Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Kylskåpsradion - ett digitalt mediaprojekt för barn

Idag har 98 procent av Sveriges 11-åringar en egen mobiltelefon och liksom barnen hittar nya sätt att ta till sig information måste vi utveckla våra sätt att förmedla information.

Kylskåpsradion är ett projekt av Frälsningsarmén som använder modern teknik för att nå fram till de barn som vi annars aldrig fått möjlighet att möta. De barn som sitter hemma och söker efter någon som lyssnar på dem, eller de som aldrig fått höra att de är älskade som de är.

En podd om livet och världen omkring oss

Kylskåpsradion är en podd (ett slags radioprogram) med Gabriel och dockan Åsskar där de pratar om livet och världen omkring oss, intervjuar intressanta personer, svarar på frågor och berättar spännande berättelser.

Det kommer ett nytt avsnitt varje måndag och varje avsnitt är ungefär en halvtimme långt. Podden vill vara en positiv röst i barnens mediaklimat på internet och hjälpa barnen få en grundläggande förståelse för alla människors lika värde, trygghet, hopp och framtidstro.

Där barnen rör sig idag

Utöver ett nytt poddavsnitt varje vecka producerar Gabriel och Åsskar youtube-filmer, musik, blogginlägg samt interagerar med barn i sociala medier. Allt material finns samlat på hemsidan kylskåpsradion.se men även utspritt i de nätverk där barnen rör sig idag, såsom youtube, spotify, podcast-appar, snapchat och instagram.

Utgångspunkt ur FNs konvention om barnets rättigheter

Liksom all Frälsningsarméns barnverksamhet har Kylskåpsradion sin utgångspunkt i FNs konvention om barnets rättigheter, vilken ser på barn som fullvärdiga individer med egna rättigheter och barndomen som en unik period i en människas liv med lika högt värde som vuxenlivet.

En av barnkonventionens fyra grundprinciper är "barnets rätt till delaktighet och rätt att komma till tals", vilken uppmärksammas i Kylskåpsradion genom barnens möjlighet att höra av sig med frågor vilka svaras på i podden.

Målet är att öka barns trygghetskänsla

Målet med Kylskåpsradion är att öka barns trygghetskänsla genom att sprida en känsla av glädje, gemenskap och förmedla kunskaper. Tre delar som vi tror är möjliga att förmedla via internet.

"Om du får ett barn att skratta så lyssnar det på dig."

Hemsida: kylskåpsradion.se
Kontakt: kylskapsradion@fralsningsarmen.se

Text: Gabriel Wahl, projektledare för Kylskåpsradion

Publicerat: 2020-10-01Skriv ut