Till detta kommer det också att behövas finansiellt stöd.

Text: Carina Tyskbo/Christian Lerne
Foto: Frälsningsarmén Haiti

Stöd gärna Frälsningsarméns humanitära arbete och katastrofhjälp! Vi är i stort behov av medel för att hjälpa till i katastrofer runt om i världen.

Stöd oss med en gåva

Swisha här  swishbild.jpg Swisha KATASTROF till 900 69 90

Plusgiro: 90 06 99-0

Publicerat: 2021-09-09Skriv ut