Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hjälp till drabbade i Indonesien

Frälsningsarmén är på plats i Palu i centrala Sulawesi, delar ut mat och vatten och ger medicinsk hjälp till de som drabbats av jordbävningen och tsunamin.

Frälsningsarmén i Indonesien hjälper de som drabbats av jordbävningen och tsunamin. Foto: Salvation Army

Ge en gåva till vår katastrofhjälp som nu riktas till Indonesien

  • Swisha valfritt belopp, märk betalningen TSUNAMI till 9004805  ,
  • Gör en inbetalning på PG 900480-5 eller BG 900-4805 och märk inbetalningen TSUNAMI,
  • SMSa TSUNAMI till 72901 så skänker du 100 kr

Den officiella dödssiffran efter den förödande jordbävningen och tsunamin har nu passerat 1 300 personer. Enligt FN är 200 000 människor i behov av akut hjälp. Tusentals bostäder i regionen har blivit förstörda, många människor är hemlösa och söker skydd under presenningar.

Frälsningsarmén driver bland annat skolor och sjukhus i Palu, men flera byggnader har blivit skadade av jordbävningen. Frälsningsarméns personal i Palu samordnar nu distributionen av livsmedel och dricksvatten.

Sjukvårdspersonal tar sig med motorcykel och till fots

Frälsningsarmén i Indonesiens huvudkontor i Bandung har dessutom aktiverat ett speciellt katastrofteam och koordinerar en omfattande katastrofinsats i Sulawesi. En prioritet är att så snart som möjligt reparera Frälsningsarméns sjukhus, Woodward Hospital, i Palu. Just nu vårdas patienter i provisoriska tält. Det statliga sjukhuset i staden har kollapsat, vilket ökar vikten av den vård som kan ges på Woodward Hospital.

Frälsningsarmens sjukvårdspersonal sänds också ut till mer avlägsna områden utanför Palu. På grund av vägskador måste alla transporter ske med motorcykel eller till fots, då tillgången till bränsle också är extremt begränsad.

Delar korrekt information för att motverka panik hos invånarna

Jordbävningen har även lett till att telefonin inte fungerar. Frälsningsarmén har därför inrättat ett kommunikationscenter med hjälp av volontärer för att förmedla viktiga budskap runt om i staden med hjälp av motorcykel. Delning av korrekt information är viktig för att motverka ryktesspridning och panik bland invånarna.

Frälsningsarmén samarbetar nära andra organisationer och de lokala myndigheterna för att hjälpa de drabbade på bästa sätt.

Text: Eva Gustin

Publicerat: 2018-10-03Skriv ut