Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nio jordbävningsdrabbade byar i Haiti stöttas av Frälsningsarmén

Frälsningsarmén förbereder katastrofhjälp till nio byar som drabbades av jordbävningen den 14 augusti i Haiti. I åtta av dessa byar förses 250 familjer och cirka 1000 personer med hygienartiklar, matpaket, vatten och filtar.

Frälsningsarmén i Haiti ser över skadorna i staden Aquin för att kunna hjälpa på bästa sätt. Foto: Frälsningsarmén

Sex byar i Haiti har faställts behöva katastrofhjälp. Det är: Aquin, L’Azile, Duverger, Petite-Rivière, Saint-Louis-du-Sud och Vieux-Bourg-d’Aquin. Ytterligare tre kommer att tillkomma.

De flesta sover på gatorna

I Aquin, en stad på mer än 100,000 invånare kommer omfattande stöd att behövas. 860 hus har rasat ihop. 3 500 hus har stora skador. 13 människor har omkommit och 100 personer blivit skadade. 5000 familjer rapporteras behöva akut stöd. De flesta byggnader för viktiga funktioner såsom sjukhus, skolor, polisstation, kyrkor och myndigheter har skadats eller rasat ihop.

En deltagare i Frälsningsarméns team, Mondesir Henderson rapporterar:

— Vi besökte Aquin 24 timmar efter jordbävningen och nästan alla byggnader är skadade där. Människorna bygger skydd av lakan och kokoshalm och en del sover under träd men de flesta sover på gatorna.

Efter jordbävningar är det vanligt att människor sover utomhus även om deras hus inte är skadat då det är vanligt med efterskalv.

De drabbade hjälper varandra

Trots allt elände såg Mondesir tecken på hopp. Framförallt hur människor hjälper varandra.

— De bygger barrikader av stenar och husspillror för att skydda sina platser. Det är genom solidaritet med varandra som människor försöker hantera situationen.

Text: Christian Lerne

Stöd gärna Frälsningsarméns humanitära arbete och katastrofhjälp! Vi är i stort behov av medel för att hjälpa till i katastrofer runt om i världen.

Stöd oss med en gåva

Swisha här  swishbild.jpg Swisha KATASTROF till 900 69 90

Plusgiro: 90 06 99-0

Publicerat: 2021-08-20Skriv ut