Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies
hämta geoposition

Vildmarksläger gillades av barnen i Halmstad

”Att få lära mig tälja har varit det roligaste, då måste man ha tålamod”, berättar William 9 år för Hallandspostens reporter som var på besök vid Frälsningsarméns vildmarksläger "In to the wild".

Foto: Sylvia Karlsson

Tillsammans med kommunen anordnade Frälsningsarmén i Halmstad friluftslägret "In to the wild" under en vecka i slutet av juli. Lägret var en del av kommunens satsning Aktiv sommar 2017, dit alla barn och ungdomar mellan 9-16 år välkomnades.

-Vi skickade in ett förslag till kommunen om bland annat ett utomhusdagläger som de nappade på, då vi under terminerna redan har sådan verksamhet för barn och ungdomar i en liten skog i närområdet, säger Louise Tjörnebrant, familjekonsulent på Frälsningsarmén i Halmstad.

Olika åldrar med olika bakgrund bidrog till skön mångfald

Lägret var kostnadsfritt och barnen som deltog var från olika delar av staden, i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket bidrog till en skön mångfald och dynamik i gruppen. Det blev även en lagom varm vecka för att alla skulle orka vara ordentligt aktiva i skogen.

"Jag gillar att vara ute i naturen och leka"

Veckan inleddes med att bygga bord, ha basic-kurs i användning av kniv, yxa och såg och vad man ska tänka på när man gör upp eld. All mat lagades ute över öppen eld eller grill.

-Jag gillar att vara ute i naturen och leka. Nu lagar vi mat över elden. Det är fisk och potatis med purjolök och morötter, det är gott, säger Ella Baltzar 10 år, till Hallandspostens reporter som var på besök.

Första hjälpen

En dag hade man första hjälpen-tema, där barnen fick lära sig att bland annat göra egna bårar, fick öva stabilt sidoläge samt lära sig hur man stoppar en blödning.
- Allt i ett scenario där tonåringar från kåren och ledare gjorde en minnesvärd insats med sina skådespelartalanger och sminkade sår och skador, säger Louise.

Mod och samarbete

Det som nog var mest uppskattat var dagen då alla utmanades att våga, och hur man tänker kring misstag, att det är så man lär sig nya saker. Med välriggade säkerhetsanordningar fick alla till exempel öva på backklättring och att hoppa från trädgrenar flera meter ovanför marken. Backklättringen innebar klättring på drickabackar - två stycken klättrade tillsammans samtidigt som de andra räckte upp fler backar att stapla och klättra på. Övriga på marken hejade på och uppmärksammade om det såg stabilt ut samt stöttade tornet från alla håll. Andra samarbetsövningar var att gå tillsammans i en stege samt att fyra och fyra ta sig fram tillsammans på ett par längdskidor.

Ta hand om naturen

-Under lägrets sista dag revs under visst vemod köket och vi pratade om vikten att ta hand om naturen. Vi kunde lämna vår lägerbas i bättre skick och renare än den faktiskt var innan "In to the wild", vilket kändes gott, säger Louise. Sedan hade vi femkamp och åt glass.

Övernattningshajk i höst

Många frågade om det blir "In to the wild" nästa sommar igen.

-Det blev en väldigt lyckad och minnesvärd vecka! Vi har fått många nya kontakter med barn -och ungdomar i vår stad och har bjudit in dem till vår verksamhet till hösten. VI inleder till exempel med en övernattningshajk med möjlighet att sova i tält eller vindskydd för de som vill, avslutar Louise Tjörnebrant.

Text: Charlotte Ander
Foto: Sylvia Karlsson

Publicerat: 2017-08-07Skriv ut