Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Fyra dödade i attack i Indonesien

Sorg, chock och uppmaning till förbön när kårbyggnad på ön Sulawesi stacks i brand i attack riktad mot medlemmar av Frälsningsarmén.

Kartbild över ön Sulawesi i Indonesien. Foto: Salvation Army

På morgonen den 27 november utsattes samhället Lewono Lembantongoa på ön Sulawesi i Indonesien för en attack där Frälsningsarméns byggnad brändes ner. Orten är en utpost i ett regnskogsområde där Frälsningsarmén arbetar med att bygga upp och utveckla kårverksamhet. I byggnaden vistades sex medlemmar varav fyra miste livet. Flera hem brändes också ner, uppger organisationen International Christian Concern.

Agerar snabbt för att skydda övriga byar

Frälsningsarmén i Indonesien agerade omedelbart för att stödja de lokala ledarna och samarbetar nu med polis och regering för att öka skyddet för byarna i området och undersöka incidenten vidare. Områdets otillgängliga läge försvårar arbetet.

Frälsningsarmén är en betydande kyrklig närvaro i det muslimskt dominerade Indonesien, med mer än 60 000 medlemmar. Många svenska missionärer har gjort viktiga insatser för Frälsningsarmén på Sulawesi.

- Sulawesi är ”heartland” (huvudområde) för vårt arbete i Indonesien och  de flesta frälsningssoldater i landet kommer därifrån. Ute i djungeln finns ett betydande arbete med många kyrkor och kliniker, säger Christian Lerne, chef för Frälsningsarméns internationella avdelning.

Frälsningsarméns världsledare fördömer attacken

Frälsningsarmén finns i 131 länder varav flera präglas av våld, terror och motsättningar mellan olika grupper. I ett pressmeddelande i Indonesien uppmanas kyrkor, religiösa föreningar och hela samhället att förbli lugna, stödja varandra i bön, vara försiktiga och öka säkerheten genom starka kommunikationsnätverk i byarna i området.

Brian Peddle, Frälsningsarméns general och internationella ledare, fördömer attacken.

- Allt arbete vi gör inom Frälsningsarmén präglas av fred. Nyheterna från Lembantongoa är mycket oroande och våra tankar och böner går till vårt folk som har blivit offer för ondskan, och till familjerna som på grund av sin tro råkat ut för detta, säger Brian Peddle.

Uppmaning till tyst minut och bön för drabbade

Generalen uppmanar vidare till förbön för Indonesien:

- Be för de drabbade, för hela samhället och för att Frälsningsarmén ska kunna fortsätta dela sitt vittnesbörd i Indonesien.

Under söndagen utlystes över hela landet tre minuters tystnad och bön för sörjande familjer och församlingar. Begränsningar på grund av covid-19 gör att de flesta firar andakter och gudstjänster hemifrån. Även kyrkor ur alla samfund uppmanade medkristna att under första advent tända ett ljus och be för de drabbade.

Text: Carina Tyskbo/Frälsningsarméns Internationella Huvudkontor IHQ

Fakta: Kristna i Indonesien

  • Indonesien är världens största muslimska land, men här finns också en kristen minoritet på ungefär tio procent av landets befolkning - omkring 28 miljoner människor.
  • Sulawesi är den tredje största ön i hela den malajiska arkipelagen som omfattar 20 000 öar.
  • 2018 utsattes tre kyrkor i regionen Jawa Timur i Indonesien för självmordsbomber som krävde livet av 28 personer.

Källa: Dagen

Publicerat: 2020-11-30Skriv ut