Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Nytt behandlingshem för ungdomar i Jönköping

Frälsningsarmén Vårsol - HVB slår upp portarna till ett nytt behandlingshem för ungdomar i åldern 16 – 19 år i centrala Jönköping.

Eva Axell-Hilerström - verksamhetsansvarig på Vårsol - HVB-hem och Ann-Charlotte Jernberg - verksamhetschef Vårsols familjecenter, Frälsningsarmén. Foto: Frälsningsarmén, pixabay.com

Idag, tisdagen den 2 oktober, håller Frälsningsarmén Vårsol - HVB (hem för vård eller boende) öppet hus och bjuder på sopplunch i de nyrenoverade lokalerna i centrala Jönköping.

– Vi vet att den psykiska ohälsan hos ungdomar ökar. Vi vill vara med och möta de ungdomar som socialtjänsten anser behöver mer stöd och kunna komplettera stödet med en placering. Därför öppnar vi behandlingshem för tonåringar, säger Eva Axell-Hillerström, verksamhetsansvarig på Vårsol - HVB.

Samtidigt framhåller hon att HVB-hem ibland riskerar att motverka ett självständigt och friskt liv. Vårsol – HVB vill därför undvika onödigt långa placeringar.

– Vi tror på det kloka i att lyfta ur en ungdom som hamnat i en negativ spiral ur sitt sammanhang och kunna ge en helt ny input i situationen de står i och den nya situation som familjen är i. Vi vill lägga fokus på familj- och nätverksarbete för att snabbt kunna skapa förutsättningar för ungdomen och dennes familj att tillsammans vilja och orka ta ut en ny riktning på kompassen, säger Eva Axell-Hillerström.

För de ungdomar som har en bra skolgång och i övrigt är i det läget att det är bättre att sikta mot eget boende än att flytta hem kan Vårsol - HVB erbjuda mindre träningslägenheter i samma fastighet som behandlingshemmet. Genom uppbyggt vuxenstöd skapas en starkare länk mot vuxenlivet samtidigt som ungdomen skaffar ett referensboende för ett eget framtida lägenhetskontrakt.

Vårsol har gedigen erfarenhet av arbete med barn och unga. Sedan 18 år tillbaka drivs bland annat Vårsols familjecenter i Jönköping.

Text: Eva Gustin

Publicerat: 2018-10-02Skriv ut