Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Frälsningsarmén på plats i Haiti - stöd vårt humanitära arbete!

På Haiti har den förödande jordbävningen den 14 augusti drabbat landet mycket hårt med fler än 1300 dödsfall och tusentals hemlösa. Frälsningsarmén är på plats med katastrofhjälp. ”Haitis folk behöver vår hjälp omgående och i en överskådlig tid framöver”, säger Robert Tuftström, ansvarig för Frälsningsarméns sociala division.

En förödande jordbävning drabbade Haiti den 14 augusti. Frälsningsarmén finns på plats med humanitärt arbete och stöd.

Efter en omfattande jordbävning i Haiti i lördags förbereder Frälsningsarmén akuta insatser i form av skydd och förnödenheter. Förhållandena är svårarbetade. Efterskalv, förstörda vägar och dåligt väder förvärrar situationen alltmer. Den tropiska stormen Grace förväntas dessutom nå Haiti runt den 17 augusti och politisk instabilitet råder i Haiti efter mordet på presidenten Juvenel Moise i juli.

Dålig infrastruktur förvärrar

Robert Tuftström är ansvarig för Frälsningsarmén sociala division och berättar att människor i Haiti redan innan katastrofen levde i en mycket svår situation. En stor del av befolkningen har inte återhämtat sig sedan den förra stora jordbävningen.

—  Av rädsla för återskalv flyr nu många hemmen och bosätter sig på gatorna. Vatten, avlopp och infrastruktur kollapsar. Det är svårt att få mat för dagen och det rådande politiska läget skapar stor oro och osäkerhet. Allt detta sammantaget drabbar de mest utsatta som vi möter, säger Robert Tuftström.

Behöver mat och sjukvård

I första steget behöver Haiti nu humanitära insatser med grundläggande basbehov som mat, tak överhuvudet, sanitet och sjukvård. I ett längre perspektiv krävs återuppbyggande insatser och skydd som är jordbävningssäkrade.

—  Som en del av världssamhället behöver vi gå in och stötta. Haitis folk behöver vår hjälp omgående och i en överskådlig tid framöver, säger Robert Tuftström.

Förutom humanitära insatser behövs hjälp med att rensa upp i rasmassorna, bygga upp läger för dem som förlorat hemmet, ta hand om barnen som lätt far illa i krissammanhang samt skapa säkra platser med trygga vuxna.

Haiti har flera gånger tidigare drabbats av svåra jordbävningar. Frälsningsarmen stöttar med bland annat mat, tak överhuvudet, sanitet, sjukvård och sorgebearbetning.

Skydd för kvinnor i lägren

Vid katastrofer är kvinnor är också särskilt utsatta och behöver skydd. Belysning, säkerhet på allmänna platser och vid sanitetsanläggningar krävs och när regnperioden börjar behöver man motarbeta allvarliga sjukdomar som dysenteri, malaria och kolera.

—  Parallellt väntar ett återhämtningsarbete och identifikation av människor som avlidit i rasmassorna. Frälsningsarmén har stor vana att stötta anhöriga i sorgbearbetning, avslutar Robert Tuftström.

Text: Carina Tyskbo/Christian Lerne
Foto: Frälsningsarmén i Florida

Stöd oss med en gåva

Swisha här  swishbild.jpg Swisha KATASTROF till 900 69 90

Plusgiro: 90 06 99-0


Fakta - Frälsningsarméns humanitära arbete

Frälsningsarmen samarbetar i fler än 130 länder 

Världen över drabbas människor av katastrofer som skapar akuta behov för att överleva och återhämta sig. Det kan vara naturkatastrofer som orkaner, extrem torka eller översvämningar men även krig och konflikter. Frälsningsarmén internationellt samarbetar för att snabbt och effektivt garantera livsviktiga insatser för att människor ska kunna komma igenom en katastrof. Det kan innebära matpaket till tusentals familjer efter extrem torka eller tält till familjer efter en orkan.

Våra senaste humanitära insatser:

  • Mat och vatten till samhällen i norra Malawi efter översvämningar i Karonga.
  • Fredsbevarande insats i Burundi i samband med val.
  • Nödhjälp till migranter i Central Amerika.   
  • Nödhjälp till byar i Sierra Leone efter jordskred.
  • Kläder och mat efter brand i slumområde i Sydafrika, Masiphumelele.

Internationell utveckling

Publicerat: 2021-08-17Skriv ut